Categorii

Atentat la New York, cardinalul Dolan: „O violenţă fără sens”

„Oraşul nostru şi naţiunea noastră sunt înmărmurite de un alt act de violenţă fără sens”. Asta a spus cardinalul de New York, Timothy Dolan, comentând atacul terorist care ieri după-amiază la Downtown Manhattan a provocat moartea a 8 persoane şi rănirea altor 11.

Un bărbat de 29 de ani, Sayfullo Saipov, de naţionalitate uzbecă, rezident în New Jersey, a secerat cu un pick-up de la cunoscuta firmă Home Depot, câţiva biciclişti chiar pe pista rezervată lor, înainte de a se ciocni de un autobuz de şcoală. Agresorul, împuşcat la abdomen de poliţie, în timp ce agita un pisto în aer inclusiv cu o altă armă de jucărie a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi pentru moment pare în afara pericolului.

În timp ce continuă să reiasă detalii cu privire la dinamica atacului şi la legăturile tânărului cu ISIS (câteva notiţe scrise în arabă găsite aproape de furgonetă ar confirma asta), cardinalul Dolan a cerut „să se pună deoparte diferenţe, religie, rasă sau etnice, sau convingeri politice pentru a fi împreună în credinţă şi în iubire”.

În nota acordată agenţiei Catholic News Service şi preluată de agenţia SIR, prelatul i-a încurajat pe toţi „newyorkezii, oricare ar fi credinţa de apartenenţă, să-i susţină pe cei care sunt răniţi, să se roage pentru cei morţi şi pentru familiile lor şi să lucreze pentru un respect mai mare şi o înţelegere mai mare între toţi” în aşa fel încât să se înfrângă „acţiuni aşa de crude şi nelegiuite”.

La rândul său, preşedintele Conferinţei Episcopale din Statele Unite, cardinalul Daniel DiNardo, a reafirmat că „acest atac deliberat împotriva unor persoane nevinovate este un act oribil care apasă asupra tuturor inimilor noastre”; apoi a exprimat profunda sa părere de rău pentru că încă o dată „trebuie să înfruntăm aceste acţiuni de teroare”. Gândul lui DiNardo s-a îndreptat şi spre familiile şi spre prietenii victimelor pe care-i asigură de apropiere şi de rugăciuni: „Episcopii şi toată Biserica sunt cu voi şi cu cei dragi ai voştri şi în timp ce forţele întunericului încearcă să ne ia speranţa, noi rămânem fermi şi curajoşi în numele Domnului”.

În conferinţa de presă care a urmat după agresiune, primarul de New York, Bill De Blasio, a definit „josnic atacul provocat împotriva civililor nevinovaţi”. „Această acţiune – a afirmat el – vrea să aplece spiritul nostru, dar noi ştim că newyorkezii sunt puternici şi rezistenţi şi spiritul nostru nu va fi deplasat de un act de violenţă. Oraşul a fost deja încercat şi newyorkezii nu cedează în faţa acestor tipuri de acţiuni”. Atacul a avut loc la câteva străzi de locul atentatului din 11 septembrie 2001.

(După Vatican Insider, 1 noiembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.