Categorii

Atac la Londra. Mărturia parohului, „vor să ne distrugă dar noi ne rugăm ca inimile lor să se convertească

Londra şi londonezii nu se vor lăsa intimidaţi şi înfrânţi de terorism. Revine teroarea la Londra. Însă răspunsul dat teroriştilor este acela de a continua să trăiască şi de a nu permite celui ce seamănă frică prin bombe să schimbe istoria, valorile şi stilul de viaţă din acest oraş. Părintele Michael Daley, paroh al bisericii „Holy Cross” povesteşte la agenţia SIR cum reacţionează Londra la atac. Era ora 8.20 (în România era 10.20), în plină oră de vârf, când o bombă a explodat în staţia de metrou Parsons Green. Parohia se află în imediata vecinătate şi mai aproape de metrou este şcoala primară catolică „Holy Cross Catholic Primary” legată de parohie. Imediat după deflagraţie poliţia a izolat toată zona şi parohul a mers în şcoală pentru a constata că toţi, mai ales copiii, se simt bine.

Ce situaţie aţi găsit?

Copiii erau înspăimântaţi. Din fericire niciunul dintre ei n-a fost rănit. Erau desigur impresionaţi pentru că au auzit şi au înţeles ceea ce se întâmpla în jurul lor. Mulţi dintre ei erau deja la şcoală şi niciunul din fericire n-a fost implicat în tren. Oricum, părinţii lor erau foarte preocupaţi şi au venit la copiii lor la şcoală pentru a vedea dacă toţi se simt bine. Am mers pentru a-i ajuta pe învăţători să stau cu copiii şi să vorbesc cu părinţii. Lumea era şocată, apoi s-a calmat.

Londra iarăşi sub atacul terorismului. Cum vă simţiţi?

Ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă este o indicaţie că terorismul poate într-adevăr să lovească în orice moment şi în orice loc. Dar ceea ce trebuie să facem acum este să nu ne lăsăm condiţionaţi în modul nostru de a trăi. Desigur, ceea ce am trăit este un şoc. Cu atât mai mult dacă precum în cazul de astăzi, terorismul a lovit o zonă rezidenţială ca aceea în care trăim. Nu suntem în centrul oraşului. Parsons Green este un loc unde oamenii trăiesc, nu muncesc. De aceea nu sunt magazine sau birouri. Poliţia ne-a spus că probabil că bomba nu trebuia să lovească această zonă, ci se îndrepta spre centrul oraşului. Şi că în mod clar ceva a mers greşit. Oamenii sunt impresionaţi pentru că dintr-o dată ne-am aflat într-o situaţie pe care am învăţat s-o vedem în news, dar care astăzi ne-a atins personal, a intrat în viaţa noastră, a devenit parte din noi.

Ce v-a impresionat mai mult?

Nu am văzut scene de răniţi, dar am văzut reacţia oamenilor. Erau şocaţi şi aveau nevoie să fie asiguraţi. Am fost în zona metroului şi am vorbit cu persoanele. Şi mi-au povestit ceea ce simţeau. N-am văzut deci imagini de răniţi ci mai degrabă de şoc.

Primarul de Londra, Sadiq Khan, a spus că Londra nu se va lăsa intimidată de terorism. Va fi aşa?

Ceea ce a spus este foarte important. Persoanele cu care am vorbit astăzi îmi spuneau tocmai asta, adică faptul că ceea ce s-a întâmplat astăzi nu va trebui să condiţioneze viaţa noastră, modul nostru de a trăi. Scopul teroriştilor şi al celor care pun bombele este tocmai acela de a distruge temeliile societăţilor noastre. Aşadar dacă acesta este scopul lor, singurul nostru răspuns va trebui să fie aceea de a nu permite ca asemenea evenimente să poată schimba în niciun mod valorile noastre de libertate. Trebuie să reacţionăm ancorându-ne în manieră şi mai puternică în principiile pe care ei vor să le distrugă.

Cum au reacţionat copiii?

Când am intrat în clase i-am întrebat cum se simt, dacă au înţeles ce se întâmpla afară şi eu au răspuns că da, că se simt bine şi că învăţătorii le-au explicat foarte bine ce s-a întâmplat. Erau impresionaţi dar copiii, din păcate, se obişnuiesc cu acest soi de evenimente. Ei ştiu că acest tip de atacuri se întâmplă, dar ştiu şi că tu încerci să-i protejezi. Au acces la social media şi se uită la televizor. Au văzut întâmplându-se asemenea lucruri în trecut şi nu numai aici la Londra, ci în lume. Însă au nevoie să se simtă protejaţi şi că este o întreagă comunitate care se îngrijeşte de ei.

Ce veţi spune duminică la liturghie?

Voi spune că pentru comunitatea noastră a fost desigur şocant ceea ce am trăit. Am fost parte din ceva cu care nu eram obişnuiţi, dar trebuie să reacţionăm, să continuăm să trăim viaţa noastră aşa cum am făcut mereu, să nu ne fie frică să ieşim, să nu ne fie frică de celălalt. Lecturile din Evanghelie în această perioadă ne fac să medităm tema iertării. Ne rugăm ca inimile acelor persoane care voiau să ne facă rău să se convertească, să părăsească drumurile morţii şi să întreprindă calea dreptăţii şi a păcii. Comunitatea noastră este una foarte unită şi răspunsul nostru la teroare va fi şi acela de a rămâne aproape unii de alţii, uniţi în idealurile noastre comune.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 15 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.