Categorii

Angelus (22.9.2019)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Parabola conţinută în Evanghelia din această duminică (cf. Lc 16,1-13) are ca protagonist un administrator viclean şi necinstit care, acuzat că a risipit bunurile stăpânului, urmează să fie concediat. În această situaţie dificilă, el nu recriminează, nu caută justificări şi nici nu se lasă descurajat, ci găseşte o cale de ieşire pentru a-şi asigura un viitor liniştit. Reacţionează mai întâi cu luciditate, recunoscând propriile limite: „Să sap, nu pot; să cerşesc, mi-e ruşine” (v. 3); apoi acţionează cu isteţime, furând pentru ultima dată de la stăpânul său. De fapt, îi cheamă pe debitori şi reduce datoriile pe care le au faţă de stăpân, pentru a-i face prieteni ai săi şi pentru a fi răsplătit după aceea de ei.

Isus prezintă acest exemplu desigur nu pentru a îndemna la necinste, ci la înţelepciune. De fapt subliniază: „Stăpânul l-a lăudat pe administratorul necinstit pentru că a lucrat cu înţelepciune” (v. 8), adică acel amestec de inteligenţă şi viclenie, care îţi permite să depăşeşti situaţii dificile. Cheia de lectură a acestei relatări se află în invitaţia lui Isus: „Faceţi-vă prieteni din mamona nedreaptă, pentru ca ei să vă primească în corturile veşnice atunci când veţi duce lipsă” (v. 9). „Mamona nedreaptă” este banul – numit „baliga diavolului” – şi în general bunurile materiale.

Bogăţia poate duce la ridicarea de ziduri, la crearea de dezbinări şi discriminări. Dimpotrivă, Isus îi invită pe discipolii săi să schimbe direcţia: „Faceţi-vă prieteni cu bogăţia”. Este o invitaţie de a şti să transformăm bunuri şi bogăţii în relaţii, pentru că persoanele valorează mai mult decât lucrurile şi contează mai mult decât bogăţiile avute. De fapt, în viaţă aduce rod nu acela care are atâtea bogăţii, ci acela care creează şi menţine vii atâtea legături, atâtea relaţii, atâtea prietenii prin diferitele „bogăţii”, adică diferitele daruri cu care l-a înzestrat Dumnezeu. Însă Isus indică şi finalitatea ultimă a îndemnului său: „Faceţi-vă prieteni cu bogăţia, pentru ca ei să vă primească în corturile veşnice”. Ne vor primi în paradis, dacă vom fi capabili să transformăm bogăţiile în instrumente de fraternitate şi de solidaritate, nu numai Dumnezeu, ci şi cei cu care am împărtăşit, administrând bine, ceea ce Domnul a pus în mâinile noastre.

Această pagină evanghelică face să răsune în noi întrebarea administratorului necinstit, alungat de stăpân: „Ce voi face?” (v. 3). În faţa lipsurilor noastre şi a eşecurilor noastre, Isus ne asigură că avem mereu timp pentru a vindeca răul făcut cu binele. Cel care a provocat lacrimi, să-l facă fericit pe cineva; cel care a sustras necuvenit, să-i dăruiască aceluia care este în nevoie. Făcând astfel, vom fi lăudaţi de Domnul „pentru că am acţionat cu înţelepciune”, adică înţelepciunea acelui care se recunoaşte fiu al lui Dumnezeu şi se pune în joc pe sine însuşi pentru Împărăţia cerurilor.

Sfânta Fecioară să ne ajute să fim înţelepţi în a ne asigura nu succesul lumesc, ci viaţa veşnică, pentru ca în momentul judecăţii finale persoanele nevoiaşe pe care le-am ajutat să poată da mărturie că în ele l-am văzut şi l-am slujit pe Domnul.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Vă salut cu afect pe voi toţi, romani şi pelerini care provin din diferite ţări. Îndeosebi, salut participanţii la Via Pacis, cursă pe jos care a străbătut în această dimineaţă străzile din Roma, pentru a duce un mesaj de pace, de fraternitate şi mai ales de dialog între culturi şi religii diferite.

Salut grupul Misiunii catolice poloneze din Germania; Corul „San Leonardo” din Procida; tinerii candidaţi la mir din Settimello (Firenze); şi Surorile Iubirii Frumoase, care amintesc 25 de ani de la întemeiere.

Duminica viitoare, 29 septembrie, va fi Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului. Cu această ocazie voi celebra Sfânta Liturghie aici în Piaţa „Sfântul Petru”. Vă invit să participaţi la această celebrare pentru a exprima şi cu rugăciunea apropierea noastră de migranţii şi refugiaţii din întreaga lume.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.