Categorii

Angelus (5.03.2017)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

În această primă duminică din Postul Mare, Evanghelia ne introduce în drumul spre Paşte, arătându-l pe Isus care rămâne timp de patruzeci de zile în pustiu, supus ispitirilor diavolului (cf. Mt 4,1-11). Acest episod se situează într-un moment precis al vieţii lui Isus: imediat după botezul în râul Iordan şi înainte de activitatea publică. El tocmai a primit învestitura solemnă: Duhul lui Dumnezeu a coborât asupra Lui, Tatăl din cer l-a declarat „Fiul meu, cel iubit” (Mt 3,17). Isus este de acum pregătit pentru a începe misiunea sa; şi pentru că ea are un duşman declarat, adică satana, El îl înfruntă imediat, „corp la corp”. Diavolul insistă tocmai asupra titlului de „Fiu al lui Dumnezeu” pentru a-l îndepărta pe Isus de la îndeplinirea misiunii sale: „Dacă tu eşti Fiul lui Dumnezeu…”, îi repetă (v. 3.6) şi îi propune să facă gesturi miraculoase – să o facă pe „vrăjitorul” – cum ar fi transformarea pietrelor în pâine pentru a sătura foamea sa şi să se arunce de pe zidurile templului lăsându-se salvat de către îngeri. După aceste două ispite urmează a treia: să-l adore pe el, pe diavol, pentru a avea dominaţia asupra lumii (cf. v. 9).

Prin această triplă ispită, satana vrea să-l abată pe Isus de la calea ascultării şi a umilirii – deoarece ştie că astfel, pe această cale, răul va fi înfrânt – şi să-l ducă pe scurtătura falsă a succesului şi a gloriei. Însă săgeţile otrăvite ale diavolului sunt toate „respinse” de Isus cu scutul Cuvântului lui Dumnezeu (v. 4.7.10) care exprimă voinţa Tatălui. Isus nu spune niciun cuvânt propriu: răspunde numai cu Cuvântul lui Dumnezeu. Şi astfel Fiul, plin de puterea Duhului Sfânt, iese victorios din pustiu.

În timpul celor patruzeci de zile ale Postului Mare, noi creştinii suntem invitaţi să mergem pe urmele lui Isus şi să înfruntăm lupta spirituală împotriva Celui Rău cu puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Nu cu cuvântul nostru, nu foloseşte. Cuvântul lui Dumnezeu: acela are puterea pentru a-l înfrânge pe satana. Pentru aceasta trebuie să avem familiaritate cu Biblia: s-o citim adesea, s-o medităm, s-o asimilăm. Biblia conţine Cuvântul lui Dumnezeu, care este mereu actual şi eficace. A spus cineva: ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia aşa cum tratăm telefonul nostru celular? Dacă am purta-o mereu cu noi, sau măcar mica Evanghelie de buzunar, ce s-ar întâmpla? Dacă ne-am întoarce atunci când o uităm: tu uiţi telefonul celular – of!, nu-l am, mă întorc ca să-l caut; dacă am deschide-o de mai multe ori pe zi; dacă am citi mesajele lui Dumnezeu conţinute în Biblie aşa cum citim mesajele de pe celular, ce s-ar întâmpla? În mod clar comparaţia este paradoxală, dar ne face să reflectăm. De fapt, dacă am avea mereu Cuvântul lui Dumnezeu în inimă, nicio ispită n-ar putea să ne îndepărteze de Dumnezeu şi niciun obstacol n-ar putea să ne devieze de la drumul binelui; am şti să învingem sugestiile zilnice ale răului care este în noi şi în afara noastră; am fi mai capabili să trăim o viaţă înviată după Duh, primindu-i şi iubindu-i pe fraţii noştri, în special pe cei mai slabi şi nevoiaşi, şi chiar pe duşmanii noştri.

Fecioara Maria, icoană perfectă a ascultării de Dumnezeu şi a încrederii necondiţionate în voinţa sa, să ne susţină pe drumul Postului Mare, pentru ca să stăm în ascultare docilă a Cuvântului lui Dumnezeu pentru a realiza o adevărată convertire a inimii.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociaţiilor şi tuturor pelerinilor veniţi din Italia şi din diferite ţări.

Salut credincioşii care provin din diecezele de Madrid, Córdoba şi Varşovia; precum şi pe cei din Belluno şi Mestre. Salut tinerii din decanatul de Baggio (Milano) şi pe acei participanţi la întâlnirea promovată de Maestre Pie Filippini.

De câteva zile am început Postul Mare, care este drumul poporului lui Dumnezeu spre Paşte, un drum de convertire, de luptă împotriva răului cu armele rugăciunii, postului şi faptelor de caritate. Urez tuturor ca drumul Postului Mare să fie bogat în roade; şi vă cer o amintire în rugăciune pentru mine şi pentru colaboratorii din Curia Romană, care în această seară vom începe săptămâna de exerciţii spirituale. Mulţumesc din inimă pentru această rugăciune pe care o veţi face.

Şi, vă rog, nu uitaţi – nu uitaţi! – ce s-ar întâmpla dacă am trata Biblia aşa cum tratăm telefonul nostru celular. Gândiţi-vă la asta. Biblia mereu cu noi, aproape de noi!

Vă urez o duminică frumoasă! Poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.