Categorii

Au fost regăsite în Libia trupurile copţilor înjunghiaţi de ISIS

Poliţia libiană a regăsit rămăşiţele pământeşti ale douăzeci şi unu de creştini copţi înjunghiaţi de ISIS pe coastele Mediteranei, în acela care a fost unul dintre cele mai tulburătoare episoade mediatice ale propagandei ororii. Imaginile combinezoanelor portocalii însângerate şi ale trupurile acoperite ale victimelor – aliniate într-o zonă deşertică – au fost difuzate la 6 octombrie de Departamentul din Misurata. Regăsirea a avut loc puţin departe de zona de coastă apropiată de Hotel Mahary, la vest de Sirte, unde în ianuarie 2015 a avut loc masacrul. După câteva săptămâni – la 15 februarie – imaginea bărbaţilor cu combinezon portocaliu în genunchi, având fiecare în spatele său un miliţian îmbrăcat în negru şi cuţitul la gât, ar fi fost difuzată ca mesaj macabru al jihadiştilor, transmiţându-se în grabă în mass-media din toată lumea. Imagini însoţite de ameninţarea unei cuceriri iminente a Romei.

La doi ani şi jumătate distanţă regăsirea trupurilor era în aer de mai multe zile: de fapt, săptămâna trecută, asistentul procurorului general libian Al Sadiq al Saour, anunţând arestarea unui nou grup de miliţieni din ISIS, a specificat că printre ei era şi autorul materialului video cu creştinii înjunghiaţi. Şi că în interogatorii acesta a indicat detaliile măcelului împreună cu locul unde au fost îngropaţi. Ştirea a reaprins speranţa familiilor victimelor de a avea rămăşiţele pământeşti ale celor dragi ai lor; însă, în acelaşi timp, nu au ascuns descumpănirea pentru un anunţ mediatic grăbit, neînsoţit de o verificare cu privire a prezenţa efectivă a rămăşiţelor. Acum difuzarea imaginilor ar părea să alunge de acum orice îndoială.

Din cele douăzeci şi unu de victime ale masacrului – muncitori constructori care lucrau într-un şantier din Sirte – numai douăzeci erau creştini egipteni; de fapt, împreună cu ei a fost ucis şi un cetăţean ghanez, Matthew Ayariga, care lucra împreună cu grupul (conform unora s-ar fi convertit tocmai văzând credinţa colegilor).

Datorită modalităţilor şi reculului mediatic al imaginilor martiriului copţilor la Sirte a devenit un eveniment simbol pentru creştinii din Orientul Mijlociu: la numai o săptămână de distanţă de la ştirea despre măcel, papa copt Tawadros al II-lea anunţase deja înscrierea numelor lor în Synaxarium, cartea martirilor din Biserica coptă. Şi data sărbătorii lor, 15 februarie, corespunde chiar zilei în care ISIS a difuzat materialul video al decapitării lor. Comemorarea este transmisă astăzi şi de iconografia coptă, care îi reprezintă pe malul mării şi cu haina portocalie, preluând chiar imaginea transmisă de jihadişti.

Treisprezece dintre muncitorii copţi veneau din satul al-Our, în districtul Minya, în Nordul Egiptului. Şi tocmai aici – din voinţa preşedintelui egiptean al Sisi – este în construcţie o biserică intitulată comemorării lor. Lucrările sunt de acum aproape terminate şi este aşadar foarte probabil ca trupurile apărute din deşertul egiptean să aibă înmormântarea în interiorul ei, într-un loc destinat să devină un sanctuar al martirilor copţi din secolul al XXI-lea.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 7 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.