Categorii

Angelus (4.12.2016)

angelus-04122016Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

În Evanghelia din această a doua duminică din Advent răsună invitaţia lui Ioan Botezătorul: „Convertiţi-vă, pentru că s-a apropiat împărăţia cerurilor!” (Mt 3,2). Tot cu aceste cuvinte va începe Isus misiunea sa în Galileea (cf. Mt 4,17); şi tot aşa va fi şi vestirea pe care discipolii vor trebui s-o ducă în prima lor experienţă misionară (cf. Mt 10,7). Astfel evanghelistul Matei vrea să-l prezinte pe Ioan ca acela care pregăteşte drumul pentru Cristos care vine şi pe discipoli drept continuatorii predicii lui Isus. Este vorba despre aceeaşi vestire bucuroasă: vine împărăţia lui Dumnezeu, ba chiar, este aproape, este în mijlocul nostru! Acest cuvânt este foarte important: „Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru”, spune Isus. Şi Ioan vesteşte ceea ce va spune Isus după aceea: „Împărăţia lui Dumnezeu a venit, a sosit, este în mijlocul vostru”. Acesta este mesajul central al oricărei misiuni creştine. Când un misionar pleacă, când un creştin merge să-l vestească pe Isus, nu merge să facă prozelitism, ca şi cum ar fi un suporter care caută pentru echipa sa mai mulţi adepţi. Nu, merge pur şi simplu să vestească: „Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!”. Şi astfel misionarul pregăteşte drumul pentru Isus, care întâlneşte poporul său.

Dar ce este această împărăţie a lui Dumnezeu, această împărăţie a cerurilor? Sunt sinonime. Noi ne gândim imediat la ceva ce se referă la lumea de dincolo: viaţa veşnică. Desigur, acest lucru este adevărat, împărăţia lui Dumnezeu se va extinde fără sfârşit dincolo de viaţa pământească, dar vestea frumoasă pe care Isus ne-o aduce – şi pe care Ioan o anticipă – este că împărăţia lui Dumnezeu nu trebuie s-o aşteptăm în viitor: s-a apropiat, într-un fel este deja prezent şi putem să-i experimentăm încă de acum puterea spirituală. „Împărăţia lui Dumnezeu este în mijlocul vostru!”, va spune Isus. Dumnezeu vine să stabilească domnia sa în istoria noastră, în ziua de zi de fiecărei zi, în viaţa noastră; este acolo unde ea este primită cu credinţă şi umilinţă încolţesc iubirea, bucuria şi pacea.

Condiţia pentru a face parte din această împărăţie este de a face o schimbare în viaţa noastră, adică să ne convertim, să ne convertim în fiecare zi, un pas înainte în fiecare zi… Este vorba de a părăsi drumurile, comode dar derutante, ale idolilor din această lume: succesul cu orice preţ, puterea în dauna celor mai săraci, setea de bogăţii, plăcerea cu orice preţ. Şi, în schimb, să deschidem drumul pentru Domnul care vine: El nu ia libertatea noastră, ci ne dăruieşte adevărata fericire. Cu naşterea lui Isus la Betleem, însuşi Dumnezeu e cel care îşi ia locuinţă în mijlocul nostru pentru a ne elibera de egoism, de păcat şi de corupţie, de aceste atitudini care sunt ale diavolului: a căuta succesul cu orice preţ; a căuta puterea în dauna celor mai slabi; a-ţi fi sete de bogăţii şi a căuta plăcerea cu orice preţ.

Crăciunul este o zi de mare bucurie şi exterioară, dar este mai ales un eveniment religios pentru care este necesară o pregătire spirituală. În acest timp al Adventului, să ne lăsăm conduşi de îndemnul Botezătorului: „Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările lui!”, ne spune el (v. 3). Noi pregătim calea Domnului şi îndreptăm cărările sale atunci când examinăm conştiinţa noastră, când scrutăm atitudinile noastre, pentru a alunga aceste atitudini păcătoase pe care le-am menţionat, care nu sunt de la Dumnezeu: succesul cu orice preţ; puterea în dauna celor mai slabi; setea de bogăţii; plăcerea cu orice preţ.

Să ne ajute Fecioara Maria ca să ne pregătim la întâlnirea cu această Iubire-tot-mai-mare, care este aceea pe care ne-o aduce Isus şi care în noaptea de Crăciun s-a făcut mic-mic, ca o sămânţă căzută în pământ. Şi Isus este această sămânţă: sămânţa Împărăţiei lui Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani şi pelerini!

Salut îndeosebi credincioşii veniţi din Córdoba, Jaén şi Valencia, din Spania; din Split şi Makarska, din Croaţia; din parohiile „Sfânta Maria a Rugăciunii” şi „Preasfântul Trup şi Sânge al lui Cristos” din Roma.

Urez tuturor o duminică frumoasă şi un drum bun de Advent, această pregătire a drumului pentru Domnul, această convertire în fiecare zi.

La revedere pe joi pentru sărbătoarea Mariei Neprihănite. În aceste zile ne rugăm uniţi cerând mijlocirea sa maternă pentru convertirea inimilor şi pentru darul păcii.

Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună. Pe joi!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.