Categorii

Asia Bibi achitată. Paul Bhatti: „Speranţă pentru Pakistan şi mare mesaj pentru lume”

După 3.430 de zile de închisoare şi o condamnare la pedeapsa cu moartea pentru Asia Bibi, creştină, mamă a cinci copii, a fost achitată de toate acuzele de Curtea Supremă din Pakistan. A fost condamnată în noiembrie 2010 ca urmare a acuzei aduse împotriva ei cu un an înainte de câteva muncitoare musulmane din sătucul Ittanwali, în statul Pujab: nu voiau să bea apă din acelaşi pahar pentru că, fiind creştină, era considerată „impură”. S-a născut o ceartă care s-a transformat în denunţare la imamul local şi apoi începutul coşmarului judiciar. La puţine zile după condamnare, guvernatorul de atunci al statului Punjab, Salmaan Taseer, a mers s-o viziteze în închisoare sugerându-i să ceară graţierea de la preşedintele Pakistanului şi demarând o companie pentru eliberarea ei. Taseer a fost asasinat în ianuarie 2011 de garda personală. După două luni a fost rândul ministrului pentru minorităţi religioase, Shahbaz Bhatti, în acea perioadă unic exponent creştin din guvern, în linia întâi în cererea de eliberare a lui Asia Bibi şi de abrogare a legii anti-blasfemie, delict care pedepseşte pe oricine îl ofensează pe profetul Mahomed. Actualmente în închisorile pakistaneze sunt deţinute între 400 şi 500 de persoane, inclusiv mulţi musulmani sau apartenenţi la alte minorităţi religioase, acuzate că au încălcat această lege. Conform avocatului lui Asia Bibi, verdictul, emis la Islamabad în urmă cu câteva săptămâni dar făcut public abia astăzi din motive de siguranţă, trebuie să fie acum predat la Înalta Curte din Lahore şi apoi la închisoarea din Multan, unde este deţinută. „Mare speranţă şi satisfacţie”, dar mai ales „stimă şi admiraţie pentru curajul judecătorilor” este exprimată astăzi la agenţia SIR de Paul Bhatti, medic şi frate al lui Shahbaz Bhatti. Din contactele sale pakistaneze rezultă că Asia Bibi ar putea să fie eliberată în orele următoare şi transferată împreună cu familia într-un loc sigur în străinătate. Însă în Pakistan au început deja protestele fundamentaliştilor, cu ciocniri cu poliţia şi ameninţări cu moartea făcute judecătorilor.

Cum aţi aflat ştirea şi ce simţiţi astăzi?

Am aflat ştirea în această dimineaţă de la forţele de ordine pakistaneze. Eram foarte optimist cu privire la sentinţă, aveam încredere în judecători şi în tot parcursul făcut până acum. Rezultatul obţinut este pentru noi motiv de mare speranţă şi satisfacţie. Stimez şi admir curajul judecătorilor care vor fi cu siguranţă ameninţaţi şi acuzaţi. În Pakistan au început deja manifestaţii care ar putea crea mari probleme, dar eu cred că vor reuşi să le ţină sub control. Decizia Curţii Supreme care a susţinut adevărul ne-a dat mare speranţă că Pakistanul merge spre drumul corect. Actele de violenţă, discriminare şi terorism în ultimele timpuri sunt în uşoară scădere. Judecătorul care împreună cu ceilalţi a luat decizia a dat un verdict de 57 de pagini declarând că, fiind musulman credincios, a respectat mereu toate regulile. Crede că religia trebuie să susţină cu iubire persoanele, nu să le acuze în mod fals. A spus că există toate dovezile care demonstrează nevinovăţia lui Asia Bibi.

Când va fi eliberată şi unde va fi transferată?

Ar putea să fie eliberată în următoarele ore, acum trebuie văzut în ce modalitate, cu siguranţă ducând-o într-un loc sigur. Cineva mi-a spus că familia probabil că a ieşit deja din Pakistan, dar nu sunt sigur. Am spus la nunţiatură că suntem disponibili s-o primim pe ea şi familia sa în Canada, în Italia sau Anglia, dar n-am fost stabilit direct să-i urmăresc pentru că ne-au spus că s-ar putea crea mari probleme, din cauza legăturii cu fratele meu. Se pare că sunt mai înclinaţi să meargă într-o ţară anglofonă pentru a face în aşa fel încât copiii să aibă acces mai uşor la şcoli. Dacă este nevoie de ceva sunt la dispoziţie dar nu va fi aşa de uşor s-o mute. Îmi amintesc când am reuşit să eliberăm în urmă cu mai mulţi ani o fată neputincioasă acuzată de blasfemie. În afara închisorii s-au adunat imediat 10.000 de persoane. În acea perioadă am cerut un elicopter, a fost dusă la Islamabad şi apoi transferată în casa mea şi apoi într-un loc sigur cu mai multe dificultăţi, apoi în Canada, unde trăieşte acum senin cu familia.

Se ştie care a fost prima sa reacţie după ce a aflat despre achitare?

Cineva mi-a spus că ar fi spus „Mulţumesc, Isuse”, dar nefiind martor personal este greu de ştiut dacă această frază este adevărată sau nu.

În aceste ore comunităţile creştine pakistaneze sunt preocupate pentru eventuale represalii?

Cu siguranţă. Soţia mea este în Pakistan şi în această dimineaţă mergea în colegiul universitar unde predă: a trebuit să parcurgă pe jos o bucată de drum pentru că deja fuseseră violenţe.

În afară de Asia Bibi sunt atâtea alte persoane mai puţin cunoscute în închisoare din cauza legii despre blasfemie…

Exact, sunt atâţia necunoscuţi care trebuie să fie amintiţi. Nu există estimări clare, dar se vorbeşte despre 400/500 de persoane în închisoare din cauza legii despre blasfemie, inclusiv musulmani. Nu este numai vina legii, ci a unei ideologii de moarte care ar trebui să fie eliminată. Există şcoli unde copiii îndură spălarea creierului. Trebuie să blocăm aceste curriculum şcolare care inspiră ura deja în copii. Pentru că dacă schimbăm legea şi apoi societatea rămâne aşa cum este acum nu se rezolvă problema.

Pe moment este greu ca legea să fie abrogată?

În acest moment nu cred că se va atinge imediat legea. Însă decizia de a o elibera pe Asia Bibi este un fapt important, va da un mare mesaj lumii. Săptămâna trecută, parlamentul canadian a amintit-o pe Asia Bibi spunând că acum revine Pakistanului să demonstreze dacă vor să fie cu extremiştii, dacă vor terorismul şi să ucidă o femeie nevinovată. Probabil au influenţat asupra acestor decizii şi presiunile internaţionale dar repet, eu admir curajul acestor judecători pentru că în trecut atâţia au fost ucişi prin decizii asemănătoare.

Abolirea pedepsei cu moartea în Pakistan ar fi un pas practicabil?

Pedeapsa cu moartea pentru blasfemie n-a fost aplicată niciodată până acum şi acest lucru este pozitiv. Dar, e adevărat, ar fi de dorit abolirea pedepsei cu moartea şi în Pakistan.

După această ştire ipoteza unei vizite a papei Francisc ar putea fi mai probabilă?

Am vorbit în urmă cu o lună cu forţele de ordine pakistaneze cu privire la o posibilă vizită a papei Francisc în Pakistan. Ar fi foarte bucuroşi, dar eu am spus că Pakistanul trebuie să demonstreze că vrea să susţină libertatea şi că un gest important putea să fie eliberarea lui Asia Bibi. Îl voi întâlni pe papa la 30 noiembrie, vom fi primiţi în audienţă cu grupul meu, apoi vom vorbi cu secretarul de stat şi cu diferiţi cardinali. Voi reînnoi propunerea de a vizita Pakistanul, să vedem. N-aş vrea să se creadă că papa a făcut să  fie eliberată pe Asia Bibi. Însă prezenţa sa ar putea să fie un mesaj foarte frumos şi important pentru Pakistan şi pentru lume. Ar putea contribui la stingerea extremismului şi a urii. O perioadă bună ar putea să fie primăvara viitoare, dar va trebui să se vadă dacă şi cum se va mişca guvernul.

Jertfa fratelui dumneavoastră Shahbaz n-a fost zadarnică?

Din păcate pentru a lupta împotriva nedreptăţilor uneori trebuie riscat, trebuie avut curaj şi trebuie ridicat glasul. A sta în tăcere înseamnă a accepta nedreptăţile.

De Patrizia Caiffa

(După agenţia SIR, 31 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.