Categorii

Angelus (11.2.2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În aceste duminici Evanghelia, după relatarea lui Marcu, ni-l prezintă pe Isus care vindecă bolnavii de orice tip. În acest context se situează bine Ziua Mondială a Bolnavului, care este chiar astăzi, 11 februarie, comemorarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. De aceea, cu privirea inimii îndreptată spre grota de la Massabielle, îl contemplăm pe Isus ca adevărat medic al trupurilor şi al sufletelor, pe care Dumnezeu Tatăl l-a trimis în lume pentru a vindeca omenirea, marcată de păcat şi de consecinţele sale.

Pagina evanghelică de astăzi (cf. Mc 1,40-45) ne prezintă vindecarea unui om bolnav de lepră, o patologie care în Vechiul Testament era considerată o gravă impuritate şi comporta separarea leprosului de comunitate: trăiau singuri. Condiţia sa era cu adevărat dificilă, pentru că mentalitatea timpului îl făcea să se simtă impur şi în faţa lui Dumnezeu nu numai în faţa oamenilor. Şi în faţa lui Dumnezeu. De aceea leprosul din Evanghelie îl imploră pe Isus cu aceste cuvinte: „Dacă vrei, poţi să mă cureţi!” (v. 40).

Auzind asta, lui Isus i se face milă (cf. v. 41). Este foarte important să ne îndreptăm atenţia asupra acestei rezonanţe interioare a lui Isus, aşa cum am făcut îndelung în timpul Jubileului Milostivirii. Nu se înţelege lucrarea lui Cristos, nu se înţelege Cristos însuşi, dacă nu se intră în inima sa plină de compasiune şi de milostivire. Aceasta e cea care-l face să întindă mâna spre acel om bolnav de lepră, să-l atingă şi să-i spună: „Vreau, curăţă-te!” (v. 40). Faptul cel mai tulburător este că Isus îl atinge pe lepros, pentru că acest lucru era absolut interzis de legea mozaică. A atinge un lepros însemna a fi contagiaţi şi înăuntru, în spirit, adică a deveni impuri. Însă în acest caz influenţa nu merge de la lepros la Isus pentru a transmite contagierea, ci de la Isus la lepros pentru a-i dărui curăţirea. În această vindecare noi admirăm, în afară de compasiune, milostivire, şi îndrăzneala lui Isus, care nu se preocupă nici de contagiere, nici de prescrieri, ci este determinat numai de voinţa de a-l elibera pe acel om de blestemul care-l asupreşte.

Fraţi şi surori, nicio boală nu este cauză de impuritate: boala implică desigur toată persoana, dar în niciun mod nu deteriorează sau nu împiedică raportul său cu Dumnezeu. Dimpotrivă, o persoană bolnavă poate să fie şi mai unită cu Dumnezeu. În schimb păcatul, acela chiar că ne face impuri! Egoismul, mândria, intrarea în lumea corupţiei, acestea sunt boli ale inimii de care este nevoie să fim curăţaţi, adresându-ne lui Isus ca leprosul: „Dacă vrei, poţi să mă cureţi!”.

Şi acum, să facem o clipă de tăcere şi fiecare dintre noi – voi toţi, eu, toţi – se poate gândi la inima sa, să privească înlăuntrul său, şi să vadă propriile impurităţi, propriile păcate. Şi fiecare dintre noi, în tăcere, dar cu glasul inimii să-i spună lui Isus: „Dacă vrei, poţi să mă cureţi!”. Să facem asta toţi în tăcere.

„Dacă vrei, poţi să mă cureţi!”.

„Dacă vrei, poţi să mă cureţi!”.

Şi de fiecare dată când ne apropiem de sacramentul Reconcilierii cu inimă căită, Domnul ne repetă şi nouă: „Vreau, curăţă-te!”. Câtă bucurie este în asta! Astfel lepra păcatului dispare, trăim din nou cu bucurie relaţia noastră filială cu Dumnezeu şi suntem readmişi pe deplin în comunitate.

Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Mama noastră Neprihănită, să-i cerem Domnului, care le-a adus bolnavilor sănătatea, să vindece şi rănile noastre interioare cu milostivirea sa infinită, pentru a ne reda astfel speranţa şi pacea inimii.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Astăzi se deschid înscrierile la Ziua Mondială a Tineretului, care se va desfăşura la Panamá în ianuarie 2019. Şi eu, în prezenţa a doi tineri, acum mă înscriu prin internet [clic pe tabletă]. Iată, m-am înscris ca pelerin la Ziua Mondială a Tineretului. Trebuie să ne pregătim! Îi invit pe toţi tinerii din lume să trăiască acest eveniment de har şi de fraternitate cu credinţă şi cu entuziasm fie mergând în Panamá, fie participând în propriile comunităţi.

La 15 februarie, în Extremul Orient şi în diferite părţi ale lumii, milioane de bărbaţi şi femei vor celebra anul nou lunar. Trimit salutul meu cordial tuturor familiilor lor, cu urarea ca în ele să se trăiască tot mai mult solidaritatea, fraternitatea şi dorinţa de bine, contribuind la crearea unei societăţi în care fiecare persoană este primită, ocrotită, promovată şi integrată. Invit să ne rugăm pentru darul păcii, comoară preţioasă de urmărit cu compasiune, clarviziune şi curaj. Pe toţi îi însoţesc şi-i binecuvântez.

Salut familiile, parohiile, asociaţiile şi pe toţi cei care au venit din Italia şi din atâtea părţi ale lumii; îndeosebi pelerinii din Murcia (Spania) şi copiii din Guimarães (Portugalia).

Salut comunitatea congoleză din Roma şi mă asociez la rugăciunea sa pentru pace în Republica Democratică din Congo. Amintesc că această intenţie va fi deosebit de prezentă în Ziua de rugăciune şi post pe care am convocat-o pentru 23 februarie.

Astăzi sunt prezente şi atâtea parohii italiene şi atâţia copii care au primit Mirul, care au făcut mărturisirea de credinţă şi care sunt la catehism. Nu-mi este posibil să nominalizez fiecare grup, dar vă mulţumesc tuturor pentru prezenţa voastră şi vă încurajez să mergeţi cu bucurie, cu generozitate, mărturisind pretutindeni bunătatea şi milostivirea Domnului.

Un gând special îndrept spre cei bolnavi care, în orice parte a lumii, în afară de lipsa sănătăţii, suferă adesea de singurătate şi de marginalizare. Sfânta Fecioară, Salus infirmorum, să ajute pe fiecare să găsească alinare în trup şi în spirit, graţie unei asistenţe sanitare adecvate şi carităţii fraterne care ştie să devină atenţie concretă şi solidară.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Şi vă rog nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.