Categorii

Atentatele din Franţa: părintele Lombardi, nu este timpul de a renunţa la Jubileu

lombardiChiar nu este timpul de a renunţa la Jubileu, în faţa urii Anul Sfânt este un mesaj de milostivire împotriva fricii. Este ceea ce afirmă la microfoanele de la Radio Vaticana directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, după atentatele care au lovit din nou Parisul, cu peste 120 de morţi. „În aceste zile triste datorită îndârjirii unei violenţe ucigaşe nebune şi oribile – spune Lombardi – mulţi se întreabă cum trebuie reacţionat. Unii îşi pun deja întrebarea despre modul în care trebuie trăită aşteptarea Jubileului. Atenţie! Aceste omucideri posedate de ură nesăbuită se numesc teroriste tocmai pentru că vor să răspândească teroarea. Dacă noi ne lăsăm înspăimântaţi, deja au obţinut primul lor obiectiv. Este un motiv în plus pentru a rezista cu hotărâre şi curaj la tentaţia fricii”.

Desigur, continuă directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, „trebuie să fim prudenţi şi nu iresponsabili, să luăm precauţiile care sunt raţionale. Dar trebuie să continuăm să trăim construind pace şi încredere reciprocă. De aceea aş spune că Jubileul Milostivirii se manifestă şi mai necesar. Un mesaj de milostivire, adică de iubire a lui Dumnezeu care are drept consecinţă şi iubirea reciprocă şi reconcilierea. Este exact răspunsul care trebuie dat în timpuri de ispită de neîncredere”.

Ioan Paul al II-lea, aminteşte Lombardi, spunea că „mesajul milostivirii a fost marele răspuns al lui Dumnezeu şi al credincioşilor în timpul întunecat şi oribil al celui de-al doilea război mondial, al masacrelor făcute de totalitarisme, al răspândirii urii între popoare şi persoane. Şi astăzi, când papa Francisc vorbeşte despre al treilea război mondial pe bucăţi, este necesar mesajul milostivirii pentru a ne face capabili de reconciliere, de a construi punţi în pofida a toate, de a avea curajul iubirii. Chiar nu este timpul de a renunţa la Jubileu sau de a ne fie frică. Avem nevoie de el mai mult ca oricând. Trebuie să-l trăim cu înţelepciune, dar şi cu curaj şi cu elan spiritual, continuând să privim înainte cu speranţă în pofida atacurilor urii”. Papa Francisc, conclude Lombardi, ne conduce şi ne invită să avem încredere în Duhul Domnului care ne însoţeşte”.

(După Radio Vaticana, 14 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.