Categorii

Angelus (10.1.2016)

Angelus-10-01-2016Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

În această duminică după Epifanie celebrăm Botezul lui Isus şi comemorăm recunoscători Botezul nostru. În acest context, în această dimineaţă am botezat 26 de nou-născuţi: să ne rugăm pentru ei!

Evanghelia ni-l prezintă pe Isus, în apele râului Iordan, în centrul unei minunate revelaţii divine. Scrie sfântul Luca: „În timp ce tot poporul era botezat, a fost botezat şi Isus şi, pe când se ruga, cerul s-a deschis şi Duhul Sfânt a coborât asupra lui, sub chip trupesc, ca un porumbel, şi o voce a fost din cer: «Tu eşti Fiul meu cel iubit, în tine îmi găsesc toată plăcerea»” (Lc 3,21-22). În acest mod Isus este consacrat şi manifestat de Tatăl ca Mesia mântuitor şi eliberator.

În acest eveniment – atestat de toate cele patru Evanghelii – a avut loc trecerea de la botezul lui Ioan Botezătorul, bazat pe simbolul apei, la Botezul lui Isus „în Duhul Sfânt şi cu foc” (Lc 3,16). De fapt, Duhul Sfânt în Botezul creştin este artizanul principal: este Cel care arde şi distruge păcatul strămoşesc, redând botezatului frumuseţea harului divin; este Cel care ne eliberează de dominarea întunericului, adică a păcatului, şi ne transferă în împărăţia luminii, adică a iubirii, a adevărului şi a păcii: aceasta este împărăţia luminii. Să ne gândim la ce demnitate ne ridică Botezul! „Vedeţi câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu. Şi suntem” (1In 3,1), exclamă apostolul Ioan. Această realitate minunată de a fi copii ai lui Dumnezeu comportă responsabilitatea de a-l urma pe Isus, Slujitorul ascultător, şi să reproducem în noi înşine trăsăturile sale: adică blândeţe, umilinţă şi duioşie. Şi acest lucru nu este uşor, în special dacă în jurul nostru există atâta intoleranţă, mândrie, duritate. Dar cu forţa care ne vine de la Duhul Sfânt este posibil!

Duhul Sfânt, primit pentru prima dată în ziua Botezului nostru, ne deschide inima la Adevăr, la tot Adevărul. Duhul determină viaţa noastră pe cărarea angajantă dar bucuroasă a carităţii şi a solidarităţii faţă de fraţii noştri. Duhul ne dăruieşte duioşia iertării divine şi ne pătrunde cu forţa invincibilă a milostivirii Tatălui. Să nu uităm că Duhul Sfânt este o prezenţă vie şi dătătoare de viaţă în cel care-l primeşte, se roagă în noi şi ne umple de bucurie spirituală.

Astăzi, sărbătoarea Botezului lui Isus, să ne gândim la ziua Botezului nostru. Noi toţi am fost botezaţi, să mulţumim pentru acest dar. Şi vă adresez o întrebare: cine dintre voi cunoaşte data Botezului său? Cu siguranţă nu toţi. De aceea vă invit să mergeţi ca să căutaţi data, întrebând de exemplu pe părinţii voştri, pe bunicii voştri, pe naşii voştri, sau mergând în parohie. Este foarte important a cunoaşte data, pentru că este una care trebuie sărbătorită: este data renaşterii noastre ca fii ai lui Dumnezeu. Pentru aceasta, temă pentru acasă în această săptămână: a merge pentru a căuta data Botezului meu. A sărbători ziua aceea înseamnă a reafirma adeziunea noastră la Isus, cu angajarea de a trăi ca şi creştini, membri ai Bisericii şi ai unei umanităţi noi, în care toţi sunt fraţi.

Fecioara Maria, prima ucenică a Fiului său Isus, să ne ajute să trăim cu bucurie şi fervoare apostolică Botezul nostru, primind în fiecare zi darul Duhului Sfânt, care ne face fii ai lui Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Vă salut pe voi toţi, credincioşi din Roma şi pelerini veniţi din Italia şi din diferite ţări.

Salut îndeosebi pe studenţii de la Institutul Bachiller Diego Sánchez de Talavera La Real, Spania; corul Alpinilor din Martinengo cu rudele; grupul de adolescenţi din San Bernardo in Lodi.

Aşa cum spunea, în această sărbătoare a Botezului lui Isus, conform tradiţiei am botezat mai mulţi copii. Acum aş vrea să ajungă o binecuvântare specială la toţi copiii care au fost botezaţi recent, dar şi la tinerii şi la adulţii care au primit de puţin timp Sacramentele iniţierii creştine sau care se pregătesc pentru ele. Harul lui Cristos să-i însoţească mereu!

Şi tuturor doresc o duminică frumoasă. Nu uitaţi tema pentru acasă: să caut data Botezului meu. Şi vă rog, nu uitaţi şi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.