Categorii

Angelus (22.12.2019)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

În această a patra şi ultimă duminică din Advent, Evanghelia (cf. Mt 1,18-24) ne conduce spre Crăciun prin experienţa sfântului Iosif, o figură aparent din al doilea plan, însă în a cărui atitudine este cuprinsă toată înțelepciunea creştină. El, împreună cu Ioan Botezătorul şi Maria, este unul dintre personajele pe care liturgia ni le propune pentru timpul Adventului; şi dintre cele trei este cel mai modest. Unul care nu predică, nu vorbește, ci încearcă să facă voința lui Dumnezeu; şi o împlinește în stilul Evangheliei şi al Fericirilor. Să ne gândim: „Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor” (Mt 5,3). Şi Iosif este sărac pentru că trăieşte din esenţial, lucrează, trăieşte din muncă; este sărăcia tipică a celor care sunt conștienți că depind în toate de Dumnezeu şi în El îşi pun toată încrederea lor.

Relatarea evanghelică de astăzi prezintă o situaţie omenește stânjenitoare şi contrastantă. Iosif şi Maria sunt logodiți; încă nu locuiesc împreună, însă ea este în așteptarea unui copil prin lucrarea lui Dumnezeu. Iosif, în faţa acestei surprize, desigur că este tulburat însă, în loc să reacționeze în mod impulsiv şi punitiv – aşa cum se obișnuia să se facă, legea îl proteja –, caută o soluție care să respecte demnitatea şi integritatea iubitei sale Maria. Spune aşa Evanghelia: „Iosif, soțul ei, fiind drept şi nevoind s-o expună, a vrut să o lase în ascuns” (v. 19). De fapt, Iosif știa bine că, dacă ar fi denunțat-o pe logodnica sa, ar fi expus-o la consecințe grave, chiar la moarte. El are încredere deplină în Maria, pe care a ales-o ca soție a sa. Nu înţelege dar caută o altă soluție.

Această circumstanță inexplicabilă îl induce să pună în discuție legătura lor; de aceea, cu mare suferinţă, decide să se despartă de Maria fără a crea scandal. Însă îngerul Domnului intervine pentru a-i spune că soluţia prospectată de el nu este cea voită de Dumnezeu. Mai mult, Domnul îi deschide o cale nouă, o cale de unire, de iubire şi de fericire şi îi spune: „Iosif, fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria, soţia ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt!” (v. 20).

În acest moment, Iosif se încrede total în Dumnezeu, ascultă de cuvintele îngerului şi o ia la el pe Maria. Tocmai această încredere neclintită în Dumnezeu i-a permis să accepte o situaţie omenește dificilă şi, într-un anumit sens, incomprehensibilă. Iosif înţelege, în credinţă, că pruncul zămislit în sânul Mariei nu este fiul său, ci este Fiul lui Dumnezeu şi el, Iosif, va fi păzitorul său asumând pe deplin paternitatea sa pământească. Exemplul acestui om blând şi înțelept ne îndeamnă să ne ridicăm privirea şi s-o îndreptăm dincolo. Este vorba de a recupera logica surprinzătoare a lui Dumnezeu care, departe de calcule mici sau mari, este făcută din deschidere spre orizonturi noi, spre Cristos şi Cuvântul său.

Fecioara Maria şi soțul său curat Iosif să ne ajute să ne punem în ascultarea lui Isus care vine şi care cere să fie primit în proiectele noastre şi în alegerile noastre.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Vă salut pe voi toţi, credincioşi din Roma şi pelerini din Italia şi din diferite țări.

Îndeosebi salut delegația de cetățeni italieni care trăiesc în teritorii grav poluate şi care aspiră la o calitatea mai bună a mediului şi la o tutelare justă a sănătății.

Peste trei zile va fi Crăciunul şi gândul meu se îndreaptă în special spre familii, spre familiile voastre, care în aceste zile de sărbătoare se reîntâlnesc: cel care trăieşte departe de părinți pleacă şi se întoarce acasă; fraţii încearcă să se întâlnească. Sfântul Crăciun să fie pentru toţi ocazie de fraternitate, de creștere în credinţă şi de gesturi de solidaritate faţă de cei care sunt în nevoie. Şi sfântul Iosif să ne însoțească pe acest drum spre Crăciun.

Vă urez tuturor duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.