Categorii

Angelus (21.2.2016)

Angelus-21012016Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Duminica a doua din Postul Mare ne prezintă Evanghelia Schimbării la Faţă a lui Isus.

Călătoria apostolică pe care am făcut-o în zilele trecute în Mexic a fost o experienţă de transfigurare. Cum aşa? Pentru că Domnul ne-a arătat lumina gloriei sale prin trupul Bisericii sale, al poporului său sfânt care trăieşte în acea ţară. Un trup de atâtea ori rănit, un popor de atâtea ori oprimat, dispreţuit, încălcat în demnitatea sa. De fapt, diferitele întâlniri din Mexic au fost pline de lumină: lumina credinţei care transfigurează feţele şi luminează drumul.

„Baricentrul” spiritual al pelerinajului a fost Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe. A rămâne în tăcere în faţa imaginii Mamei era ceea ce îmi propuneam înainte de toate. Şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dat acest har. Am contemplat şi m-am lăsat privit de cea care poartă imprimate în ochii săi privirile tuturor fiilor săi şi adună durerile datorită violenţelor, răpirilor, uciderilor, samavolniciilor atâtor oameni săraci, atâtor femei. Guadalupe este Sanctuarul marian cel mai frecventat din lume. Din toată America merg să se roage acolo unde Virgen Morenita s-a arătat sfântului indian Juan Diego, dând început evanghelizării continentului şi noii sale civilizaţii, rod al întâlnirii dintre diferite culturi.

Şi tocmai aceasta este moştenirea pe care Domnul a încredinţat-o Mexicului: să păstreze bogăţia diversităţii şi, în acelaşi timp, să manifeste armonia credinţei comune, o credinţă sinceră şi robustă, însoţită de o mare încărcătură de vitalitate şi de umanitate. Ca Predecesorii mei, am mers şi eu să întăresc credinţa poporului mexican, dar în acelaşi timp să fiu întărit de el; am adunat cu mâini pline acest dar pentru ca să meargă în folosul Bisericii universale.

Un exemplu luminos a ceea ce spun este dat de familii: familiile mexicane m-au primit cu bucurie ca mesager al lui Cristos, Păstor al Bisericii; dar la rândul lor mi-au dăruit mărturii limpezi şi puternice, mărturii de credinţă trăită, de credinţă care transfigurează viaţa şi asta spre edificarea tuturor familiilor creştine din lume. Şi acelaşi lucru se poate spune pentru tineri, pentru consacraţi, pentru preoţi, pentru muncitori, pentru deţinuţi.

De aceea aduc mulţumire Domnului şi Fecioarei de Guadalupe pentru darul acestui pelerinaj. În afară de asta, îi mulţumesc preşedintelui Mexicului şi celorlalte autorităţi civile pentru primirea călduroasă; le mulţumesc mult fraţilor mei întru Episcopat şi tuturor persoanelor care în atâtea moduri au colaborat.

O laudă specială înălţăm Preasfintei Treimi pentru că a voit ca, în această ocazie, să aibă loc în Cuba întâlnirea dintre Papa şi Patriarhul de Moscova şi al întregii Rusii, iubitul frate Kiril; o întâlnire atât de dorită şi de Predecesorii mei. Şi acest eveniment este o lumină profetică de înviere, de care lumea astăzi are nevoie mai mult ca oricând. Sfânta Născătoare de Dumnezeu să continue să ne conducă pe drumul unităţii. S-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria de Kazan, a cărei icoană mi-a dăruit-o Patriarhul Kiril.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Mâine va avea loc la Roma o întâlnire internaţională cu titlul „Pentru o lume fără pedeapsa cu moartea”, promovată de Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Doresc ca simpozionul să poată da impuls reînnoit la angajarea pentru abolirea pedepsei capitale. Un semn de speranţă este constituit de dezvoltarea, în opinia publică, a unei împotriviri tot mai răspândite faţă de pedeapsa cu moartea chiar şi numai ca instrument de legitimă apărare socială. De fapt, societăţile moderne au posibilitatea de a reprima în mod eficient delictul fără a-i lua definitiv celui care l-a comis posibilitatea de a se corecta. Problema trebuie încadrată în optica unei justiţii penale care să fie tot mai conformă cu demnitatea omului şi cu planul lui Dumnezeu cu privire la om şi la societate şi chiar cu o justiţie penală deschisă la speranţa reinserării în societate. Porunca „să nu ucizi” are valoare absolută şi se referă atât la cel nevinovat cât şi la cel vinovat.

Jubileul extraordinar al milostivirii este o ocazie propice pentru a promova în lume forme tot mai mature de respectare a vieţii şi a demnităţii fiecărei persoane. Şi criminalul menţine dreptul inviolabil la viaţă, dar al lui Dumnezeu. Fac apel la conştiinţa guvernanţilor, pentru ca să se ajungă la un consens internaţional pentru abolirea pedepsei cu moartea. Şi propun celor care printre ei sunt catolici să facă un gest curajos şi exemplar: nicio condamnare să nu fie executată în acest An Sfânt al Milostivirii.

Toţi creştinii şi oamenii de bunăvoinţă sunt chemaţi astăzi să acţioneze nu numai pentru abolirea pedepsei cu moartea, ci şi pentru scopul de a îmbunătăţi condiţiile din închisoare, respectând demnitatea persoanelor private de libertate.

***

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociaţiilor şi tuturor pelerinilor din Roma, din Italia şi din diferite ţări.

Îi salut pe credincioşii din Sevilla, Cádiz, Ceuta (Spania) şi pe cei din Trieste, Corato, Torino. Un gând deosebit îndrept spre Comunitatea „Papa Ioan al XXIII-lea”, întemeiată de slujitorul lui Dumnezeu preot Oreste Benzi, care vinerea viitoare va promova pe străzile din centrul Romei o „Via crucis” de solidaritate şi de rugăciune pentru femeile victime ale traficului de persoane.

Postul Mare este un timp propice pentru a parcurge un drum de convertire care are drept centru milostivirea. De aceea, astăzi, m-am gândit să vă dăruiesc vouă care sunteţi aici în piaţă un „medicament spiritual” numit Misericordina. Deja odată am făcut asta, dar acesta este de calitate mai bună: este Misericordina plus. O cutiuţă care conţine Rozariul şi imaginea lui Isus Milostiv. Acum o vor distribui voluntarii, între care sunt săraci, fără acoperiş, refugiaţi precum şi călugări. Primiţi acest dar ca un ajutor spiritual pentru a răspândi, în special în acest An al Milostivirii, iubirea, iertarea şi fraternitatea.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.