Categorii

Angelus (10.12.2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica trecută am început Adventul cu invitaţia de a veghea; astăzi, a doua duminică din acest timp de pregătire pentru Crăciun, liturgia ne indică propriile conţinuturi ale acestui timp: este un timp pentru a recunoaşte golurile care trebuie umplute în viaţa noastră, pentru a netezi asperităţile orgoliului şi a face spaţiu lui Isus care vine.

Profetul Isaia se adresează poporul anunţând sfârşitul exilului din Babilon şi întoarcerea la Ierusalim. El profeţeşte: „Un glas strigă: «În pustiu pregătiţi calea Domnului [….]. Orice vale să fie înălţată»” (40,3). Văile de înălţat reprezintă toate golurile din comportamentul nostru în faţa lui Dumnezeu, toate păcatele noastre de omisiune. Un gol în viaţa noastră poate să fie faptul că nu ne rugăm sau ne rugăm puţin. Adventul este aşadar momentul favorabil pentru a ne ruga cu mai multă intensitate, pentru a rezerva vieţii spirituale locul important care-i revine. Un alt gol ar putea să fie lipsa de caritate faţă de aproapele, mai ales faţă de persoanele care au mai mare nevoie de ajutor nu numai material, ci şi spiritual. Suntem chemaţi să fim mai atenţi la necesităţile celorlalţi, mai apropiaţi. Ca Ioan Botezătorul, în acest mod putem deschide drumuri de speranţă în deşertul inimilor uscate ale atâtor persoane.

„Orice munte şi orice deal vor fi nivelate!” (v. 4), mai îndeamnă Isaia. Munţii şi dealurile care trebuie nivelate sunt orgoliul, mândria, prepotenţa. Unde este orgoliu, unde este prepotenţă, unde este mândrie nu poate să intre Domnul pentru că acea inimă este plină de orgoliu, de prepotenţă, de mândrie. Pentru aceasta, trebuie să nivelăm acest orgoliu. Trebuie să asumăm atitudini de blândeţe şi de umilinţă, fără a striga, să ascultăm, să vorbim cu blândeţe şi astfel să pregătim venirea Mântuitorului nostru, El care este blând şi smerit cu inima (cf. Mt 11,29). Apoi ni se cere să eliminăm toate obstacolele pe care le punem în calea unirii noastre cu Domnul: „ce este strâmb va fi îndreptat, iar ce este colţuros va fi netezit. Atunci se va descoperi gloria Domnului şi toate făpturile o vor vedea împreună, căci gura Domnului a vorbit” (Is 40,4-5). Însă aceste acţiuni trebuie îndeplinite cu bucurie, pentru că au ca scop pregătirea venirii lui Isus. Când aşteptăm acasă vizita unei persoane dragi, pregătim totul cu grijă şi fericire. În acelaşi mod vrem să ne predispunem pentru venirea Domnului: să-l aşteptăm în fiecare zi cu grijă, pentru a fi umpluţi de harul său atunci când va veni.

Mântuitorul pe care-l aşteptăm este capabil să transforme viaţa noastră cu harul său, cu puterea Duhului Sfânt, cu puterea iubirii. De fapt, Duhul Sfânt revarsă în inimile noastre iubirea lui Dumnezeu, izvor inepuizabil de purificare, de viaţă nouă şi de libertate. Fecioara Maria a trăit în plinătate această realitate, lăsându-se „botezată” de Duhul Sfânt care a inundat-o cu puterea sa. Ea, care a pregătit venirea lui Cristos cu totalitatea existenţei sale, să ne ajute să urmăm exemplul său şi să conducă paşii noştri în întâmpinarea Domnului care vine.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Astăzi va fi conferit Premiul Nobel pentru pace Campaniei Internaţionale pentru abolirea armelor nucleare. Această distincţie are loc în coincidenţă cu Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Umane, şi asta subliniază legătura puternică dintre drepturile umane şi dezarmarea nucleară. De fapt, a ne angaja pentru tutelarea demnităţii tuturor persoanelor, îndeosebi a celor mai slabe şi dezavantajate, înseamnă şi a lucra cu determinare pentru a construi o lume fără arme nucleare. Dumnezeu ne dăruieşte capacitatea de a colabora pentru a construi casa noastră comună: avem libertatea, inteligenţa şi capacitatea de a călăuzi tehnologia, de a limita puterea noastră, în slujba păcii şi a adevăratului progres (cf. Scrisoarea enciclică Laudato si’, 78, 112, 202).

Poimâine se va desfăşura la Paris întâlnirea „Our Planet Summit”. La doi ani de la adoptarea Acordului de la Paris despre climă, ea vrea să reînnoiască angajarea pentru punerea sa în practică şi să consolideze o strategie împărtăşită pentru a contrasta fenomenul îngrijorător al schimbării climatice. Doresc din inimă ca această întâlnire, precum şi celelalte iniţiative care merg în aceeaşi direcţie, să favorizeze o conştientizare clară cu privire la necesitatea de a adopta decizii realmente eficace pentru a contrasta schimbările climatice şi, în acelaşi timp, pentru a combate sărăcia şi a promova dezvoltarea umană integrală.

În acest context aş vrea să exprim apropierea mea de populaţiile indiene lovite de ciclonul Okhi, în special de familiile foarte multor pescari dispăruţi; precum şi de populaţia din Albania, dur încercată de grave inundaţii.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani şi pelerini. Îndeosebi credincioşilor veniţi din Valladolid şi Huelva, din Spania. Salut numeroasele grupuri de tineri şi adolescenţi italieni care provin din Firenze, Carugate, Brembate, Almè, Petosino şi Pian Camuno: vă încurajez pe toţi să fiţi martori bucuroşi ai Evangheliei.

Urez tuturor o duminică frumoasă şi un drum bun de Advent, pregătind calea pentru Domnul care vine. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.