Categorii

Angelus (19.1.2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Această a doua duminică din Timpul de peste an este în continuitate cu Epifania şi cu sărbătoarea Botezului lui Isus. Textul evanghelic (cf. In 1,29-34) ne vorbește iar despre manifestarea lui Isus. De fapt, după ce a fost botezat în râul Iordan, El a fost consacrat de Duhul Sfânt care s-a așezat asupra Lui şi a fost proclamat Fiu al lui Dumnezeu de glasul Tatălui ceresc (cf. Mt 3,16-17 şi paralele). Evanghelistul Ioan, spre deosebire de ceilalți trei, nu descrie evenimentul, ci ne propune mărturia lui Ioan Botezătorul. El a fost primul martor al lui Cristos. Dumnezeu l-a chemat şi l-a pregătit pentru asta.

Ioan Botezătorul nu poate să rețină dorința insistente de a da mărturie lui Isus şi declară: „Eu am văzut şi am dat mărturie” (v. 34). Ioan a văzut ceva tulburător, adică pe Fiul iubit al lui Dumnezeu solidar cu păcătoșii; şi Duhul Sfânt l-a făcut să înțeleagă noutatea nemaiauzită, o adevărată răsturnare. De fapt, în timp ce în toate religiile omul este cel care oferă şi jertfește ceva lui Dumnezeu, în evenimentul Isus, Dumnezeu este cel care-l oferă pe Fiul său pentru mântuirea omenirii. Ioan manifestă uimirea sa şi consensul său faţă de această noutate adusă de Isus, printr-o expresie pregnantă pe care noi o repetăm de fiecare dată la Liturghie: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” (v. 29).

Mărturia lui Ioan Botezătorul ne invită să repornim mereu din nou pe drumul nostru de credinţă: să repornim de la Isus Cristos, Miel plin de milostivire pe care Tatăl l-a dat pentru noi. Să ne lăsăm surprinși din nou de alegerea lui Dumnezeu de a fi de partea noastră, de a se face solidar cu noi păcătoșii şi de a mântui lumea de rău luând-o asupra sa total.

Să învățăm de la Ioan Botezătorul de a nu presupune că îl cunoaștem deja pe Isus, că ştim deja totul despre El (cf. v. 31). Nu este aşa. Să ne oprim asupra Evangheliei, eventual contemplând şi o icoană a lui Cristos, o „Faţă sfântă”. Să contemplăm cu ochii şi încă mai mult cu inima; şi să ne lăsăm instruiți de Duhul Sfânt, care înăuntru ne spune: El este! Este Fiul lui Dumnezeu făcut miel, jertfit din iubire. El, numai El a purtat, numai El a suferit, a ispășit păcatul fiecăruia dintre noi, păcatul lumii, precum şi păcatele mele. Toate. Le-a luat pe toate asupra sa şi le-a luat de la noi, pentru ca noi să fim în sfârşit liberi, să nu mai fim sclavi ai răului. Da, sărmani păcătoşi încă suntem, dar nu sclavi, nu, nu sclavi: fii, fii ai lui Dumnezeu!

Fecioara Maria să ne dobândească forţa de a da mărturie Fiului său Isus; de a-l vesti cu bucurie cu o viaţă eliberată de rău şi un cuvânt plin de credinţă uimită şi recunoscătoare.

_______________

După Angelus

Iubiți fraţi şi surori,

Astăzi se desfășoară la Berlin o conferință menită să discute despre criza din Libia. Doresc din tot sufletul ca această întâlnire, aşa de importantă, să fie începutul unui drum spre încetarea violențelor şi o soluție negociată care să conducă la pace şi la mult dorita stabilitate a țării.

Vă salut pe voi toţi, dragi pelerini şi credincioşi romani. Îndeosebi, membrii unor confraternități din Sevilla, Spania; credincioşii din Bielsko-Biała şi din Poznań, Polonia; studenţii de la „Loras College” din Dubuque, Statele Unite, şi cei din Vila Pouca de Aguiar, Portugalia.

Salut grupurile parohiale din Scandicci şi Quarto d’Altino, cele din San Giuseppe al Trionfale şi din San Melchiade din Roma, precum şi ministranții din Corva, dieceza de Concordia-Pordenone, cu cei din familiile lor.

Îmi face plăcere să amintesc că anul 2020 a fost desemnat la nivel internațional ca „An al Infirmierului şi al Obstetricei”. Infirmierii sunt lucrătorii sanitari cei mai numeroşi şi mai apropiați de bolnavi, iar obstetricele îndeplinesc probabil cea mai nobilă dintre profesii. Să ne rugăm pentru ei toţi, pentru ca să-şi poată desfășura cât mai bine munca lor prețioasă.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.