Categorii

Angelus (1.11.2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua şi sărbătoare frumoasă!

Solemnitatea Tuturor Sfinţilor este sărbătoarea „noastră”: nu pentru că suntem buni, ci pentru că sfinţenia lui Dumnezeu a atins viaţa noastră. Sfinţii nu sunt foto-modele perfecte, ci persoane străbătute de Dumnezeu. Putem să le asemănăm cu vitraliile din biserici, care fac să intre lumina în diferite tonalităţi de culoare. Sfinţii sunt fraţii noştri şi surorile noastre care au primit lumina lui Dumnezeu în inima lor şi au transmis-o lumii, fiecare după propria „tonalitate”. Însă toţi au fost transparenţi, au luptat pentru a elimina petele şi întunecimile păcatului, aşa încât să permită trecerea luminii delicate a lui Dumnezeu. Acesta este scopul vieţii: a lăsa să treacă lumina lui Dumnezeu, precum şi scopul vieţii noastre.

De fapt, astăzi în Evanghelie, Isus se adresează discipolilor săi, nouă tuturor, spunându-ne „Fericiţi” (Mt 5,3). Este cuvântul cu care începe predica sa, care este „evanghelie”, veste bună pentru că este drumul fericirii. Cine este cu Isus este fericit. Fericirea nu constă în  avea ceva sau în a deveni cineva, nu, fericirea adevărată este a fi cu Domnul şi a trăi din iubire. Voi credeţi asta? Fericirea nu constă în  avea ceva sau în a deveni cineva; fericirea adevărată este a fi cu Domnul şi a trăi din iubire. Credeţi asta? Trebuie să mergem înainte, pentru a crede asta. Aşadar, ingredientele pentru viaţa fericită se numesc fericiri: sunt fericiţi cei simpli, cei umili care-i fac loc lui Dumnezeu, care ştiu să plângă pentru alţii şi pentru propriile greşeli, rămân blânzi, luptă pentru dreptate, sunt milostivi faţă de toţi, păzesc curăţia inimii, lucrează mereu pentru pace şi rămân în bucurie, nu urăsc şi, chiar şi atunci când suferă, răspund la rău cu binele.

Iată fericirile. Nu cer gesturi ieşite din comun, nu sunt pentru super-oameni, ci pentru cel care trăieşte încercările şi trudele de fiecare zi, pentru noi. Aşa sunt sfinţii: respiră asemenea tuturor aerul poluat de rău care există în lume, dar pe drum nu pierd niciodată din vedere trasarea lui Isus, cea indicată în fericiri, care sunt ca harta vieţii creştine. Astăzi este sărbătoarea celor care au ajuns la ţinta indicată de această hartă: nu numai sfinţii din calendar, ci atâţia fraţi şi surori „de la uşa vecină”, pe care eventual i-am întâlnit şi i-am cunoscut. Astăzi este o sărbătoare familiei, a atâtor persoane simple şi ascunse care în realitate îl ajută pe Dumnezeu să ducă lumea înainte. Şi există atâţia, astăzi! Există atâţia. Mulţumim acestor fraţi şi surori necunoscuţi care-l ajută pe Dumnezeu să ducă lumea înainte, care trăiesc printre noi; să-i salutăm pe toţi cu aplauze!

Înainte de toate – spune prima fericire – sunt „săraci în duh” (Mt 5,3). Ce înseamnă? Că nu trăiesc pentru succes, putere şi bani; ştiu că acela care adună comori pentru sine nu se îmbogăţeşte în faţa lui Dumnezeu (cf. Lc 12,21). În schimb cred că Domnul este comoara vieţii şi iubirea faţă de aproapele este singura sursă de câştig. Uneori suntem nemulţumiţi pentru că ne lipseşte ceva sau preocupaţi dacă nu suntem consideraţi aşa cum am vrea; să ne amintim că nu aici este fericirea noastră, ci în Domnul şi în iubire: numai cu El, numai iubind  trăim fericiţi.

În sfârşit aş vrea să citez o altă fericire, care nu se află în Evanghelie, ci la sfârşitul Bibliei şi vorbeşte despre sfârşitul vieţii: „Fericiţi cei morţi, cei care de acum mor în Domnul” (Ap 14,13). Mâine vom fi chemaţi să însoţim cu rugăciunea pe răposaţii noştri, pentru ca să se bucure pentru totdeauna de Domnul. Să ne amintim cu recunoştinţă de cei dragi ai noştri şi să ne rugăm pentru ei.

Mama lui Dumnezeu, Regina sfinţilor şi Poarta cerului, să mijlocească pentru drumul nostru de sfinţenie şi pentru cei dragi ai noştri care ne-au precedat şi deja au plecat în patria cerească.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

Sunt îndurerat din cauza atacurilor teroriste din aceste ultime zile în Somalia, Afganistan şi ieri la New York. Deplorând aceste acte de violenţă, mă rog pentru cei răposaţi, pentru răniţi şi pentru rudele lor. Să-i cerem Domnul să convertească inimile teroriştilor şi să elibereze lumea de ură şi de nebunia ucigaşă care abuzează de numele lui Dumnezeu pentru a semăna moarte.

Vă salut cu afect pe voi toţi, pelerini din Italia şi din diferite ţări, îndeosebi pe cei care provin din Courbevoie (Franţa) şi Derry (Irlanda). Salut credincioşii din Terrasini, pe tinerii miruiţi din Modena, Asociaţia „Angajarea este de folos”.

Un salut special adresez participanţilor la Crosul Sfinţilor, promovat de Fundaţia „Don Bosco în lume” pentru a oferi o dimensiune de sărbătoare populară celebrării religioase a Tuturor Sfinţilor. Mulţumesc pentru iniţiativa voastră frumoasă şi pentru prezenţa voastră!

Mâine după-amiază voi merge la Cimitirul american din Nettuno şi apoi la Fosse Ardeatine: vă cer să mă însoţiţi cu rugăciunea în aceste două etape de comemorare şi de rugăciune pentru victimele războiului şi ale violenţei. Războaiele nu produc altceva decât cimitire şi moarte: iată pentru ce am voit să dau acest semn într-un moment în care umanitatea noastră pare că n-a învăţat lecţia sau că vrea s-o impună din nou.

Urez tuturor o sărbătoare frumoasă în compania spirituală a sfinţilor. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.