Categorii

Angelus (10.2.2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi (cf. Lc 5,1-11) ne propune, în relatarea lui Luca, chemarea sfântului Petru. Numele său – înţelegem – era Simon, şi era pescar. Isus, pe malul lacului Galileii, îl vede în timp ce îşi aranjează năvoadele, împreună cu alţi pescari. Îl găseşte obosit şi dezamăgit, pentru că în noaptea aceea nu au pescuit nimic. Şi Isus îl surprinde cu un gest neprevăzut: urcă în barca sa şi îi cere s-o îndepărteze un pic de uscat pentru că vrea să vorbească oamenilor de acolo – erau mulţi oameni. Astfel Isus se aşează în barca lui Simon şi învaţă mulţimea adunată pe mal. Însă cuvintele sale redeschid spre încredere şi inima lui Simon. Atunci Isus, cu o altă „mişcare” surprinzătoare, îi spune: „Înaintează în larg şi aruncă năvoadele voastre pentru pescuit” (v. 4).

Simon răspunde cu o obiecţie: „Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi n-am prins nimic…”. Şi, ca pescar expert, ar fi putut să adauge: „Dacă n-am prins nimic noaptea, cu atât mai puţin vom prinde ziua”. În schimb, inspirat de prezenţa lui Isus şi luminat de Cuvântul său, spune: „… dar la cuvântul tău voi arunca năvoadele” (v. 5). Este răspunsul credinţei, pe care suntem chemaţi să-l dăm şi noi; este atitudinea de disponibilitate pe care Domnul o cere tuturor discipolilor săi, mai ales celor care au misiuni de responsabilitate în Biserică. Şi ascultarea încrezătoare a lui Petru generează un rezultat minunat: „Făcând aceasta, au prins o mare mulţime de peşti” (v. 6).

Este vorba despre o pescuire miraculoasă, semn al puterii cuvântului lui Isus: când ne punem cu generozitate în slujba sa, El face în noi lucruri mari. Aşa acţionează în fiecare dintre noi: ne cere să-l primim în barca vieţii noastre, pentru a porni din nou cu El şi a brăzda o mare nouă, care se revelează încărcată de surprize. Invitaţia sa de a ieşi în marea deschisă a omenirii din timpul nostru, pentru a fi martori de bunătate şi de milostivire, dă sens nou existenţei noastre, care riscă adesea să se aplatizeze asupra sieşi. Uneori putem rămâne surprinşi şi şovăielnici în faţa chemării pe care ne-o adresează Învăţătorul divin, şi suntem tentaţi s-o refuzăm din cauza nepotrivirii noastre. Şi Petru, după pescuirea incredibilă, i-a spus lui Isus: „Îndepărtează-te de mine, căci sunt un om păcătos, Doamne!” (v. 8). Este frumoasă această rugăciune umilă: „Doamne, îndepărtează-te de mine, pentru că sunt un păcătos”. Însă a spus asta în genunchi în faţa Celui pe care de acum îl recunoaşte ca „Domn. Şi Isus îl încurajează zicând: „Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni” (v. 10), pentru că Dumnezeu, dacă ne încredem în El, ne eliberează de păcatul nostru şi ne deschide în faţa unui orizont nou: să colaborăm la misiunea sa.

Miracolul cel mai mare făcut de Isus pentru Simon şi pentru ceilalţi pescari dezamăgiţi şi obosiţi nu este atât năvodul plin de peşti, cât mai ales faptul că i-a ajutat să nu cadă victime ale dezamăgirii şi descurajării în faţa înfrângerilor. I-a deschis ca să devină vestitori şi martori ai cuvântului său şi ai împărăţiei lui Dumnezeu. Şi răspunsul discipolilor a fost prompt şi total: „După ce au dus bărcile la mal, părăsind toate, l-au urmat pe Isus” (v. 11). Fecioara Sfântă, model de adeziune promptă la voinţa lui Dumnezeu, să ne ajute să simţim fascinaţia chemării Domnului, şi să ne facă disponibili să colaborăm cu El pentru a răspândi pretutindeni cuvântul său de mântuire.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

În urmă cu două zile, în comemorarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, s-a desfăşurat a cincea „Zi mondială împotriva traficului de persoane”. Motoul din acest an este „Împreună împotriva traficului de persoane” [în piaţă aplaudă] – Încă o dată! [repetă] „Împreună împotriva traficului de persoane”! Nu uitaţi asta. Invită să ne unim forţele pentru a învinge această provocare. Mulţumesc tuturor celor care luptă pe acest front, îndeosebi atâtea călugăriţe. Fac apel îndeosebi la guverne, pentru ca să fie înfruntate cu hotărâre cauzele acestei plăgi şi să fie protejate victimele. Însă toţi putem şi trebuie să colaborăm denunţând cazurile de exploatare şi sclavie de bărbaţi, femei şi copii. Rugăciunea este forţa care susţine angajarea noastră comună. Pentru aceasta, acum vă invit să recităm împreună cu mine rugăciunea către sfânta Iosefina Bakhita care a fost distribuită în piaţă. Să ne rugăm împreună.

Sfânta Iosefina Bakhita, de copilă ai fost vândută ca sclavă şi a trebuit să înfrunţi dificultăţi şi suferinţe de nedescris.

Odată eliberată de sclavia ta fizică, ai găsit adevărata răscumpărare în întâlnirea cu Cristos şi cu Biserica sa.

Sfântă Iosefina Bakhita, ajută-i pe cei care sunt închişi în sclavie.

În numele lor, mijloceşte la Dumnezeul milostivirii, în aşa fel încât lanţurile închiderii lor să poată fi sfărâmate.

Fie ca Dumnezeu să-i elibereze pe toţi cei care au fost ameninţaţi, răniţi sau maltrataţi de traficul de persoane şi de traficul de fiinţe umane. Adu alinare celor care supravieţuiesc în această sclavie şi învaţă-i să-l vadă pe Isus ca model de credinţă şi speranţă, aşa încât să-şi poată vindeca propriile răni.

Te implorăm să te rogi şi să mijloceşti pentru noi toţi: pentru ca să nu cădem în indiferenţă+, pentru ca să deschidem ochii şi să putem privi mizeriile şi rănile atâtor fraţi şi surori privaţi de demnitatea lor şi de libertatea lor şi să ascultăm strigătul lor de ajutor. Amin.

Sfânta Iosefina Bakhita, roagă-te pentru noi.

Vă salut pe voi toţi, romani şi pelerini! Îndeosebi, credincioşii din Verona şi grupul „Cerşetori de Vise”, din Schio.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.