Categorii

Angelus (6.1.2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Celebrăm solemnitatea Epifaniei, în amintirea magilor veniţi din Răsărit la Betleem, urmând steaua, pentru a-l vizita pe Mesia nou-născut. La sfârşitul relatării evanghelice, se spune că magii, „după ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în ţara lor” (v. 12). Pe alt drum.

Acești înțelepți, care proveneau din regiuni îndepărtate, după ce au călătorit mult, îl găsesc pe cel pe care doreau să-l cunoască, după ce l-au căutat îndelung, cu siguranță şi cu trude şi peripeții. Şi când în sfârşit ajung la ținta lor, se prosternă în faţa Pruncului, îl adoră, îi oferă darurile lor prețioase. După aceea pornesc din nou la drum fără întârziere pentru a se întoarce în ţara lor. Însă acea întâlnire cu Pruncul i-a schimbat.

Întâlnirea cu Isus nu-i reține pe magi, dimpotrivă, revarsă în ei o nouă determinare pentru a se întoarce în ţara lor, pentru a relata ceea ce au văzut şi bucuria pe care au simţit-o. În asta este o demonstrare a stilului lui Dumnezeu, a modului său de a se manifesta în istorie. Experienţa lui Dumnezeu nu ne blochează, ci ne eliberează; nu ne închide, ci ne pune din nou în mișcare, ne duce din nou la locurile obișnuite ale existenței noastre. Locurile sunt şi vor fi aceleași, însă noi, după întâlnirea cu Isus, nu suntem cei de dinainte. Întâlnirea cu Isus ne schimbă, ne transformă. Evanghelistul Matei subliniază că magii s-au întors „pe alt drum” (v. 12). Ei sunt conduși să schimbe drumul de avertismentul îngerului, pentru a nu se întâlni cu Irod şi cu uneltirile sale de putere.

Fiecare experienţă de întâlnire cu Isus ne induce să întreprindem căi diferite, pentru că de la El provine o forță bună care vindecă inima şi ne dezlipește de rău.

Există o dinamică înțeleaptă între continuitate şi noutate: se întorc „în ţara lor”, dar „pe alt drum”. Asta arată că noi suntem cei care trebuie să ne schimbăm, să transformăm modul nostru de a trăi chiar şi ambientul din totdeauna, să modificăm criteriile de evaluare asupra realității care ne înconjoară. Iată diferența dintre Dumnezeul adevărat şi idolii trădători, cum sunt banul, puterea, succesul…; dintre Dumnezeu şi cei care promit să-ți dea acești idoli, cum sunt vrăjitorii, ghicitorii în cărți, descântătorii. Diferența este că idolii ne leagă de ei, ne fac idoli-dependenți, şi noi îi luăm în stăpânire. Adevăratul Dumnezeu nu ne reține nici nu se lasă reținut de noi: ne deschide căi de noutate şi de libertate, pentru că El este Tată care este mereu cu noi pentru a ne face să creștem. Dacă tu îl întâlnești pe Isus, dacă tu ai o întâlnire spirituală cu Isus, aminteşte-ți: trebuie să te întorci la aceleași locuri din totdeauna, însă pe un alt drum, cu un alt stil. Aşa este, este Duhul Sfânt, pe care Isus ni-l dă, care ne schimbă inima.

Să cerem Sfintei Fecioare ca să putem deveni martori ai lui Cristos acolo unde suntem, cu o viaţă nouă, transformată de iubirea sa.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Adresez un gând special fraților din Bisericile orientale, catolice şi ortodoxe, dintre care mulţi celebrează mâine Nașterea Domnului. Pentru ei şi pentru comunitățile lor le urăm lumina şi pacea lui Cristos Mântuitorul. Să-i aplaudăm pe fraţii noştri ortodocși şi catolici din Bisericile orientale.

În ziua de Epifanie se celebrează Ziua Mondială a Copilăriei Misionare. Este sărbătoarea copiilor şi a tinerilor misionari care trăiesc chemarea universală la sfințenie ajutându-i pe cei de vârsta lor care sunt mai nevoiași, prin rugăciune şi gesturile de împărtășire. Să ne rugăm pentru ei.

Adresez cordialul meu bun-venit vouă tuturor, romani şi pelerini. Între aceştia, salut îndeosebi pe cei veniţi din Coreea de Sud şi studenţii de la institutul franciscan „Siena College” din New York; precum şi grupul misionar din Biassono şi credincioşii din Ferrara.

Un salut special se îndreaptă spre cei care dau viaţă cortegiului istorico-folcloric, inspirat din tradițiile de Epifanie şi dedicat anul acesta teritoriului din Allumiere şi din Valle del Mignone. Şi îl extind şi la cortegiul magilor din numeroase oraşe şi sate din Polonia. Îmi place să salut atâtea exprimări populare legate de sărbătoarea de astăzi – mă gândesc la Spania, la America Latină, la Germania –, obiceiuri care trebuie menținute în semnificaţia lor creştină genuină.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă. Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.