Categorii

Angelus (29.12.2019)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Şi cu adevărat, astăzi este o zi frumoasă… Celebrăm astăzi sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret. Termenul „sfântă” inserează această familie în cadrul sfințeniei care este dar al lui Dumnezeu însă, în acelaşi timp, este adeziune liberă şi responsabilă la proiectul lui Dumnezeu. Aşa a fost pentru familia din Nazaret: ea a fost total disponibilă la voința lui Dumnezeu.

Cum să nu rămânem uluiți, de exemplu, de docilitatea Mariei la acțiunea Duhului Sfânt care îi cere să devină mamă a lui Mesia? Pentru că Maria, ca orice tânără femeie din timpul său, urma să concretizeze proiectul său de viaţă, adică să-l ia în căsătorie pe Iosif. Însă atunci când îşi dă seama că Dumnezeu o cheamă la o misiune deosebită, nu ezită să se proclame „slujitoarea” sa (cf. Lc 1,38). Isus va preamări măreția ei nu atât pentru rolul său de mamă, ci pentru ascultarea sa faţă de Dumnezeu. Isus a spus: „Mai degrabă, fericiți sunt aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păstrează!” (Lc 11,28), ca Maria. Şi atunci când nu înţelege pe deplin evenimentele care o implică pe ea, Maria în tăcere meditează, reflectă şi adoră inițiativa divină. Prezența sa la picioarele crucii consacră această disponibilitate totală.

Apoi, cât priveşte Iosif, Evanghelia nu ne prezintă un singur cuvânt: el nu vorbește, ci acţionează ascultând. Este omul tăcerii, omul ascultării. Pagina evanghelică de astăzi (cf. Mt 2,13-15.19-23) aminteşte de trei ori această ascultare a dreptului Iosif, referită la fuga în Egipt şi la întoarcerea în ţara lui Israel. Sub conducerea lui Dumnezeu, reprezentat de înger, Iosif îndepărtează familia sa de amenințările lui Irod şi o salvează. Astfel Sfânta Familie solidarizează cu toate familiile din lume obligate la exil, solidarizează cu toţi cei care sunt constrânși să-şi abandoneze propria ţară din cauza reprimării, a violenței, a războiului.

În sfârşit, a treia persoană a Sfintei Familii, Isus. El este voința Tatălui: în El, spune sfântul Paul, n-a fost „da” şi „nu”, ci numai „da” (cf. 2Cor 1,19). Şi asta s-a manifestat în atâtea momente ale vieţii sale pământești. De exemplu, episodul la templu când le-a răspuns părinţilor care-l căutau îngrijorați: „Nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui meu?” (Lc 2,49); repetarea sa continuă: „Hrana este să fac voința celui care m-a trimis” (In 4,34); rugăciunea sa în Grădina Măslinilor: „Tată, dacă nu este posibil ca să treacă acest potir fără ca să-l beau, să se facă voința ta” (Mt 26, 42). Toate aceste evenimente sunt realizarea perfectă a înseși cuvintelor lui Cristos care spune: „Tu n-ai voit nici jertfă, nici ofrandă […] Atunci am zis: Iată, vin […] ca să fac voința ta, Dumnezeule!” (Evr 10,5-7; Ps 40,7-9).

Maria, Iosif, Isus: Sfânta Familie de la Nazaret care reprezintă un răspuns coral la voința Tatălui: cele trei componente ale acestei familii se ajută reciproc să descopere proiectul lui Dumnezeu. Ei se rugau, munceau, comunicau. Şi eu mă întreb: tu, în familia ta, știi să comunici sau eşti ca acei copii la masă, fiecare cu telefonul, în timp ce chat-ează? La acea masă pare să fie o tăcere ca şi cum ar fi la Liturghie… Dar nu comunică între ei. Trebuie să reluăm dialogul în familie: părinți, copii, bunici şi fraţi trebuie să comunice între ei… Aceasta este o temă de făcut astăzi, chiar în ziua Sfintei Familii. Sfânta Familie să fie model al familiilor noastre, pentru ca părinţii şi copiii să se susțină reciproc în adeziunea la Evanghelie, fundament al sfințeniei familiei.

Să încredințăm Mariei, „Regina familiei”, toate familiile din lume, în special pe cele încercate de suferinţă şi de necaz, şi să invocăm asupra lor ocrotirea sa maternă.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Să-l rugăm pe Domnul pentru victimele oribilului atentat terorist de ieri, la Mogadiscio, în Somalia, unde în explozia unui automobil capcană, au fost ucise peste 70 de persoane. Sunt aproape de toate rudele şi de cei care plâng moartea lor. Să ne rugăm împreună: Bucură-te Marie, …

Apoi salut pe toţi romanii, pelerinii, grupurile parohiale, asociațiile şi tinerii. Astăzi adresez un salut special familiilor prezente aici şi celor care participă de acasă prin televiziune şi radio. Familia este o comoară prețioasă: trebuie susținută, tutelată mereu: înainte!

Apoi salut studenţii din Forlì, tinerii de la Mir din Adrara San Martino, din Calcinate şi grupul de adolescenți din parohia „San Giuliano”, în Albino, Bergamo.

Salut pe toţi şi urez tuturor o duminică frumoasă şi un senin sfârşit de an. Să terminăm anul în pace, pace a inimii: asta vă urez. Şi în familie, comunicare, unul cu altul. Vă mulţumesc iar pentru urările voastre şi pentru rugăciunile voastre. Vă rog, continuați să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.