Categorii

Audienţă acordată Asociaţiei Radio Maria (29 octombrie 2015)

Papa-Radio-MariaIubiţi fraţi şi surori,

Vă salut cu afect pe voi toţi, care formaţi „Familia mondială a Radio Maria”. Îi mulţumesc preşedintelui Emanuele Ferrario pentru cuvintele sale respectuoase şi vă mulţumesc vouă, directori ale diferitelor posturi de radio, active în circa şaptezeci de ţări în cele cinci continente. Prin intermediul vostru, se fac prezente aici în mod ideal feţele şi inimile ascultătorilor voştri care, în măsură crescândă, apreciază şi urmăresc programele radiofonice de la Radio Maria şi o susţin cu voluntariatul şi cu ofertele.

Radio Maria, încă de la naşterea sa, şi-a propus obiectivul de a ajuta Biserica în opera de evanghelizare; şi să facă asta în modul său propriu, adică prin apropierea de preocupările şi de dramele oamenilor, prin cuvinte de întărire şi speranţă, rod al credinţei şi al angajării de solidaritate. Un obiectiv clar şi înalt, urmărit cu determinare şi statornicie, care a ştiut să-şi câştige atenţie şi urmărire neobişnuite.

Ducând înainte intenţia voastră v-aţi încrezut în Providenţă, care a făcut să nu vă lipsească niciodată mijloacele pentru necesităţile zilnice: pentru modernizarea tehnologiilor, în aşa fel încât să dispuneţi de instrumente în pas cu timpurile, şi pentru dezvoltarea Radioului, mai întâi în Italia şi apoi în atâtea ţări din lume, cu o capilaritate şi o rapiditate surprinzătoare. În această privinţă, provocarea este de a menţine stilul de sobrietate, chiar când sunt căutate instrumentele adecvate.

Răspândirea lui Radio Maria în atâtea locuri diferite între ele prin cultură, limbă şi tradiţii, constituie o veste bună pentru toţi, deoarece demonstrează că, atunci când există curajul de a propune conţinuturi cu profil înalt pornind de la o apartenenţă creştină clară, iniţiativa are primire bună dincolo de cele mai bune previziuni, uneori şi la cei care eventual vin pentru prima dată în contact cu mesajul evanghelic. Însă acest lucru nu trebuie să uimească prea mult, pentru că Maria, Mama lui Dumnezeu şi Mama noastră, sub al cărei nume şi a cărei ocrotire este pus Radioul vostru, ea ştie să găsească modul pentru a săvârşit, pornind de la începuturi mici şi umile, lucrări mari.

De aceea vă invit să perseveraţi în angajarea voastră, care a devenit o adevărată misiune, cu fidelitate faţă de Evanghelie şi faţă de Magisteriul Bisericii şi ascultând societatea şi persoanele, în special pe cei mai săraci şi marginalizaţi, în aşa fel încât să fiţi pentru toţi ascultătorii voştri un punct de referinţă şi un sprijin. De fapt, răspândind Evanghelia şi evlavia către Mama lui Isus, promovând iubirea faţă de Biserică şi faţă de rugăciune, se oferă un „canal” valoros pentru a asculta reflecţii frumoase, pentru a învăţa rugăciunea, pentru a aprofunda conţinuturile credinţei care edifică şi lărgesc orizonturile. Radioul, în acest mod, devine un mijloc care nu comunică numai un ansamblu de ştiri, de idei, de muzică fără un fir conducător, şi care ar putea să caute numai să distragă şi probabil să distreze, ci devine un mijloc de prim rang pentru a vehicula speranţa, aceea adevărată care derivă din mântuirea adusă de Cristos Domnul, şi pentru a oferi bună companie atâtor persoane care au nevoie de asta.

Astăzi aţi venit la Roma din toate părţile lumii pentru a reflecta despre ceea ce s-ar putea numi „carisma lui Radio Maria”. Ea face în aşa fel încât acest Radio să fie ascultat în fiecare zi de peste 30 de milioane de persoane în lume şi să trăiască prin contribuţia a mii de voluntari, oferind o slujire apreciată în Biserica locală şi importantă şi pentru comunitatea civilă. Toţi cei care ascultă programele voastre radiofonice vă recunosc ca un Radio care dă spaţiu larg rugăciunii, mărturisind că, atunci când ne deschidem rugăciunii, deschidem uşa, ba chiar o deschidem larg, Domnului. Făcând asta o aveţi ca model pe Sfânta Fecioară Maria. De aceea este necesar să iubiţi cu inima Mariei pentru a trăi şi a simţi în sintonie cu Biserica. Pentru aceasta vă încurajez să cultivaţi mereu „grădina interioară” a rugăciunii, a ascultării Cuvântului lui Dumnezeu şi să vă folosiţi de lecturi bune aprofundând credinţa voastră; cu alte cuvinte, făcând voi înşivă ceea ce propuneţi altora cu programele voastre. În afară de asta, să ţineţi cont mereu că voi dăruiţi ceva mare şi unic: speranţa creştină, care este cu mult mai mult decât o simplă consolare spirituală, pentru că se întemeiază pe puterea Învierii, mărturisită cu credinţa şi cu faptele de caritate.

Aşadar, să punem sub mantia ocrotitoare a Mariei Radioul vostru, persoanele şi familiile celor care lucrează în el, proiectele voastre pentru viitor şi pe toţi ascultătorii şi ascultătoarele. Vă binecuvântez pe voi toţi şi munca voastră. Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.