Categorii

Angelus (27.05.2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în duminica după Rusalii, celebrăm sărbătoarea Preasfintei Treimi. O sărbătoare pentru a contempla şi a lăuda misterul Dumnezeului lui Isus Cristos, care este unul în comuniunea a trei Persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Pentru a-l celebra cu uimire mereu nouă pe Dumnezeu-Iubire, care ne oferă gratuit viaţa sa şi ne cere s-o răspândim în lume.

Lecturile biblice de astăzi ne fac să înţelegem că Dumnezeu nu vrea atât să ne reveleze că El există, cât mai degrabă că este „Dumnezeu cu noi”, aproape de noi, că ne iubeşte, că merge cu noi, este interesat de istoria noastră personală şi se îngrijeşte de fiecare, începând de la cei mai mici şi nevoiaşi. El „este Dumnezeu sus în ceruri” dar şi „aici pe pământ” (cf. Dt 4,39). De acea, noi nu credem într-o entitate îndepărtată, nu! Într-o entitate indiferentă, nu! Ci, dimpotrivă, în Iubirea care a creat universul şi a generat un popor, s-a făcut trup, a murit şi a înviat pentru noi şi ca Duh Sfânt transformă totuşi şi duce la plinătate.

Sfântul Paul (cf. Rom 8,14-17), care personal a experimentat această transformare realizată de Dumnezeu-Iubire, ne comunică dorinţa sa de a fi numit Tată, ba chiar „Tătic” – „Dumnezeu este „Tăticul nostru” – cu destăinuirea totală a unui prunc care se abandonează în braţele celui care i-a dat viaţa. Duhul Sfânt – ne mai aminteşte apostolul – acţionând în noi face în aşa fel încât Isus Cristos săî nu se reducă la un personaj din trecut, nu, ci să-l simţim aproape, contemporan al nostru, şi să experimentăm bucuria că suntem fii iubiţi de Dumnezeu. În sfârşit, în Evanghelie, Domnul înviat promite să rămână cu noi pentru totdeauna. Şi tocmai graţie acestei prezenţe a Lui şi forţei Duhului său putem realiza cu seninătate misiunea pe care El ne-o încredinţează. Care este misiunea? A vesti şi a mărturisi tuturor Evanghelia sa şi astfel a dilata comuniunea cu El şi bucuria care rezultă din asta. Dumnezeu, mergând cu noi, ne umple de bucurie şi bucuria este un pic primul limbaj al creştinului.

Aşadar, sărbătoarea Preasfintei Treimi ne face să contemplăm misterul lui Dumnezeu care neîncetat creează, răscumpără şi sfinţeşte, mereu cu iubire şi din iubire, şi dăruieşte fiecărei creaturi care îl primeşte să reflecteze o rază din frumuseţea, bunătatea şi adevărul său. El din totdeauna a ales să meargă cu omenirea şi formează un popor care să fie binecuvântare pentru toate naţiunile şi pentru fiecare persoană, fără nicio excepţie. Creştinul nu este o persoană izolată, aparţine unui popor: acest popor pe care-l formează Dumnezeu. Nu putem fi creştini fără această apartenenţă şi comuniune. Noi suntem popor: poporul lui Dumnezeu. Fecioara Maria să ne ajute să îndeplinim cu bucurie misiune de a mărturisi lumii, însetate de iubire, că sensul vieţii este tocmai iubirea infinită, iubirea concretă a Tatălui, a Fiului şi a Duhului Sfânt.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Ieri la Piacenza a fost proclamată fericită Leonella Sgorbati, soră Misionară a Consolatei, ucisă din ură faţă de credinţă la Mogadiscio (Somalia) în 2006. Viaţa sa dedicată pentru Evanghelie şi în slujba săracilor, precum şi martiriul său, reprezintă o garanţie de speranţă pentru Africa şi pentru întreaga lume. Să ne rugăm împreună pentru Africa, pentru ca să fie pace acolo.

Bucură-te Marie…

Stăpâna noastră a Africii, roagă-te pentru noi.

Vă salut pe voi toţi, dragi romani şi pelerini: familiile, grupurile parohiale, asociaţiile. Îndeosebi, salut credincioşii din Porto Sant’Elpidio, Napoli, Bruzzano di Milano, Padova, corul din Sappada şi pe cei al tinerilor din Vezza d’Alba. Aţi cântat bine ieri la „Sfântul Petru” voi, felicitări! Salut pelerinii polonezi şi îi binecuvântez pe participanţii la marele pelerinaj la sanctuarul marian din Piekari Slaskie.

Cu ocazia „Zilei Alinării”, îi salut pe cei care s-au adunat la Policlinica „Gemelli” pentru a promova solidaritatea cu persoanele afectate de boli grave. Îi îndemn pe toţi să recunoască şi nevoile spirituale ale persoanelor bolnave şi să le fie alături cu duioşie.

Şi urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.