Categorii

Audienţă acordată „Communauté de l’Emmanuel” (7 aprilie 2018)

Dragi prieteni,

Sunt foarte bucuros să vă primesc cu ocazia întâlnirii voastre anuale, care se ţine de data aceasta la Roma. Acest pelerinaj este semnul participării depline a Comunităţii Emanuel la comuniunea întregii Biserici catolice. Este şi ocazie pentru mine să vă mulţumesc pentru fidelitatea voastră şi alipirea voastră de Succesorul lui Petru, pentru a vă exprima aprecierea cu care privesc la angajarea voastră misionară prezentă de acum în toate continentele, şi pentru a vă încuraja la perseverenţă în viitor.

Acest viitor este marcat de recunoaşterea recentă a Asociaţiei Clericale a Comunităţii Emanuel, la 15 august 2017, structură făcută oportună din cauza numeroaselor vocaţii sacerdotale pe care carisma lui Emanuel le provoacă şi pentru o rodnicie mai mare a evanghelizare. Departe de a izola preoţii de ceilalţi membrii ai Comunităţii, laici sau consacraţi, doresc, dimpotrivă, ca această recunoaştere să dea viaţă comuniunii frumoase între stările de viaţă pe care voi o experimentaţi de peste 40 de ani, în complementaritatea diferitelor vocaţii. Invit şi comunităţile voastre să menţină o legătură tot mai strânsă cu realitatea aşa de bogată a parohiei locului în care ele trăiesc şi să se integreze cu plăcere în pastoraţia organică a Bisericii particulare (Exortaţia apostolică Evangelii gaudium, 29).

Carisma Comunităţii Emanuel este înscrisă în numele său: Emanuel, Dumnezeu cu noi. În mod esenţial din contemplarea misterului Întrupării, îndeosebi din adoraţia euharistică, voi luaţi dinamismul misionar pentru a anunţa Vestea Bună tuturor celor cărora Isus le oferă prietenia sa. Vă încurajez, oriunde v-ar trimite Duhul, să-i faceţi pe bărbaţii şi femeile din timpul nostru să descopere Milostivirea lui Dumnezeu care ne-a iubit până acolo încât să locuiască în mijlocul nostru. Această Milostivire a Domnului, mereu prezentă aproape de poporul său, cere să fie propusă cu un entuziasm nou printr-o pastoraţie reînnoită, pentru a putea atinge inimile persoanelor şi a le incita să regăsească drumul de întoarcere la Tatăl (cf. Bula Misericordiae vultus, 15). Fie ca, acolo unde este prezentă Comunitatea voastră, să se manifeste Milostivirea Tatălui, îndeosebi faţă de cei mai săraci – în inimă sau în trup – îngrijind rănile lor cu mângâierea Evangheliei, cu solidaritatea şi atenţia (ibid.).

Dragi prieteni, Comunitatea Emanuel, încă de la începuturile sale, a ştiut să exprime un dinamism real pentru a anunţa Vestea Bună în mod viu şi bucuros. Vă îndemn să rămâneţi înrădăcinaţi în Cristos printr-o solidă viaţă interioară şi încrezându-vă în Duhul Sfânt, care vine în ajutorul fragilităţii noastre şi ne vindecă de tot ceea ce slăbeşte angajarea noastră misionară; să păstraţi în inimă această dorinţă arzătoare de a transmite bucuria Evangheliei celor care nu o cunosc sau au pierdut-o; să fiţi protagonişti ai „Bisericii în ieşire” care este în vârful dorinţelor mele. „Biserica se bazează pe voi, pe fidelitatea voastră faţă de Cuvânt, pe disponibilitatea voastră la slujire şi pe mărturia voastră de vieţi transformate de Duhul Sfânt!” (Discurs la Veghea de Rusalii, 3 iunie 2017).

Împreună cu voi aduc mulţumire pentru tot drumul pe care l-aţi parcurs sub stimulentul Duhului Sfânt, care vrea ca să fim în mod constant pe drum; şi vă invit să rămâneţi mereu în ascultarea Lui, pentru că nu există libertate mai mare decât să ne lăsăm conduşi de Duhul Sfânt şi să-i permitem să ne lumineze şi să ne conducă acolo unde vrea.

Vă încredinţez pe voi toţi mijlocirii Fecioarei Maria, cerându-i să conducă paşii voştri şi să susţină eforturile voastre. Vă binecuvântez şi, vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.