Categorii

Angelus (9.9.2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Mc 7,31-37) prezintă episodul vindecării miraculoase a unui surdomut, făcută de Isus. I-au adus un surdomut, cerându-i să-şi pună mâna peste el. În schimb, el face asupra lui diferite gesturi: înainte de toate îl duce deoparte departe de mulţime. În această ocazie, ca în altele, Isus acţionează cu discreţie. Nu vrea să impresioneze mulţumea, El nu este în căutarea popularităţii sau a succesului, ci doreşte numai să facă bine persoanelor. Cu această atitudine, El ne învaţă că binele trebuie făcut fără zgomote, fără ostentaţie, fără „a suna trâmbiţa”. Trebuie făcut în tăcere.

Când s-a aflat deoparte, Isus a pus degetele în urechile surdomutului şi cu salivă i-a atins limba. Acest gest face trimitere la Întrupare. Fiul lui Dumnezeu este un om inserat în realitatea umană: s-a făcut om, de aceea poate să înţeleagă condiţia dificilă a unui alt om şi intervine cu un gest în care este implicată propria omenitate. În acelaşi timp, Isus vrea să dea de înţeles că minunea are loc din cauza unirii sale cu Tatăl: pentru aceasta, şi-a ridicat privirea spre cer. Apoi a suspinat şi a rostit cuvântul rezolutiv: „Effatá”, care înseamnă „Deschide-te”. Şi imediat omul a fost vindecat: i s-au deschis urechile, i s-a dezlegat limba. Vindecarea a fost pentru el o „deschidere” faţă de ceilalţi şi faţă de lume.

Această relatare din Evanghelie subliniază exigenţa unei duble vindecări. Înainte de toate vindecarea de boala şi de suferinţa fizică, pentru a reda sănătatea trupului; chiar dacă această finalitate nu se poate dobândi complet în orizontul pământesc, în pofida atâtor eforturi ale ştiinţei şi medicinii. Însă există o a doua vindecare, probabil mai dificilă, şi este vindecarea de frică. Vindecarea de frică ce ne determină să-l marginalizăm pe cel bolnav, să-l marginalizăm pe cel suferind, pe cel neputincios. Şi există multe moduri de a marginaliza, şi cu o pseudo-milă sau cu înlăturarea problemei; rămânem surzi şi muţi în faţa durerilor persoanelor marcate de boli, nelinişti şi dificultăţi. De prea multe ori bolnavul şi suferindul devin o problemă, în timp ce ar trebui să fie ocazie pentru a manifesta grija şi solidaritatea unei societăţi faţă de cei mai slabi.

Isus ne-a dezvăluit secretul unei minuni pe care o putem repeta şi noi, devenind protagonişti ai lui „Effatá”, ai acelui cuvânt „Deschide-te” cu care El a redat surdomutului cuvântul şi auzul. Este vorba de a ne deschide la necesităţile fraţilor noştri care suferă şi au nevoie de ajutor, alungând egoismul şi închiderea inimii. Tocmai inima, adică nucleul profund al persoanei, este aceea pe care Isus a venit s-o „deschidă”, s-o elibereze, pentru a ne face capabili să trăim pe deplin relaţia cu Dumnezeu şi cu alţii. El s-a făcut om pentru ca omul, făcut interior surd şi mut de păcat, să poată asculta glasul lui Dumnezeu, glasul Iubirii care vorbeşte inimii sale, şi astfel să înveţe la rândul său să vorbească limbajul iubirii, traducându-l în gesturi de generozitate şi de dăruire de sine.

Maria, cea care s-a „deschis” total la iubirea Domnului, să ne dobândească să experimentăm în fiecare zi, în credinţă, minunea lui „Effatá”, pentru a trăi în comuniune cu Dumnezeu şi cu fraţii.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Ieri, la Loreto, în Sanctuarul Pontifical al Sfintei Case, s-a celebrat sărbătoarea Naşterii Mariei şi s-a demarat propunerea de spiritualitate pentru familii: Casa Mariei casă a fiecărei familii. Să încredinţăm Sfintei Fecioare iniţiativele sanctuarului şi pe cei care, în diferite moduri, vor lua parte la ele.

Astăzi, la Strasbourg, se celebrează beatificarea lui Alfonsa Maria Eppinger, fondatoare a Surorilor Preasfântului Mântuitor. Îi aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru această femeie curajoasă şi înţeleaptă care, suferind, tăcând şi rugându-se, a mărturisit iubirea lui Dumnezeu mai ales faţă de cei care erau bolnavi în trup şi în spirit. Aplauze pentru noua fericită toţi împreună!

Vă salut cu afect pe voi toţi, romani şi pelerini care provin din diferite ţări: familiile, grupurile parohiale, asociaţiile.

Salut credincioşii din dieceza de Como, tinerii participanţi la întâlnirea promovată de Opera Bisericii, miruiţii din Prevalle.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.