Categorii

Angelus (16.6.2019)

Ieri, la Pozzomaggiore, în Sardegna, a fost proclamată fericită Edvige Carboni, o femeie simplă din popor care în cotidianitatea umilă a îmbrăţişat Crucea, dând mărturie de credinţă şi de caritate. Aducem mulţumire pentru această discipolă fidelă a lui Cristos, care şi-a dedicat toată viaţa sa în slujba lui Dumnezeu şi a aproapelui. Aplauze pentru noua fericită, toţi!

Vrem să-i amintim în mod deosebit pe refugiaţi, cu ocazia Zilei Mondiale pe care Naţiunile Unite o dedică lor. Această zi îi invită pe toţi la solidaritatea cu bărbaţii, femeile şi copiii care fug de războaie, persecuţii şi încălcări ale drepturilor fundamentale. Comunităţile noastre ecleziale şi civile să le fie aproape şi atente la necesităţile lor şi la suferinţele lor.

În afară de asta urmăresc cu îngrijorare creşterea tensiunilor din Golful Piersic. Îi invit pe toţi să folosească instrumentele diplomaţiei pentru a rezolva problemele complexe ale conflictelor din Orientul Mijlociu. Reînnoiesc şi comunităţii internaţionale un apel din inimă de a folosi orice efort posibil pentru a favoriza dialogul şi pacea.

La sfârşitul acestei celebrări, vă salut cordial pe voi toţi prezenţi aici. Extind cu afect salutul meu la bolnavi, la bătrâni, la deţinuţi şi la toţi cei care, prin radio şi televiziune, s-au unit spiritual la această Sfântă Liturghie. Adresez o mulţumire vie celor care – instituţii, firme, asociaţii şi fiecare persoană – au lucrat pentru această scurtă dar intensă vizită a mea, colaborând generos cu arhidieceza de Camerino – San Severino Marche. Doresc să trimit un salut special şi o încurajare locuitorilor din San Severino Marche, pe care îi voi saluta de sus survolând în elicopter oraşul lor.

Iubiţi fraţi şi surori, fie ca voi să mergeţi uniţi şi bucuroşi pe calea credinţei, a speranţei şi a carităţii, fideli faţă de numeroasele mărturii de sfinţenie cu care este bogat ţinutul vostru. Mă gândesc, printre alţii, la sfântul Venanzio, sfântul Severino, sfântul Ansovino, sfântul Nicolae de Tolentino, sfântul Pacifico şi la fericita Battista Varano. Mă gândesc de asemenea la numeroasele figuri de „sfinţi de la uşa de alături” non beatificaţi sau canonizaţi, dar care au susţinut – şi susţin – şi au transformat familii şi comunităţi cu forţa vieţii lor creştine.

Şi acum să recităm împreună rugăciunea Angelus. Încredinţez întreaga comunitate diecezană Sfintei Fecioare, pe care o veneraţi în numeroase sanctuare şi pe care o invocaţi în special cu titlul de Santa Maria in Via [Sfânta Maria pe Cale]. Ea, care a însufleţit cu prezenţa sa maternă prima comunitate a discipolilor lui Isus, să ajute şi Biserica de astăzi ca să dea bună mărturie despre Evanghelie.

Angelus Domini…

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.