Categorii

Angelus (18.06.2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Italia şi în multe ţări se celebrează în această duminică sărbătoarea Trupului şi Sângelui lui Cristos – se foloseşte adesea numele latin: Corpus Domini sau Corpus Christi. Comunitatea eclezială se adună în fiecare duminică în jurul Euharistiei, sacrament instituit de Isus la Ultima Cină. Totuşi, în fiecare an avem bucuria de a celebra sărbătoarea dedicată acestui mister central al credinţei, pentru a exprima în plinătate adoraţia noastră faţă de Cristos care se dăruieşte ca hrană şi băutură de mântuire.

Pagina evanghelică de astăzi, luată din sfântul Ioan, este o parte a discursului despre „pâinea vieţii” (cf. 6,51-58). Isus afirmă: „Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. […] Pâinea pe care o voi da eu pentru viaţa lumii este trupul meu” (v. 51). El vrea să spună că Tatăl l-a trimis în lume ca hrană a vieţii veşnice şi că pentru aceasta El se va jertfi pe sine însuşi, trupul său. De fapt, Isus, pe cruce, a dăruit trupul său şi a vărsat sângele său. Fiul omului răstignit este adevăratul Miel pascal, care face să se iasă din sclavia păcatului şi susţine pe drumul spre ţara promisă. Euharistia este sacrament al trupului său dat pentru a face să trăiască lumea; cine se hrăneşte din această hrană rămâne în Isus şi trăieşte prin El. A-l asimila pe Isus înseamnă a fi în El, a deveni fii în Fiul.

În Euharistie, Isus, aşa cum a făcut cu discipolii de la Emaus, ni se alătură, pelerini în istorie, pentru a alimenta în noi credinţa, speranţa şi caritatea; pentru a ne întări în încercări; pentru a ne susţine în angajarea pentru dreptate şi pace. Această prezenţă solidară a Fiului lui Dumnezeu este pretutindeni: în oraşe şi în sate, în nordul şi în sudul lumii, în ţările cu tradiţie creştină şi în cele de primă evanghelizare. Şi în Euharistie El se oferă pe sine însuşi ca forţă spirituală pentru a ne ajuta să punem în practică porunca sa – să ne iubim aşa cum ne-a iubit El –, construind comunităţi primitoare şi deschise la necesităţile tuturor, în special ale persoanelor mai fragile, sărace şi nevoiaşe.

A ne hrăni cu Isus Euharistie înseamnă şi să ne abandonăm cu încredere Lui şi să ne lăsăm conduşi de El. Este vorba de a-l primi pe Isus în locul propriului „eu”. În acest mod iubirea gratuită primită de la Isus în Împărtăşania euharistică, cu lucrarea Duhului Sfânt alimentează iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de fraţii şi surorile pe care-i întâlnim pe drumul de fiecare zi. Hrăniţi cu Trupul lui Cristos, noi devenim tot mai mult şi concret Trupul mistic al lui Cristos. Ne aminteşte asta apostolul Paul: „Potirul binecuvântării pe care îl binecuvântăm nu este oare împărtăşire cu sângele lui Cristos? Pâinea pe care o frângem nu este oare împărtăşire cu trupul lui Cristos? Pentru că este o singură pâine, noi, cei mulţi, suntem un singur trup, căci toţi ne împărtăşim din aceeaşi unică pâine” (1Cor 10,16-17).

Fecioara Maria, care a fost mereu unită cu Isus Pâinea vieţii, să ne ajute să redescoperim frumuseţea Euharistiei, să ne hrănim din ea cu credinţă, pentru a trăi în comuniune cu Dumnezeu şi cu fraţii.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Poimâine este Ziua Mondială a Refugiatului promovată de Naţiunile Unite. Tema din acest an este „Cu refugiaţii. Astăzi mai mult ca oricând trebuie să fim de partea refugiaţilor”. Aceasta este tema. Atenţia concretă se îndreaptă spre femei, bărbaţi, copii care fug de conflicte, violenţe şi persecuţii. Amintim în rugăciune şi pe aceia dintre ei care şi-au pierdut viaţa în mare sau în călătorii extenuante pe uscat. Istoriile lor de durere şi de speranţă pot să devină oportunităţi de întâlnire fraternă şi de adevărată cunoaştere reciprocă. De fapt, întâlnirea personală cu refugiaţii risipeşte frici şi ideologii deformate şi devine factor de creştere în umanitate, capabilă să facă spaţiu la sentimente de deschidere şi la construirea de punţi. Exprim apropierea mea de iubitul popor portughez datorită incendiului devastator care loveşte pădurile din jurul lui Pedrógão Grande cauzând numeroase victime şi răniţi. Să ne rugăm în tăcere.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani şi pelerini; îndeosebi pe cei veniţi din Insulele Seychelles, din Sevilla (Spania) şi din Umuarama şi Toledo (Brazilia). Îi salut pe credincioşii din Napoli, Arzano şi Santa Caterina di Pedara.

Un salut special adresez reprezentanţei calificate a Republicii Centrafricane şi a Naţiunilor Unite, care în aceste zile se află la Roma pentru o întâlnire promovată de Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Port în inimă vizita pe care am făcut-o în noiembrie 2015 în acea ţară şi doresc ca, prin ajutorul lui Dumnezeu şi a bunăvoinţei tuturor, să fie pe deplin relansat şi întărit procesul de pace, condiţie necesară pentru dezvoltare.

În această seară, în faţa bazilicii „Sfântul Ioan din Lateran”, voi celebra Sfânta Liturghie, după care va urma procesiunea cu Preasfântul Sacrament, până la „Santa Maria Maggiore”. Îi invit pe toţi să participe, şi spiritual, mă gândesc îndeosebi la comunităţile de claustrare, la persoanele bolnave şi la deţinuţi. În aceasta ajută şi radioul şi televiziunea.

Şi marţea viitoare voi merge în pelerinaj la Bozzolo şi Barbiana, pentru a aduce omagiu părintelui Primo Mazzolari şi părintelui Lorenzo Milani, cei doi preoţi care ne oferă un mesaj de care astăzi avem atâta nevoie. Şi în acest caz le mulţumesc tuturor, în special preoţilor, care mă vor însoţi cu rugăciunea lor.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi, vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.