Categorii

Angelus (1.1.2016)

Papa-angelus-1-ianuarie-2015Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua şi an nou fericit!

La începutul anului este frumos să ne schimbăm urări. Reînnoim astfel, unii pentru alţii, dorinţa ca tot ceea ce ne aşteaptă să fie un pic mai bun. Este, în fond, un semn al speranţei care ne însufleţeşte şi ne invită să credem în viaţă. Însă ştim că o dată cu anul nou nu se va schimba totul şi că atâtea probleme de ieri vor rămâne şi mâine. Aşadar aş vrea să vă adresez o urare susţinută de o speranţă reală, pe care o scot din Liturgia de astăzi.

Sunt cuvintele cu care însuşi Domnul a cerut să fie binecuvântat poporul său: „Domnul să facă să strălucească faţa lui spre tine […]. Domnul să-şi înalţe faţa spre tine” (Num 6,25-26). Şi eu vă urez asta: ca Domnul să-şi aşeze privirea asupra voastră şi să vă puteţi bucura, ştiind că în fiecare zi faţa sa milostivă, mai radioasă decât soarele, străluceşte peste voi şi nu apune niciodată! A descoperi faţa lui Dumnezeu face nouă viaţa. Pentru că este un Tată îndrăgostit de om, care nu încetează niciodată să reînceapă de la capăt cu noi pentru a ne reînnoi. Însă Domnul are o răbdare cu noi! Nu încetează să reînceapă de la capăt de fiecare dată când noi cădem. Însă Domnul nu promite schimbări magice, El nu foloseşte bagheta magică. Îi place să schimbe realitatea dinăuntru, cu răbdare şi iubire; cere să intre în viaţa noastră cu delicateţe, ca ploaia în pământ, pentru a aduce rod după aceea. Şi mereu ne aşteaptă şi ne priveşte cu duioşie. În fiecare dimineaţă, la trezire, putem spune: „Astăzi Domnul face să strălucească faţa sa asupra mea”. Frumoasă rugăciune, care este o realitate.

Binecuvântarea biblică aşa continuă: „[Domnul] să-ţi dăruiască pacea” (v. 26). Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Păcii, a cărei temă este: „Învinge indiferenţa şi cucereşte pacea”. Pacea, pe care Dumnezeu Tatăl doreşte s-o semene în lume, trebuie să fie cultivată de noi. Nu numai atât, trebuie să fie şi „cucerită”. Asta comportă o adevărată luptă, o bătălie spirituală care are loc în inima noastră. Pentru că duşmanul păcii nu este numai războiul, ci şi indiferenţa, care ne face să ne gândim numai la noi înşine şi creează bariere, suspiciuni, frici şi închideri. Şi aceste lucruri sunt duşmani ai păcii. Avem, slavă lui Dumnezeu, atâtea informaţii; dar uneori suntem aşa de scufundaţi de ştiri încât suntem distraşi de realitate, de fratele şi de sora care au nevoie de noi. Să începem în acest an să deschidem inima, trezind atenţia faţă de aproapele, faţă de cel care este mai aproape. Aceasta este calea pentru cucerirea păcii.

Să ne ajute în asta Regina păcii, Născătoarea de Dumnezeu, a cărei solemnitate o celebrăm astăzi. Ea „păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei” (Lc 2,19). Speranţele şi preocupările, recunoştinţa şi problemele: tot ceea ce se întâmpla în viaţă devenea, în inima Mariei, rugăciune, dialog cu Dumnezeu. Şi ea face aşa şi pentru noi: păstrează bucuriile şi desface nodurile vieţii noastre, ducându-le la Domnul.

Să încredinţăm Mamei noul an, pentru ca să crească pacea şi milostivirea.

_______________

După Angelus

Iubiţi fraţi şi surori,

Doresc să mulţumesc preşedintelui Republicii Italiene pentru urările pe care mi le-a adresat aseară în mesajul său de sfârşit de an şi la care răspund din inimă.

Exprim recunoştinţă pentru multiplele iniţiative de rugăciune şi de acţiune pentru pace organizate în orice parte a lumii cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii. Mă gândesc, îndeosebi, la marşul naţional care s-a desfăşurat aseară la Molfetta, promovat de CEI, Caritas, Pax Christi şi Acţiunea Catolică; este frumos să ştiu că atâtea persoane, mai ales tineri, au ales acest mod de a trăi revelionul. Salut cu afect pe participanţii la manifestarea „Pace în toate ţinuturile”, promovată la Roma şi în multe ţări de Comunitatea „Sfântul Egidiu”. Dragi prieteni, vă încurajez să duceţi înainte angajarea voastră în favoarea reconcilierii şi a înţelegerii. Şi salut familiile din Mişcarea Iubirii Familiale, care au vegheat în această noapte în Piaţa „Sfântul Petru”, rugându-se pentru pacea şi unitatea în familiile din întreaga lume. Mulţumesc tuturor pentru aceste frumoase iniţiative şi pentru rugăciunile voastre.

Adresez un salut cordial vouă tuturor, dragi pelerini prezenţi aici. Un gând special se îndreaptă spre „Cântătorii Stelei” – Sternsinger – copii şi tineri care în Germania şi Austria duc în case binecuvântarea lui Isus şi adună oferte pentru cei de vârsta lor săraci. Salut prietenii şi voluntarii din Fraterna Domus, Oratoriul din Stezzano şi pe credincioşii din Taranto.

Tuturor urez un an de pace în harul Domnului, bogat în milostivire, şi cu ocrotirea maternă a Mariei, Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Şi nu uitaţi dimineaţa, când vă treziţi, să vă amintiţi de acea bucată din binecuvântarea lui Dumnezeu: „Astăzi Domnul face să strălucească faţa sa asupra mea”. Toţi! „Astăzi Domnul face să strălucească faţa sa asupra mea”.

An nou fericit, poftă bună, şi nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.