Categorii

Angelus (7.1.2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Sărbătoarea de astăzi a Botezului Domnului încheie timpul Crăciunului şi ne invită să ne gândim la Botezul nostru. Isus a voit să primească botezul predicat şi administrat de Ioan Botezătorul în Iordan. Era vorba despre un botez de pocăinţă: cei care se apropiau de el exprimau dorinţa de a fi purificaţi de păcate şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, se angajau să înceapă o viaţă o viaţă nouă.

Înţelegem aşadar marea umilinţă a lui Isus, Cel care nu avea păcat, stând la rând cu penitenţii, amestecat printre ei pentru a fi botezat în apele râului. Câtă umilinţă are Isus! Şi făcând astfel, El a manifestat ceea ce am celebrat la Crăciun: disponibilitatea lui Isus de a se cufunda în râul umanităţii, de a lua asupra sa lipsurile şi slăbiciunile oamenilor, de a împărtăşi dorinţa lor de eliberare şi de depăşire a tot ceea ce îndepărtează de Dumnezeu şi face străini de fraţi. Ca la Betleem, şi de-a lungul malurilor Iordanului Dumnezeu îşi menţine promisiunea de a lua asupra sa soarta fiinţei umane, şi Isus este Semnul tangibil şi definitiv al acestui lucru. El ne-a luat pe noi toţi asupra sa, ne ia pe noi toţi asupra sa, în viaţă, în zilele.

Evanghelia de astăzi subliniază că Isus, „îndată ce s-a ridicat din apă, a văzut cerurile deschise şi Duhul, ca un porumbel, coborând spre el” (Mc 1,10). Duhul Sfânt, care a acţionat încă de la începutul creaţiei şi l-a condus pe Moise şi poporul în pustiu, acum coboară în plinătate asupra lui Isus pentru a-i da forţa de a îndeplini misiunea sa în lume. Duhul este artizanul botezului lui Isus şi al botezului nostru. El ne deschide ochii inimii spre adevăr, spre tot adevărul. Împinge viaţa noastră pe cărarea carităţii. El este darul pe care Tatăl l-a oferit fiecăruia dintre noi în ziua botezului nostru. El, Duhul, ne transmite duioşia iertării divine. Şi tot El, Duhul Sfânt, face să răsune Cuvântul revelator al Tatălui: „Tu eşti Fiul meu” (v. 11).

Sărbătoarea Botezului lui Isus invită pe fiecare creştin să comemoreze propriul botez. Eu nu pot să vă pun întrebarea dacă voi vă amintiţi ziua botezului vostru, pentru că majoritatea dintre voi eraţi copii, ca mine; când eram copii, am fost botezaţi. Dar vă pun o altă întrebare: voi ştiţi data botezului vostru? Cunoaşteţi în ce zi aţi fost botezaţi? Fiecare să se gândească. Şi dacă nu cunoaşteţi data sau aţi uitat-o, întorcându-vă acasă, întrebaţi-o pe mama, pe bunica, pe unchiul, pe mătuşa, pe bunicul, pe naşul, pe naşa: ce dată? Şi data aceea trebuie s-o avem mereu în amintire, pentru că este o dată de sărbătoare, este data sfinţirii noastre iniţiale, este data în care Tatăl ni l-a dăruit pe Duhul Sfânt care ne determină să mergem, este data marii iertări. Nu uitaţi asta: care este data botezului meu?

Să invocăm ocrotirea maternă a Mariei Preasfinte, pentru ca toţi creştinii să poată înţelege tot mai mult darul Botezului şi să se angajeze să-l trăiască în mod coerent, mărturisind iubirea Tatălui şi a Fiului şi a Duhului Sfânt.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Vă salut pe voi toţi, credincioşi din Roma şi pelerini din Italia şi din diferite ţări. Salut îndeosebi credincioşii care provin din Coreea de Sud şi pe cei din Biella.

Şi anul acesta, în această sărbătoare a Botezului lui Isus, am avut bucuria de a boteza câţiva copii, 34. Asupra lor şi asupra tuturor copiilor care au fost botezaţi recent invoc ocrotirea maternă a Născătoarei de Dumnezeu, pentru ca, ajutaţi de exemplul părinţilor lor, al naşilor şi al naşelor, să crească drept discipoli ai Domnului.

Urez tuturor o duminică frumoasă şi un drum bun în anul care a început de puţin timp, graţie luminii pe care ne-a dăruit-o Isus la Naşterea sa.

Nu uitaţi tema pentru acasă: care este data botezului meu? În ce zi am fost botezat sau botezată? Aţi înţeles?

Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.