Categorii

Angelus (11.03.2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această a patra duminică din Postul Mare, numită duminica „laetare”, adică „bucură-te”, pentru că aşa este antifonul de intrare de la liturgia euharistică ce ne invită la bucurie: „Bucură-te, Ierusalime […] – astfel, este o chemare la bucurie – Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, voi care aţi fost întristaţi”. Aşa începe Liturghia. Care este motivul acestei bucurii? Motivul este marea iubire a lui Dumnezeu faţă de omenire, aşa cum ne indică Evanghelia de astăzi: „Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică” (In 3,16). Aceste cuvinte, rostite de Isus în timpul colocviului cu Nicodim, sintetizează o temă care se află în centrul vestirii creştine: şi atunci când situaţia pare disperată, Dumnezeu intervine, oferind omului mântuirea şi bucuria. De fapt, Dumnezeu nu stă deoparte, ci intră în istoria omenirii, se „amestecă” în viaţa noastră”, intră, pentru a o însufleţi cu harul său şi a o mântui.

Suntem chemaţi să dăm ascultare acestei veşti, respingând ispita de a ne considera siguri de noi înşine, de a voi să ne lipsim de Dumnezeu, revendicând o absolută libertate de El şi de Cuvântul său. Când regăsim curajul de a ne recunoaşte ceea ce suntem – este nevoie de curaj pentru asta! –, ne dăm seama că suntem persoane chemate să se confrunte cu fragilitatea noastră şi cu limitele noastre. Atunci se poate întâmpla să fim cuprinşi de angoasa, de neliniştea pentru ziua de mâine, de frica de boală şi de moarte. Asta explică pentru ce atâtea persoane, căutând o cale de ieşire, o iau uneori pe scurtături periculoase ca de exemplu tunelul drogurilor sau cel al superstiţiilor sau al ritualurilor distrugătoare de magie. Este bine de cunoscut propriile limite, propriile fragilităţi, trebuie să le cunoaştem, dar nu pentru a dispera, ci pentru a le oferi Domnului; El este cel care ne ajută pe calea vindecării, ne ia de mână şi niciodată nu ne lasă singuri, niciodată! Dumnezeu este cu noi şi pentru aceasta mă „bucur”, ne „bucurăm” astăzi: „Bucură-te, Ierusalim”, spune, pentru că Dumnezeu este cu noi.

Şi noi avem adevărata şi marea speranţă în Dumnezeu Tatăl bogat în milostivire, care ni l-a dăruit pe Fiul său pentru a ne mântui, şi aceasta este bucuria noastră. Avem şi atâtea tristeţi, însă, atunci când suntem adevăraţi creştini, există acea speranţă care este o mică bucurie care creşte şi îţi dă siguranţă. Noi nu trebuie să ne descurajăm când vedem limitele noastre, păcatele noastre, slăbiciunile noastre: Dumnezeu este acolo aproape, Isus este pe cruce pentru a ne vindeca. Aceasta este iubirea lui Dumnezeu. A privi Răstignitul şi a ne spune înăuntru: „Dumnezeu mă iubeşte”. Este adevărat, există aceste limite, aceste slăbiciuni, aceste păcate, însă El este mai mare decât limitele şi decât slăbiciunile şi decât păcatele. Nu uitaţi asta: Dumnezeu este mai mare decât slăbiciunile noastre, decât infidelităţile noastre, decât păcatele noastre. Şi să-l luăm de mână pe Domnul, să privim Răstignitul şi să mergem înainte.

Maria, Mama milostivirii, să ne pună în inimă certitudinea că suntem iubiţi de Dumnezeu. Să ne stea aproape în momentele în care ne simţim singuri, când suntem ispitiţi să capitulăm în faţa dificultăţilor vieţii. Să ne comunice sentimentele Fiului său Isus, pentru ca drumul nostru de Postul Mare să devină experienţă de iertare, de primire şi de caritate.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Vă salut pe voi toţi, romani şi pelerini veniţi din Italia şi din diferite ţări, îndeosebi credincioşii din Agropoli, Padova, Troina, Foggia şi Caltanissetta şi tinerii din parohia „Sfântul Anton de Padova” din Serra di Pepe.

Salut comunitatea braziliană din Roma, candidaţii la mir din Tivoli cu episcopul lor, tinerii din Avigliano şi tinerii din Saronno.

Un salut special adresez studenţilor universitari care provin din diferite părţi ale lumii şi reuniţi în primul „Vatican Hackathon”, promovat de Dicasterul pentru Comunicaţie: dragi tineri, este frumos să puneţi inteligenţa, pe care Dumnezeu ne-o dăruieşte, în slujba adevărului şi a celor mai nevoiaşi.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.