Categorii

Angelus (3.11.2019)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 19,1-10) ne pune în urmarea lui Isus care, în drumul său spre Ierusalim, se opreşte a Ierihon. Era atâta mulțime care-l primea, între care un om cu numele Zaheu, șef al „vameșilor”, adică al acelor iudei care adunau taxele pentru imperiul roman. El era bogat nu grație unui câștig onest, ci pentru că el cerea „mită”, şi asta mărea disprețul faţă de el. Zaheu „căuta să vadă cine este Isus” (v. 3); nu voia să-l întâlnească, ci era curios: voia să vadă acel personaj despre care auzise lucruri extraordinare. Era curios. Şi fiind scund de statură, „ca să-l vadă” (v. 4) urcă într-un copac. Când Isus ajunge acolo aproape, îşi ridică privirea şi îl vede (cf. v. 5).

Şi acest lucru este important: prima privire nu este a lui Zaheu, ci a lui Isus, care printre atâtea fețe care-l înconjurau – mulțimea –, o caută chiar pe aceea. Privirea milostivă a Domnului ajunge la noi înainte ca noi înșine să ne dăm seama că avem nevoie de ea pentru a fi mântuiţi. Şi cu această privire a Învățătorului divin începe miracolul convertirii păcătosului. De fapt, Isus îl cheamă, şi îl cheamă pe nume: „Zaheu, coboară în grabă pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta!” (v. 5). Nu-l ceartă, nu-i face o „predică”; îi spune că trebuie să meargă la el: „trebuie”, pentru că este voința Tatălui. În pofida murmurărilor oamenilor, Isus alege să se oprească în casa acelui păcătos public.

Şi noi am fi rămas scandalizați de acest comportament al lui Isus. Însă disprețul şi închiderea faţă de păcătos nu fac decât să-l izoleze şi să-l împietrească în răul pe care-l face împotriva lui însuși şi împotriva comunităţii. În schimb Dumnezeu condamnă păcatul, dar încearcă să-l mântuiască pe păcătos, merge să-l caute pentru a-l readuce pe calea cea dreaptă. Cel care nu s-a simţit niciodată căutat de milostivirea lui Dumnezeu, cu greu percepe măreția extraordinară a gesturilor şi cuvintelor cu care Isus se apropie de Zaheu.

Primirea şi atenţia lui Isus faţă de el în duc pe acel om la o clară schimbare de mentalitate: într-o clipă îşi dă seama cât de meschină este o viaţă cuprinsă în întregime de bani, cu prețul de a fura de la alţii şi de a primi disprețul lor. A-l avea pe Domnul acolo, în casa sa, îl face să vadă totul cu ochi diferiți, şi cu un pic din duioșia cu care Isus l-a privit l-a privit pe el. Şi îşi schimbă şi modul său de a vedea şi de a folosi banii: în locul gestului de a fura vine cel de a dărui. De fapt, decide să dea jumătate din ceea ce are săracilor şi de a restitui împătrit celor de la care a furat (cf. v. 8). Zaheu descoperă de la Isus că este posibil să iubească gratuit: până acum era avar, acum devine generos; avea gustul de a aduna, acum se bucură să împartă. Întâlnind Iubirea, descoperind că este iubit în pofida păcatelor sale, devine capabil să-i iubească pe ceilalți, făcând din bani un semn de solidaritate şi de comuniune.

Fecioara Maria să ne dobândească harul de a simți mereu asupra noastră privirea milostivă a lui Isus, pentru a merge cu milostivire în întâmpinarea celor care au greşit, pentru ca şi ei să-l poată primi pe Isus, care „a venit să caute şi să mântuiască ceea ce era pierdut” (v. 10)

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Sunt îndurerat pentru violențele ale căror victime sunt creştinii din Biserica ortodoxă Tewahedo din Etiopia. Exprim apropierea mea de această Biserică şi de patriarhul său, iubitul frate Abuna Matthias, şi vă cer să ne rugăm pentru toate victimele de violență în acea ţară.

Să ne rugăm împreună: „Bucură-te Marie…”.

Doresc să adresez mulțumirea mea vie primăriei şi diecezei de San Severo din Puglia pentru semnarea protocolului de înțelegere petrecută lunea trecută, 28 octombrie, care va permite zilierilor din aşa-numitele „ghetouri de la Capitanata”, în regiunea Foggia, de a obține o domiciliere la parohii şi înscrierea în registrele primăriei. Posibilitatea de a avea documentele de identitate şi de reședință le va oferi nouă demnitate şi le va permite să iasă dintr-o condiție de iregularitate şi exploatare. Multe mulțumiri primăriei şi tuturor celor care au lucrat la acest plan.

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, romani şi pelerini. Îndeosebi, salut Corporațiile istorice ale Schützen şi Cavalerilor Sfântului Sebastian din diferite țări din Europa; şi credincioşii din Lordelo de Ouro (Portugalia).

Salut grupurile din Reggio Calabria, Treviso, Pescara şi Sant’Eufemia di Aspromonte; salut tinerii din Modena care au primit Mirul, cei din Petosino, dieceza de Bergamo, şi scoutiştii veniţi cu bicicleta din Viterbo. Salut membrii mișcării Hakuna din Spania.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.