Categorii

Angelus (7.10.2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Mc 10,2-16) ne oferă cuvântul lui Isus despre căsătorie. Relatarea se deschide cu provocarea fariseilor care-l întreabă pe Isus dacă îi este permis unui soţ să-şi repudieze propria soţie, aşa cum prevedea legea lui Moise (cf. v. 2-4). Înainte de toate Isus, cu înţelepciunea şi autoritatea care îi vin de la Tatăl, redimensionează prescrierea mozaică spunând: „Din cauza împietririi inimii voastre v-a scris el – adică vechiul legislator – această normă” (v. 5). Adică este vorba despre o permisiune care foloseşte pentru a cârpi găurile produse de egoismul nostru, dar nu corespunde intenţiei originare a Creatorului.

Şi aici Isus reia cartea Genezei: „de la începutul creaţiei, Dumnezeu «i-a făcut bărbat şi femeie; de aceea omul îşi va părăsi tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui şi cei doi vor fi un singur trup»”, şi conclude: „Prin urmare, ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă” (v. 9). În proiectul originar al Creatorului, nu există bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie şi, dacă lucrurile nu merg, o repudiază. Nu. Există în schimb bărbatul şi femeia chemaţi să se recunoască, să se completeze, să se ajute reciproc în căsătorie.

Această învăţătură a lui Isus este foarte clară şi apără demnitatea căsătoriei, ca unire de iubire care implică fidelitatea. Ceea ce permite soţilor să rămână uniţi în căsătorie este o iubire de dăruire reciprocă susţinută de harul lui Cristos. În schimb, dacă prevalează în soţi interesul individual, propria satisfacţie, atunci unirea lor nu va putea rezista.

Şi aceeaşi pagină evanghelică ne aminteşte, cu mare realism, că bărbatul şi femeia, chemaţi să trăiască experienţa relaţiei şi a iubirii, pot în mod dureros să facă gesturi care o pun în criză. Isus nu admite tot ceea ce poate duce la naufragiul relaţiei. Face asta pentru a confirma planul lui Dumnezeu, în care reies forţa şi frumuseţea relaţiei umane. Biserica, pe de o parte nu încetează să confirme frumuseţea familiei aşa cum ne-a fost dată de Scriptură şi de Tradiţie; în acelaşi timp, se străduieşte să-şi facă simţită concret apropierea sa maternă de cei care trăiesc experienţa relaţiilor rupte sau duse înainte în manieră suferită şi obositoare.

Modul de a acţiona al lui Dumnezeu însuşi cu poporul său infidel – cu noi, adică – ne învaţă că iubirea rănită poate să fie vindecată de Dumnezeu prin milostivire şi iertare. De aceea, în aceste situaţii, Bisericii nu i se  cere imediat şi numai condamnarea. Dimpotrivă, în faţa atâtor eşecuri conjugale dureroase, ea se simte chemată să trăiască prezenţa sa de iubire, de caritate şi de milostivire, pentru a conduce din nou la Dumnezeu inimile rănite şi rătăcite.

S-o invocăm pe Fecioara Maria pentru ca să ajute soţii să trăiască şi să reînnoiască mereu unirea lor pornind de la darul originar al lui Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Astăzi, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria a Rozariului, adresez un salut special credincioşilor adunaţi la sanctuarul din Pompei pentru tradiţionala Implorare, prezidată cu această ocazie de cardinalul Mario Zenari, nunţiu apostolic în Siria. Reînnoiesc invitaţia de a ne ruga Rozariul în fiecare zi din octombrie, încheindu-l cu antifonul „Sub ocrotirea ta” şi rugăciunea către sfântul Mihail Arhanghelul, pentru a respinge atacurile diavolului care vrea să dezbine Biserica.

Sâmbăta viitoare va avea loc la Roma prima Zi a Catacombelor. Multe situri vor fi deschise publicului, cu laboratoare didactice şi evenimente culturale. Mulţumesc Comisiei Pontificale de Arheologie Sacră pentru această iniţiativă şi urez pentru ea cea mai bună reuşită.

Vă salut cu afect pe voi toţi, romani şi pelerini, mai ales familiile şi grupurile parohiale care provin din Italia şi din diferite părţi ale lumii. Salut pelerinii greco-catolici din Slovacia, credincioşii din Poznan (Polonia) şi din Fortaleza (Brazilia); bunicii din Malta şi studenţii din Neuilly (Franţa); şi Surorile Sfântului Paul de Chartres care provin din Australia.

Salut pelerinajul promovat de Misionarii Sfintelor Inimi ale lui Isus şi Maria, corul „Calliope” din Gussago (Brescia), tinerii din „Tineretul Studenţesc” din Lazio şi credincioşii din Abbiategrasso.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.