Categorii

Asia Bibi şi dorinţa de Euharistie

La Crăciun visul lui Asia Bibi este să primească Euharistia. Femeia care, nevinovată, va petrece pentru al nouălea an consecutiv Crăciunul în spatele gratiilor, acuzată pe nedrept de blasfemie şi condamnată la moarte, „este puternică în trup şi în spirit”, şi are mare dorinţă de acea „hrană spirituală”, aliment pentru sufletul credinciosului. Povesteşte asta la Vatican Insider Joseph Nadeem, responsabil al Renaissance Education Foundation din Lahore, care se îngrijeşte de recursul legal al lui Asia, ajuns la al treilea grad în faţa Curţii Supreme, şi care garantează ospitalitate familiei femeii şi instruire pentru copiii săi.

În ultimele săptămâni Nadeem a primit mai multe permise pentru a o vizita pe Asia, în închisoarea feminină Multan. Cu el soţul Ashiq, cele două fiice Eisham şi Esha şi, în urmă cu o lună circa, şi avocatul său, musulmanul Saifool Malook. „A vedea această femeie, închisă de peste opt ani, în stare bună de sănătate fizică, dar şi însufleţită de credinţă, curaj, vitalitate a spiritului, este o adevărată minune”, afirmă Nadeem.

El şi cei din familie au avut ocazia de a vedea şi în ajunul Crăciunului, împărtăşind cu ea o întâlnire de circa 40 de minute, marcată de dialog şi de o emoţionată îmbrăţişare, dar şi de un moment de sărbătoare şi de urări, însoţite de o prăjitură de Crăciun (această excepţie este permisă numai pentru sărbători speciale).

Nu a lipsit, afirmă Nadeem, o rugăciune comună. Credinţa este fundamentul solid care sprijină viaţa unei femei care, la 50 de ani, a petrecut aproape un deceniu din existenţa sa în închisoarea solitară, privată de relaţii umane dar însoţită constant de relaţia cu Dumnezeu, devenită, zi după zi, tot mai puternică şi profundă. Aşa încât astăzi cei din familia lui Asia sunt uimiţi să constate că – paradox al credinţei – însăşi femeia e cea care-i încurajează şi îi susţine (şi nu invers, cum s-ar aştepta). Ea e cea care şterge lacrimile celor două fiice care simt golul lipsei mamei; ea e cea care vorbeşte despre „drumul providenţial al lui Dumnezeu” în istoria sa; ea e cea care-i asigură pe toţi cu privire la rezultatul procesului care o priveşte, întărită de convingerea că „Dumnezeu nu mă abandonează”.

Acest Crăciun este marcat şi de o dorinţă pe care timp de mulţi ani Asia a purtat-o în inimă şi pe care astăzi o exprimă fără temeri: femeia cere vizita unui preot care s-o poată spovedi şi să-i dăruiască Euharistia. „I-am spus că Biserica catolică din Pakistan celebrează Anul Euharistiei, după cum se vede din posterele care sunt în faţa tuturor Bisericilor catolice”, explică Nadeem. Asia a exprimat această dorinţă pentru a alimenta comuniunea cu un Dumnezeu care astăzi se întrupează în viaţa sa de nevinovată persecutată.

Şi apoi nu poate să nu ceară papei Francisc şi tuturor creştinilor din lume să se roage pentru ea, pentru mântuirea sa şi pentru libertatea sa. În marea sa credinţă, Asia crede cu fermitate în forţa rugăciunii şi în sprijinul tuturor credincioşilor, care la orice latitudine, pot s-o încredinţeze în braţele atotputernice ale Celui Preaînalt. Acea îmbrăţişare a Tatălui ceresc, alături de îmbrăţişarea virtuală a întregii omeniri care este aproape de ea, are puterea de a alina suferinţa sa, de a o purifica şi de a o răscumpăra. Acesta este spiritul euharistic cu care Asia Bibi trăieşte închiderea sa. Ca „mielul condus la înjunghiere”, relatat de profetul Isaia, care, figură a lui Cristos, „nu şi-a deschis gura” împotriva persecutorilor săi nici nu alimentează sentimente de răzbunare, ură sau supărare.

„Credincioşii catolici din Pakistan înfruntă multiple provocări, cu caracter social, cultural şi religios. În acest cadru, Anul Euharistiei va fi izvor de plinătate de viaţă şi de bucurie”, a explicat arhiepiscopul Joseph Arshad, numit recent de papa Francisc la conducerea arhidiecezei de Islamabad-Rawalpindi şi preşedinte al Conferinţei Episcopale Catolice din Pakistan. Anul Euharistiei, deschis la 25 noiembrie cu o solemnă celebrare euharistică la Karachi, „va fi pentru catolicii din Pakistan un moment de creştere spirituală şi de reînnoire interioară, pentru a împărtăşi iubirea lui Cristos cu toată omenirea şi pentru a reînnoi slujirea faţă de ţara noastră”.

Papa Francisc, într-un mesaj trimis pentru acea ocazie, i-a invitat pe cei botezaţi „să trăiască o împărtăşire mai profundă a misterului morţii şi învierii lui Cristos, în aşa fel încât să ofere o mărturie şi mai puternică despre prezenţa Domnului în Pakistan”. Asia Bibi se oglindeşte pe deplin şi se întrupează în aceste cuvinte. Şi, în primele zile din noul an, ar putea avea plăcuta surpriză a unui preot care vine ca să-i dăruiască Euharistia.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 24 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.