Categorii

Angelus (19.03.2017)

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică, a treia din Postul Mare, ne prezintă dialogul lui Isus cu samariteana (cf. In 4,5-42). Întâlnirea a avut loc în timp ce Isus trecea prin Samaria, regiune între Iudeea şi Galileea, locuită de oameni pe care iudeii îi dispreţuiau, considerându-i schismatici şi eretici. Dar tocmai această populaţie va fi una dintre primele care aderă la predica creştină a apostolilor. În timp ce discipolii merg în sat pentru a-şi procura de mâncare, Isus rămâne la o fântână şi cere de băut de la o femeie, venită acolo ca să ia apă. Şi de la această cerere începe un dialog. „Cum de tu, iudeu, ajungi să ceri ceva de la o samariteană?”. Isus răspunde: dacă tu ai ştii cine sunt eu şi darul pe care îl am pentru tine, ai fi tu aceea care ai cere şi eu ţi-aş da „apă vie”, o apă care satură orice sete şi devine izvor inepuizabil în inima celui care o bea (v. 10-14).

A merge la fântână pentru a lua apă este obositor şi plictisitor; ar fi frumos să se aibă la dispoziţie un izvor care ţâşneşte! Însă Isus vorbeşte despre o apă diferită. Când femeia îşi dă seama că omul cu care vorbeşte este un profet, îi destăinuieşte propria viaţă şi îi pune întrebări religioase. Setea sa de afect şi de viaţă deplină nu este potolită de cei cinci soţi pe care i-a avut, dimpotrivă, a experimentat dezamăgiri şi înşelări. De aceea femeia rămâne uimită de marele respect pe care Isus îl are faţă de ea şi atunci când El îi vorbeşte chiar despre adevărata credinţă, ca relaţie cu Dumnezeu Tatăl „în duh şi adevăr”, atunci intuieşte că acel om ar putea să fie Mesia, şi Isus – lucru foarte rar – confirmă asta: „Eu sunt, cel care vorbesc cu tine” (v. 26). El spune că este Mesia unei femei care avea o viaţă aşa de dezordonată.

Iubiţi fraţi, apa care dăruieşte viaţa veşnică a fost revărsată în inimile noastre în ziua Botezului nostru; atunci Dumnezeu ne-a transformat şi ne-a umplut cu harul său. Dar se poate întâmpla ca acest mare dar noi să-l fi uitat, sau să-l fi redus la o simplă înregistrare în condică; şi poate că mergem în căutarea unor „fântâni” ale căror ape nu ne adapă. Când uităm de apa adevărată, mergem în căutarea de fântâni care nu au ape curate. Isus ne vorbeşte ca şi samaritenei. Desigur, noi deja îl cunoaştem, dar probabil încă nu l-am întâlnit personal. Ştim cine este Isus, dar probabil nu l-am întâlnit personal, vorbind cu El, şi încă nu l-am recunoscut ca Mântuitorul nostru. Acest timp al Postului Mare este ocazia bună pentru a ne apropia de El, a-l întâlni în rugăciune într-un dialog inimă la inimă, a vorbi cu El, a-l asculta pe El; este ocazia bună pentru a vedea faţa sa pe faţa unui frate sau a unei surori suferinzi. În acest mod putem să reînnoim în noi harul Botezului, să ne adăpăm la izvorul Cuvântului lui Dumnezeu şi al Duhului său Sfânt; şi astfel să descoperim şi bucuria de a deveni artizani ai reconcilierii şi instrumente ale păcii în viaţa zilnică.

Fecioara Maria să ne ajute să luăm constant din har, din acea apă care provine din piatra care este Cristos Mântuitorul, pentru ca să putem mărturisi cu convingere credinţa noastră şi să vestim cu bucurie minunăţiile iubirii lui Dumnezeu, milostiv şi izvorul oricărui bine.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Vreau să asigur apropierea mea de iubita populaţie din Peru, lovită dur de inundaţii devastatoare. Mă rog pentru victime şi pentru cei care sunt angajaţi în a da ajutor.

Ieri, la Bolzano, a fost proclamat fericit Josef Mayr-Nusser, tată de familie şi exponent al Acţiunii Catolice, mort martir pentru că a refuzat să adere la nazism din fidelitate faţă de Evanghelie. Prin marea sa statură morală şi spirituală el constituie un model pentru credincioşii laici, în special pentru taţi, pe care noi astăzi îi amintim cu afect, chiar dacă sărbătoarea liturgică a sfântului Iosif se celebrează mâine pentru că astăzi este duminică. Îi salutăm pe toţi taţii cu mari aplauze. [Oamenii aplaudă]

Adresez un salut cordial vouă tuturor pelerini din Roma, din Italia şi din diferite ţări. Salut comunităţile neocatecumenale venite din Angola şi din Lituania; precum şi responsabilii Comunităţii „Sfântul Egidiu” din Africa şi din America Latină. Salut credincioşii italieni din Viterbo, Bolgare, San Benedetto Po şi studenţii din Torchiarolo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.