Categorii

Angelus (17.2.2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 6,17.20-26) ne prezintă Fericirile în versiunea sfântului Luca. Textul se împarte în patru fericiri şi patru avertismente formulate cu expresia „vai vouă”. Cu aceste cuvinte, puternice şi incisive, Isus ne deschide ochii, ne face să vedem cu privirea sa, dincolo de aparenţe, dincolo de suprafaţă, şi ne învaţă să discernem situaţiile cu credinţă.

Isus îi declară fericiţi pe cei săraci, pe cei înfometaţi, pe cei mâhniţi, pe cei persecutaţi; şi avertizează pe cei care sunt bogaţi, sătui, care râd şi sunt aclamaţi de oameni. Motivaţia aceste fericiri paradoxale se află în faptul că Dumnezeu este aproape de cei care suferă şi intervine pentru a-i elibera de sclaviile lor; Isus vede asta, vede deja fericirea dincolo de realitatea negativă. Şi la fel acel „vai vouă”, adresat celor care astăzi se simt bine, foloseşte la „trezirea lor” din înşelăciunea periculoasă a egoismului şi la deschiderea lor la logica iubirii, atât timp cât mai pot face asta.

Pagina din Evanghelia de astăzi ne invită aşadar să reflectăm asupra sensului profund al faptului de a avea credinţă, care constă în a ne încrede total în Domnul. Este vorba de a-i dărâma pe idolii lumeşti pentru a deschide inima la Dumnezeu viu şi adevărat; numai El poate da existenţei noastre acea plinătate atât de dorită şi totuşi dificilă de obţinut. Fraţi şi surori, de fapt sunt mulţi, şi în zilele noastre, aceia care se propun ca împărţitori de fericire: vin şi promit succes în timp scurt, mari câştiguri la îndemână, soluţii magice la orice problemă, şi aşa mai departe. Şi aici este uşor de a aluneca fără să ne dăm seama în păcatul împotriva primei porunci: adică idolatria, a-l înlocui pe Dumnezeu cu un idol. Idolatrie şi idoli par lucruri din alte timpuri, dar în realitate sunt din toate timpurile! Şi de astăzi. Descriu unele atitudini contemporane mai bine decât multe analize sociologice.

Pentru aceasta Isus ne deschide ochii cu privire la realitate. Suntem chemaţi la fericire, să fim fericiţi, să devenim fericiţi încă de acum în măsura în care ne punem de partea lui Dumnezeu, a Împărăţiei sale, de partea a ceea ce nu este efemer ci durează pentru viaţa veşnică. Suntem fericiţi dacă ne recunoaştem nevoiaşi în faţa lui Dumnezeu – şi acest lucru este foarte important: „Doamne, am nevoie de tine” – şi dacă, asemenea Lui şi cu El, stăm aproape de cei săraci, de cei mâhniţi şi de cei înfometaţi. Şi noi suntem aşa în faţa lui Dumnezeu: suntem săraci, mâhniţi, suntem înfometaţi în faţa lui Dumnezeu. Devenim capabili de bucurie de fiecare dată când, posedând bunuri din această lume, nu-i facem idoli cărora să ne vindem sufletul, ci suntem capabili să le împărtăşim cu fraţii noştri. Cu privire la asta astăzi liturgia ne invită încă o dată să ne întrebăm şi să facem adevăr în inima noastră.

Fericirile lui Isus sunt un mesaj decisiv, care ne determină să nu ne punem încrederea în lucrurile materiale şi trecătoare, să nu căutăm fericirea urmărind vânzători de fum – care de atâtea ori sunt vânzători de moarte – profesioniştii amăgirii. Nu trebuie urmaţi aceştia, pentru că sunt incapabili să ne dea speranţă. Domnul ne ajută să deschidem ochii, să dobândim o privire mai pătrunzătoare asupra realităţii, să ne vindecăm de miopia cronică pe care spiritul lumesc ne-o contagiază. Cu paradoxalul său Cuvânt ne zdruncină şi ne face să recunoaştem ceea ce într-adevăr ne îmbogăţeşte, ne satură, ne dă bucurie şi demnitate. Aşadar, ceea ce într-adevăr dă sens şi plinătate vieţii noastre. Fecioara Maria să ne ajute să ascultăm această Evanghelie cu mintea şi inima deschise, pentru ca să aducă rod în viaţa noastră şi să devenim martori ai fericirii care nu dezamăgeşte, aceea a lui Dumnezeu care nu dezamăgeşte niciodată.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

De joi până duminica viitoare va avea loc în Vatican o întâlnire a preşedinţilor tuturor Conferinţelor Episcopale despre tema protejării minorilor în Biserică. Invit să ne rugăm pentru această întâlnire, pe care am voit-o ca act de puternică responsabilitate pastorală în faţa unei provocări urgente a timpului nostru.

Salut familiile, parohiile, asociaţiile şi cei care au venit din Roma, din Italia şi din atâtea părţi ale lumii; îndeosebi, pelerinii care provin din Croaţia, din Toulon, Marseille şi Londra; studenţii din Paris şi din Badajoz. Salut credincioşii din Sassari, Fermo, Castiglione del Lago, Concorezzo; familiile din Trentino Alto Adige şi pelerinii din dieceza de Vicenza.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi vă rog nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.