Categorii

Angelus (22.5.2016)

Angelus-22052016Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Astăzi, sărbătoarea Preasfintei Treimi, Evanghelia sfântului Ioan ne prezintă un text din discursul lung de adio, rostit de Isus cu puţin înainte de pătimirea sa. În acest discurs El explică discipolilor adevărurile cele mai profunde care se referă la El; şi astfel este schiţat raportul dintre Isus, Tatăl şi Duhul. Isus ştie că este aproape de realizarea planului Tatălui, care se va împlini cu moartea şi învierea sa; pentru aceasta vrea să-i asigure pe ai săi că nu-i va abandona, pentru că misiunea sa va fi prelungită de Duhul Sfânt. Duhul va fi cel care va prelungi misiunea lui Isus, adică va conduce Biserica înainte.

Isus revelează în ce anume constă această misiune. Înainte de toate Duhul ne conduce să înţelegem multele lucruri pe care Isus însuşi încă le mai are de spus (cf. In 16,12). Nu este vorba de învăţături noi sau speciale, ci de o înţelegere deplină a tot ceea ce Fiul a auzit de la Tatăl şi pe care le-a făcut cunoscute discipolilor (cf. v. 15). Duhul ne conduce în noile situaţii existenţiale cu o privire îndreptată spre Isus şi, în acelaşi timp, deschisă la evenimente şi la viitor. El ne ajută să mergem în istorie înrădăcinaţi trainic în Evanghelie precum şi cu fidelitate dinamică faţă de tradiţiile şi obiceiurile noastre.

Însă misterul Treimii ne vorbeşte şi despre noi, despre raportul nostru cu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. De fapt, prin Botez, Duhul Sfânt ne-a inserat în inima şi în însăşi viaţa lui Dumnezeu, care este comuniune de iubire. Dumnezeu este o „familie” de trei Persoane care se iubesc aşa de mult încât formează una. Această „familie divină” nu este închisă în ea însăşi, ci este deschisă, se comunică în creaţie şi în istorie şi a intrat în lumea oamenilor pentru a-i chema pe toţi să facă parte din ea. Orizontul trinitar de comuniune ne învăluie pe toţi şi ne stimulează să trăim în iubire şi în împărtăşire fraternă, siguri fiind că acolo unde este iubire, este Dumnezeu.

Faptul de a fi creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu-comuniune ne cheamă să ne înţelegem pe noi înşine ca fiinţe-în-relaţie şi să trăim raporturile interpersonale în solidaritate şi în iubire reciprocă. Aceste relaţii se joacă, înainte de toate, în cadrul comunităţilor noastre ecleziale, pentru ca să fie tot mai evidentă imaginea Bisericii icoană a Treimii. Dar se joacă în orice alt raport social, de la familie la prietenii, la locul de muncă: sunt ocazii concrete care ne sunt oferite pentru a construi relaţii tot mai bogate din punct de vedere uman, capabile de respect reciproc şi de iubire dezinteresată.

Sărbătoarea Preasfintei Treimi ne invită să ne angajăm în evenimentele zilnice pentru a fi plămadă de comuniune, de mângâiere şi de milostivire. În această misiune, suntem susţinuţi de forţa pe care ne-o dăruieşte Duhul Sfânt: ea vindecă trupul omenirii rănite de nedreptate, de samavolnicie, de ură şi de aviditate. Fecioara Maria, în umilinţa sa, a primit voinţa Tatălui şi l-a zămislit pe Fiul prin lucrarea Duhului Sfânt. Să ne ajute ea, oglindă a Treimii, să întărim credinţa noastră în misterul trinitar şi s-o întrupăm cu alegeri şi atitudini de iubire şi de unitate.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Ieri, la Cosenza, a fost proclamat fericit Francesco Maria Greco, preot diecezan, întemeietor al Surorilor Mici Muncitoare ale Preasfintelor Inimi. Între secolul al XIX-lea şi al XX-lea a fost animator al vieţii religioase şi sociale din oraşul său, Acri, unde a exercitat toată slujirea sa rodnică. Să-i aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru acest preot exemplar. Aceste aplauze sunt şi pentru preoţii buni care sunt aici în Italia!

Mâine va începe la Istanbul, în Turcia, prima Întâlnire Umanitară Mondială, care are ca scop să reflecteze asupra măsurilor ce trebuie adoptate pentru a veni în întâmpinarea situaţiilor umanitare dramatice provocate de conflicte, problematici de mediu şi sărăcie extremă. Să însoţim cu rugăciunea pe participanţii la această întâlnire pentru ca să se angajeze pe deplin ca să realizeze obiectivul umanitar principal: a salva viaţa fiecărei fiinţe umane, fără excepţie, îndeosebi pe cei nevinovaţi şi pe cei mai lipsiţi de apărare. Sfântul Scaun va lua parte la această întâlnire umanitară, şi pentru aceasta astăzi este în călătorie pentru a reprezenta Sfântul Scaun secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin.

Marţi, 24 mai, ne vom uni spiritual cu credincioşii catolici din China, care în acea zi celebrează cu evlavie deosebită comemorarea Sfintei Fecioare Maria „Ajutorul creştinilor”, venerată în sanctuarul din Sheshan la Shanghai. Să-i cerem Mariei să dăruiască fiilor ei din China capacitatea de a discerne în orice situaţie semnele prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu, care mereu primeşte, mereu iartă. Fie ca în acest An al Milostivirii catolicii chinezi, împreună că aceia care urmează alte nobile tradiţii religioase, să devină semn concret de caritate şi reconciliere. În acest mod ei vor promova o cultură autentică a întâlnirii şi armonia întregii societăţi, acea armonie pe care o iubeşte mult spiritul chinez.

Vă salut pe voi toţi, romani şi pelerini! Îndeosebi sunt bucuros să-i primesc pe credincioşii ortodocşi din Mitropolia de Berat, din Albania, şi le mulţumesc pentru mărturia lor ecumenică.

Salut copiii de la Şcoala Surorilor Saleziene din Cracovia; pe studenţii din Pamplona; pe credincioşii din Madrid, Bilbao şi Gran Canaria din Spania, Meudon şi Strasbourg din Franţa, Laeken din Belgia; şi grupul de lucrători sanitari din Slovenia.

Salut comunitatea catolică chineză din Roma, Confraternităţile din Cagliari şi din Molfertta, pe tinerii din dieceza de Cefalù, pe ministranţii din Vall’Alta, Acţiunea Catolică diecezană din Mileto-Nicotera-Tropea, şi corurile din Desenzano sul Garda, Ca’ di David şi Lungavilla.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.