Categorii

Angelus (20.1.2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica trecută, cu sărbătoarea Botezului Domnului, am început drumul timpului liturgic numit „de peste an”: timpul în care să-l urmăm pe Isus în viaţa sa publică, în misiunea pentru care Tatăl l-a trimis în lume. În Evanghelia de astăzi (cf. In 2,1-11) găsim relatarea primei dintre minunile lui Isus. Primul dintre aceste semne minunate se săvârşeşte în satul Cana, în Galileea, în timpul sărbătorii un ei căsătorii. Nu este întâmplător că la începutul vieţii publice a lui Isus se situează o ceremonie nupţială, pentru că în El, Dumnezeu s-a căsătorit cu omenirea: aceasta este vestea bună, chiar dacă aceia care l-au invitat încă nu ştiu că la masa lor este aşezat Fiul lui Dumnezeu şi că adevăratul mire este El. De fapt, tot misterul semnului de la Cana se întemeiază pe prezenţa acestui mire divin, Isus, care începe să se reveleze. Isus se manifestă ca mirele poporului lui Dumnezeu, vestit de profeţi, şi ne dezvăluie profunzimea relaţiei care ne uneşte cu El: este o nouă Alianţă de iubire.

În contextul Alianţei se înţelege pe deplin sensul simbolului vinului, care este în centrul acestei minuni. Chiar atunci când sărbătoarea este la apogeu, vinul s-a terminat; Sfânta Fecioară Maria îşi dă seama de asta şi îi spune lui Isus: „Nu au vin” (v. 3). Pentru că ar fi fost urât să continue sărbătoarea cu apă! O scamatorie, pentru acei oameni. Sfânta Fecioară Maria îşi dă seama de asta şi, de vreme ce este mamă, merge imediat la Isus. Scripturile, în special profeţii, indicau vinul ca element tipic al ospăţului mesianic (cf. Am 9,13-14; Il 2,24; Is 25,6). Apa este necesară pentru a trăi, însă vinul exprimă belşugul ospăţului şi bucuria sărbătorii. O sărbătoare fără vin? Nu ştiu… Transformând în vin apa din amforele foloseite „pentru purificarea iudeilor” (v. 6) – era obiceiul: înainte de a intra în casă să se purifice –, Isus săvârşeşte un semn elocvent: transformă Legea lui Moise în Evanghelie, aducătoare de bucurie.

Şi după aceea, să privim la Maria: cuvintele pe care Maria le adresează servitorilor încoronează cadrul nupţial de la Cana: „Faceţi tot ce vă va spune” (v. 5). Şi astăzi Sfânta Fecioară Maria ne spune nouă tuturor: „Faceţi tot ce vă va spune”. Aceste cuvinte sunt o moştenire preţioasă pe care Mama noastră ne-a lăsat-o. Şi de fapt la Cana servitorii au ascultat. „Isus le-a zis: Umpleţi vasele cu apă! Iar ei le-au umplut până sus. Atunci le-a zis: Scoateţi acum şi duceţi stolnicului nunţii. Ei i-au dus” (v. 7-8). La această nuntă într-adevăr este stipulată o Nouă Alianţă şi pentru servitorii Domnului, adică întregii Biserici, este încredinţată noua misiune: „Faceţi ce vă va spune”. A-l sluji pe Domnul înseamnă a asculta şi a pună cuvântul său în practică. Este recomandarea simplă, esenţială a Mamei lui Isus, este programul vieţii creştinului.

Aş vrea să subliniez o experienţă pe care cu siguranţă mulţi dintre noi au trăit-o în viaţă. Atunci când suntem în situaţii dificile, când se întâmplă probleme pe care noi nu ştim cum să le rezolvăm, când ne lipseşte bucuria, să mergem la Sfânta Fecioară şi să-i spunem: „Nu avem vin. S-a terminat vinul: priveşte cum sunt, priveşte inima mea, priveşte sufletul meu”. A spune asta Mamei. Şi ea va merge la Isus ca să-i spună: „Priveşte-l pe acesta, priveşte-o pe aceasta: nu au vin”. Şi după aceea se va întoarce la noi şi ne va spune: „Faceţi ce vă va spune”.

Pentru fiecare dintre noi a lua din amforă echivalează cu a ne încrede în Cuvânt şi în Sacramente pentru a experimenta harul lui Dumnezeu în viaţa noastră. Atunci şi noi, asemenea stolnicului nunţii care a gustat apa devenită vin, putem să exclamăm: „Tu ai ţinut vinul bun până acum” (v. 10). Isus ne uimeşte mereu. Să vorbim Mamei pentru ca să vorbească Fiului şi El ne va uimi.

Fie ca ea, Fecioara Sfântă, să ne ajute să urmăm invitaţia sa: „Faceţi tot ce vă va spune”, pentru ca să ne putem deschide pe deplin lui Isus, recunoscând în viaţa de toate zilele semnele prezenţei sale dătătoare de viaţă.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Astăzi am două dureri în inimă: Columbia şi Mediterana.

Doresc să asigur apropierea mea de poporul columbian, după gravul atac terorist de joia trecută la Şcoala naţională de poliţie. Mă rog pentru victime şi pentru rudele lor şi continui să mă rog pentru drumul de pace în Columbia.

Mă gândesc la cele 170 de victime, naufragiate în Mediterana. Căutau un viitor pentru viaţa lor. Probabil victime ale traficanţilor de fiinţe umane. Să ne rugăm pentru ei şi pentru cei care au responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat.

„Bucură-te, Marie,…”.

Peste câteva zile voi pleca în Panama – [răspunzând la strigătele din piaţă:] şi voi? –, unde de la 22 la 27 ianuarie se va desfăşura Ziua Mondială a Tineretului. Vă cer să vă rugaţi pentru acest eveniment foarte frumos şi important pe drumul Bisericii.

În această săptămână va fi publicat Mesajul pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale, care în acest an conţine o reflecţie despre comunităţile din reţea şi comunitatea umană. Internetul şi social media sunt o resursă a timpului nostru; o ocazie pentru a fi în contact cu alţii, pentru a împărtăşi valori şi proiecte şi pentru a exprima dorinţa de a face comunitate. Reţeaua poate să ne ajute şi să ne rugăm în comunitate, să ne rugăm împreună.

Pentru aceasta părintele Fornos este cu mine: este directorul internaţional al Apostolatului Rugăciunii. Aş vrea să vă prezint platforma oficială a Reţelei Mondiale de Rugăciune a Papei: Click To Pray. Aici voi insera intenţiile şi cererile de rugăciune pentru misiunea Bisericii.

Vă invit mai ales pe voi tinerii să descărcaţi aplicaţia Click To Pray, continuând să vă rugaţi împreună cu mine Rozariul pentru pace, îndeosebi în timpul Zilei Mondiale a Tineretului din Panama.

La 24 ianuarie se celebrează şi prima Zi Internaţională a Educaţiei, instituită de Naţiunile Unite pentru a evidenţia şi a promova rolul esenţial al educaţiei în dezvoltarea umană şi socială. În acest domeniu încurajez efortul UNESCO pentru a face să crească în lume pacea prin educaţie şi doresc ca aceasta să fie accesibilă tuturor şi să fie integrală, liberă de colonizări ideologice. O rugăciune şi o urare tuturor educatorilor şi educatoarelor: spor la muncă!

Vă salut pe voi toţi, dragi pelerini şi credincioşi romani! Îndeosebi, grupurile parohiale din Barcelona şi din Polonia: văd multe steaguri poloneze aici! Elevii şi profesorii din Badajoz (Spania); şi numeroasele tinere din Panama – aţi venit să mă luaţi!

Salut credincioşii din Nereto şi din Formia; cei de la „Santi Fabiano e Venanzio” din Roma; şi tinerii de la „San Giuseppe della Pace” din Milano.

Un salut special Asociaţiei Italiene Prieteni ai lui Raoul Follereau şi persoanelor bolnave de boala Hansen, precum şi celor care sunt aproape de ei în drumul de îngrijire şi de refacere umană şi socială.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.