Categorii

Angelus (24.09.2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În pagina evanghelică de astăzi (cf. Mt 20,1-16) găsim parabola lucrătorilor chemaţi cu ziua, pe care Isus o relatează pentru a comunica două aspecte ale Împărăţiei lui Dumnezeu: primul, că Dumnezeu vrea să-i cheme pe toţi să lucreze pentru Împărăţia sa; al doilea, că la sfârşit vrea să dea tuturor aceeaşi recompensă, adică mântuirea, viaţa veşnică.

Stăpânul unei vii, care-l reprezintă pe Dumnezeu, iese în zori şi angajează un grup de lucrători, concordând cu ei salariul de un dinar pe zi: era un salariu corect. Apoi iese şi în orele următoare – de cinci ori, în acea zi, iese – până după-amiază târziu, pentru a asuma alţi lucrători pe care-i vede fără ocupaţie. La sfârşitul zilei, stăpânul porunceşte ca să fie dat un dinar tuturor, şi celor care au lucrat puţine ore. Desigur, lucrătorii angajaţi primii se plâng, pentru că se văd plătiţi în acelaşi mod ca aceia care au lucrat mai puţin. Însă stăpânul le aminteşte că au primit ceea ce fusese concordat; dacă apoi El vrea să fie generos cu ceilalţi, ei nu trebuie să fie invidioşi.

În realitate, această „nedreptate” a stăpânului foloseşte pentru a provoca, în cel care ascultă parabola, un salt de nivel, pentru că aici Isus nu vrea să vorbească despre problema muncii sau a salariului just, ci despre Împărăţia lui Dumnezeu! Şi mesajul este acesta: în Împărăţia lui Dumnezeu nu există şomeri, toţi sunt chemaţi să facă partea lor; şi pentru toţi va fi la sfârşit răsplata care vine de la dreptatea divină – nu umană, spre norocul nostru! –, adică mântuirea pe care Isus Cristos ne-a dobândit-o cu moartea şi învierea sa. O mântuire care nu este meritată, ci dăruită – mântuirea este gratuită –, prin care „ultimii vor fi primii şi primii vor fi ultimii” (Mt 20,16).

Cu această parabolă, Isus vrea să deschidă inimile noastre la logica iubirii Tatălui, care este gratuită şi generoasă. Este vorba de a ne lăsa uimiţi şi fascinaţi de „gândurile” şi de „căile” lui Dumnezeu care, aşa cum aminteşte profetul Isaia, nu sunt gândurile noastre şi nu sunt căile noastre (cf. Is 55,8). Gândurile umane sunt adesea marcate de egoisme şi răfuieli personale şi cărările noastre înguste şi întortocheate nu sunt comparabile cu drumurile largi şi drepte ale Domnului. El foloseşte milostivire – să nu uităm asta: El foloseşte milostivire –, iartă cu mărinimie, este plin de generozitate şi de bunătate pe care le revarsă asupra fiecăruia dintre noi, deschide tuturor teritoriile nemărginite ale iubirii sale şi ale harului său, care singure pot da inimii umane plinătatea bucuriei.

Isus vrea să ne facă să contemplăm privirea acelui stăpân: privirea cu care vede pe fiecare dintre lucrători în aşteptarea muncii şi îi cheamă să meargă în via sa. Este o privire plină de atenţie, de bunăvoinţă; este o privire care cheamă, care invită să ne ridicăm, să pornim la drum, pentru că vrea viaţa pentru fiecare dintre noi, vrea o viaţă deplină, angajată, salvată din gol şi din inerţie. Dumnezeu care nu exclude pe nimeni şi vrea ca fiecare să ajungă la plinătatea sa. Aceasta este iubirea Dumnezeului nostru, a Dumnezeului nostru care este Tată.

Maria Preasfântă să ne ajute să primim în viaţa noastră logica iubirii, care ne eliberează de prezumţia că merităm recompensa lui Dumnezeu şi de judecata negativă cu privire la ceilalţi.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Ieri, la Oklahoma City (Statele Unite ale Americii), a fost proclamat fericit Stanley Francis Rother, preot misionar, ucis din ură faţă de credinţă pentru lucrarea sa de evanghelizare şi promovare umană în favoarea celor mai săraci din Guatemala. Exemplul său eroic să ne ajute să fim martori curajoşi ai Evangheliei, angajându-ne în favoarea demnităţii omului.

Vă salut cu afect pe voi toţi, romani şi pelerini care proveniţi din diferite ţări. Îndeosebi salut corul de la Misiunea catolică italiană din Berna, comunitatea romană „Comuniune şi Eliberare”, pe credincioşii din Villadossola, Offanengo şi Nola.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi, vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.