Categorii

Angelus (1.1.2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua şi an bun tuturor!

Astăzi, a opta zi după Crăciun, o celebrăm pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Ca păstorii din Betleem, rămâne cu privirea îndreptată spre ea şi spre Pruncul pe care-l ţine în braţe. Şi în acest mod, arătându-ni-l pe Isus, Mântuitorul lumii, ea, mama, ne binecuvântează. Astăzi Sfânta Fecioară Maria ne binecuvântează pe toţi, pe toţi. Binecuvântează drumul fiecărui bărbat şi al fiecărei femei în acest an care începe, şi care va fi bun tocmai în măsura în care fiecare va primi bunătatea lui Dumnezeu pe care Isus a venit s-o aducă în lume.

De fapt, binecuvântarea lui Dumnezeu dă substanţă tuturor urărilor care se fac în aceste zile. Şi astăzi liturgia prezintă binecuvântarea foarte veche cu care preoţii israeliţi binecuvântau poporul. Să ascultăm bine, spune aşa: „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! Domnul să facă să strălucească faţa lui spre tine şi să se îndure de tine! Domnul să-şi înalţe faţa spre tine şi să-ţi dăruiască pacea!” (Num 6,24-26). Aceasta este binecuvântarea foarte veche.

De trei ori preotul repeta numele lui Dumnezeu, „Domnul”, întinzând mâinile spre poporul adunat. De fapt, în Biblie numele reprezintă realitatea înseşi care este invocată şi astfel „a pune numele” Domnului asupra unei persoane, a unei familii, a unei comunităţi înseamnă a le oferi forţa benefică ce provine din El.

Tot în această formulă, de două ori se numeşte „faţa”, faţa Domnului. Preotul se roagă ca Dumnezeu „să strălucească” şi „să-şi înalţe” faţa spre poporul său, şi astfel să-i dăruiască milostivirea şi pacea.

Ştim că după Scripturi faţa lui Dumnezeu este inaccesibilă omului: nimeni nu poate să-l vadă pe Dumnezeu şi să rămână în viaţă. Asta exprimă transcendenţa lui Dumnezeu, măreţia infinită a gloriei sale. Însă gloria lui Dumnezeu este în întregime Iubire, aşadar, deşi rămâne inaccesibil, ca un Soare care nu se poate privi, iradiază harul său asupra fiecărei creaturi şi, în mod special, asupra bărbaţilor şi femeilor, în care se oglindeşte cel mai mult.

„Când a venit plinirea timpurilor” (Gal 4,4), Dumnezeu s-a revelat pe faţa unui om, Isus, „născut din femeie”. Şi aici ne întoarcem la icoana sărbătorii de astăzi, de la care am pornit: icoana Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care ni-l arată pe Fiul, Isus Cristos, Mântuitorul lumii. El este Binecuvântarea pentru fiecare persoană şi pentru întreaga familie umană. El, Isus, este izvor de har, de milostivire şi de pace.

Pentru aceasta sfântul papă Paul al VI-lea a voit ca 1 ianuarie să fie Ziua Mondială a Păcii; şi astăzi noi celebrăm a 52-a, care are ca temă: Politica bună este în slujba păcii. Să nu ne gândim că politica este rezervată numai guvernanţilor: toţi suntem responsabili ai vieţii „cetăţii”, ai binelui comun; şi politica este bună în măsura în care fiecare îşi face partea sa în slujba păcii. Să ne ajute în această angajare zilnică Sfânta Născătoare de Dumnezeu.

Aş vrea ca toţi s-o salutăm acum, spunând de trei ori: „Sfântă Născătoare de Dumnezeu”. Împreună: „Sfântă Născătoare de Dumnezeu”, „Sfântă Născătoare de Dumnezeu”, „Sfântă Născătoare de Dumnezeu”.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori!

În ziua de Crăciun am adresat Romei şi lumii un mesaj de fraternitate. Astăzi îl reînnoiesc ca urare de pace şi de prosperitate. Şi să ne rugăm în fiecare zi pentru pace.

Îi mulţumesc domnului preşedinte al Republicii Italiene pentru expresiile de urare pe care mi le-a adresat aseară. Domnul să binecuvânteze slujirea sa înaltă şi preţioasă adusă poporului italian.

Urările mele cordiale se îndreaptă în special spre voi, dragi romani şi pelerini care astăzi sunteţi aici în Piaţa „Sfântul Petru”, atât de numeroşi! Pare o canonizare aceasta! Salut participanţii la manifestarea „Pace în toate ţinuturile”, organizată de Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Şi aici vreau să exprim aprecierea mea şi apropierea mea de nenumăratele iniţiative de rugăciune şi de angajare pentru pace care în această Zi se desfăşoară în toate părţile lumii, promovate de comunităţile ecleziale; amintesc îndeosebi cea care a avut loc aseară la Matera.

Prin mijlocirea Fecioarei Maria, Domnul să ne dea să fim artizani ai păcii – şi asta începe acasă, în familie: artizani ai păcii – în fiecare zi din noul an. Şi vă urez, încă o dată, un an bun şi sfânt. Vă rog, nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Poftă bună şi la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.