Categorii

Angelus (20.10.2019)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Lectura a doua de la liturgia de astăzi ne propune îndemnul pe care apostolul Paul îl adresează colaboratorului său fidel Timotei: „vesteşte cuvântul, insistă la timp potrivit şi la timp nepotrivit, dojenește, amenință, îndeamnă, cu toată îndelunga răbdare şi învățătură!” (2Tim 4,2). Tonul este din inimă: Timotei trebuie să se simtă responsabil de vestirea Cuvântului.

Ziua Misionară Mondială, care se celebrează astăzi, este o ocazie propice pentru ca fiecare botezat să conștientizeze necesitatea de a coopera la vestirea Cuvântului, la vestirea Împărăției lui Dumnezeu printr-o angajare reînnoită. Papa Benedict al XV-lea, în urmă cu o sută de ani, pentru a da nou elan responsabilității misionare a întregii Biserici a promulgat scrisoarea apostolică Maximum illud. El a simţit necesitatea de a recalifica evanghelic misiunea în lume, pentru ca să fie purificată de orice crustă colonială şi liberă de condiţionările politicilor expansioniste ale națiunilor europene.

În contextul schimbat de astăzi, mesajul lui Benedict al XV-lea este încă actual şi stimulează la depășirea ispitei oricărei închideri autoreferențiale şi a oricărei forme de pesimism pastoral, pentru a ne deschide la noutatea bucuroasă a Evangheliei. În acest timp al nostru, marcat de o globalizare care ar trebui să fie solidară şi respectuoasă faţă de particularitatea popoarelor, şi în schimb încă suferă de omologare şi de vechile conflicte de putere care alimentează războaie şi ruinează planeta, credincioşii sunt chemaţi să ducă peste tot, cu nou elan, vestea bună că în Isus milostivirea învinge păcatul, speranţa învinge frica, fraternitatea învinge ostilitatea. Cristos este pacea noastră şi în El orice dezbinare este depășită, numai în El este mântuirea fiecărui om şi a fiecărui popor.

Pentru a trăi în plinătate misiunea există o condiție indispensabilă: rugăciunea, o rugăciune ferventă şi neîncetată, conform învățăturii lui Isus proclamate şi în Evanghelia de astăzi, în care El relatează o parabolă despre „datoria de a se ruga întotdeauna şi de a nu se descuraja” (Lc 18,1). Rugăciunea este primul sprijin al poporului lui Dumnezeu pentru misionari, bogată în afect şi în recunoștință pentru misiunea lor dificilă de a vesti şi a dărui lumina şi harul Evangheliei celor care încă nu le-au primit. Este şi o ocazie frumoasă astăzi pentru a ne întreba: eu mă rog pentru misionari? Mă rog pentru cei care merg departe pentru a duce Cuvântul lui Dumnezeu cu mărturia? Să ne gândim.

Maria, Mama tuturor neamurilor, să însoțească şi să ocrotească în fiecare zi pe misionarii Evangheliei.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Ieri, la Crema, a fost proclamat fericit martirul preot Alfredo Cremonesi, preot misionar din Institutul Pontifical Misiuni Externe. Ucis în Birmania în 1953, a fost neobosit apostol de pace şi martor zelos al Evangheliei, până la vărsarea sângelui. Exemplul său să ne determine să fim făcători de fraternitate şi misionari curajoși în orice ambient; mijlocirea sa să-i susțină pe cei care trudesc astăzi pentru a semăna Evanghelia în lume. Să-l aplaudăm toţi împreună pe fericitul Alfredo!

Şi acum adresez un cordial bun-venit vouă tuturor, pelerini care provin din Italia şi din diferite țări. Îndeosebi, salut şi binecuvântez cu afect comunitatea peruană din Roma, adunată aici cu venerata Imagine a lui Señor de los Milagros – ¡conserven siempre la fe y las tradiciones de su pueblo! [păstrați mereu credinţa şi tradițiile poporului vostru! –; Surorile Infirmiere ale Maicii Îndurerate care au celebrat capitulul general; participanții la marșul „Să rămânem umani”, care în ultimele luni a străbătut orașe şi teritorii din Italia pentru a promova o confruntare constructivă despre temele incluziunii şi primirii. Mulţumesc pentru această iniţiativă frumoasă!

Un gând special îndrept spre copiii din Acțiunea Catolică, veniţi împreună cu educatorii lor din toate diecezele italiene, cu ocazia celor 50 de ani ai Acțiunii Catolice Copii. Dragi băieți şi fete, voi sunteți protagoniști în evanghelizare, în special în rândul celor de vârsta voastră. Biserica are încredere în voi; mergeți înainte cu bucurie şi generozitate!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.