Categorii

Angelus (8.12.2019)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm solemnitatea Mariei Neprihănite, care se situează în contextul Adventului, timp de așteptare: Dumnezeu va împlini ceea ce a promis. Însă în sărbătoarea de astăzi este vestit că deja s-a împlinit ceva, în persoana şi în viaţa Fecioarei Maria. Noi astăzi luăm în considerare începutul acestei împliniri, care este încă înainte de nașterea Maicii Domnului. De fapt, neprihănita sa zămislire ne duce la acel moment precis în care viaţa Mariei a început să palpite în sânul mamei sale: de acolo era prezentă iubirea sfințitoare a lui Dumnezeu, ferind-o de contagierea răului care este moștenire comună a familiei umane.

În Evanghelia de astăzi răsună salutul îngerului adresat Mariei: „Bucură-te, plină de har: Domnul este cu tine” (Lc 1,28). Dumnezeu a gândit-o şi a voit-o din totdeauna, în planul său de nepătruns, ca o creatură plină de har, adică plină de iubirea sa. Însă pentru a fi umpluți trebuie să facem spațiu, să ne golim, să ne dăm deoparte. Exact cum a făcut Maria, care a știut să se pună în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu şi să se încreadă total în voința sa, primindu-l fără rezerve în propria viaţă. Aşa încât în ea Cuvântul s-a făcut trup. Acest lucru a fost posibil grație „da”-ului său. Îngerului care-i cere disponibilitatea de a deveni mama lui Isus, Maria răspunde: „Iată, slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău” (v. 38).

Maria nu se pierde în atâtea raționamente, nu pune piedici Domnului, ci se încrede cu promptitudine şi lasă spațiu acțiunii Duhului Sfânt. Pune imediat la dispoziție lui Dumnezeu toată ființa sa şi istoria sa personală, pentru ca să le plăsmuiască şi să le ducă la împlinire Cuvântul şi voința lui Dumnezeu. Astfel, corespunzând perfect proiectului lui Dumnezeu cu privire la ea, Maria devine „toată frumoasă”, „toată sfântă”, dar fără cea mai mică umbră de auto-complăcere. Este umilă. Ea este o capodoperă, dar rămânând umilă, mică, săracă. În ea se oglindește frumusețea lui Dumnezeu care este în întregime iubire, har, dăruire de sine.

Îmi place să subliniez şi cuvântul cu care Maria se definește în încredințarea sa lui Dumnezeu: se mărturiseşte „slujitoarea Domnului”. „Da”-ul Mariei spus lui Dumnezeu asumă încă de la început atitudinea slujirii, a atenției faţă de necesităţile altuia. Dă mărturie despre asta în mod concret faptul vizitei la Elisabeta, care urmează imediat după Buna Vestire. Disponibilitatea faţă de Dumnezeu se întâlnește în disponibilitatea de a lua asupra sa nevoile aproapelui. Toate aceste fără zgomote şi ostentații, fără a căuta locuri de onoare, fără publicitate, deoarece caritatea şi faptele de milostenie se fac în tăcere, în ascuns, fără a se mândri cu săvârșirea lor. Şi în comunitățile noastre suntem chemaţi să urmăm exemplul Mariei, practicând stilul discreției şi al ascunderii.

Sărbătoarea Mamei noastre să ne ajute să facem din toată viaţa noastră un „da” spus lui Dumnezeu, un „da” făcut din adorație faţă de El şi din gesturi zilnice de iubire şi de slujire.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Ieri, la Huehuetenango, în Guatemala, a fost beatificat Iacob Miller, călugăr de la Fraţii Școlilor Creştine, ucis din ură faţă de credinţă în 1982, în contextul războiului civil. Martiriul acestui educator exemplar al tinerilor, care a plătit cu viaţa slujirea sa adusă poporului lui Dumnezeu şi Bisericii guatemaleze, să întărească în acea națiune iubită parcursuri de dreptate, de pace şi de solidaritate. Aplauze pentru noul fericit!

Mâine se va desfășura la Paris o întâlnire a președinților Ucrainei, Rusiei şi Franței şi a cancelarului federal al Germaniei – cunoscută ca „Format Normandia” – pentru a căuta soluții la conflictul dureros care se desfășoară de mulţi ani în Ucraina de est. Însoțesc întâlnirea cu rugăciunea, o rugăciune intensă, pentru că acolo este nevoie de pace, şi vă invit să faceţi la fel, pentru ca această iniţiativă de dialog politic să contribuie la aducerea de roade de pace în dreptate acelui teritoriu şi populaţiei sale.

Vă salut cu afect pe voi toţi, pelerini din Italia şi din diferite țări, îndeosebi credincioşii polonezi din Varșovia şi Lublin, polițiștii irlandezi şi tinerii din Sorbara (Modena). Un salut special se îndreaptă spre Fiicele Crucii, recunoscute recent ca Asociație publică de cardinalul vicar.

În această sărbătoare a Neprihănitei, în parohiile italiene se reînnoieşte adeziunea la Acțiunea Catolică. Urez tuturor colaboratorilor şi grupurilor un drum bun de formare, de slujire şi de mărturie.

Binecuvântez credincioşii din Rocca di Papa şi flacăra cu care vor aprinde marea stea pe Fortăreaţa orașului, în cinstea Mariei Neprihănite. Şi gândul meu se îndreaptă şi spre Sanctuarul din Loreto, unde astăzi va fi deschisă Poarta Sfântă pentru Jubileul Lauretan: să fie bogat în har pentru pelerinii Sfintei Case.

Astăzi după-amiază voi merge la „Santa Maria Maggiore” s-o rog pe Sfânta Fecioară Maria, şi după aceea în Piazza di Spagna pentru tradiționalul act de cinstire la picioarele monumentului Neprihănitei. Vă cer să vă uniţi spiritual cu mine în acest gest, care exprimă evlavia filială faţă de Mama noastră cerească.

Urez tuturor sărbătoare frumoasă şi drum bun de Advent spre Crăciun, cu călăuzirea Fecioarei Maria. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.