Categorii

„Amoris laetitia nu pune în criză familia; criza familiei pune în mişcare Biserica”

„Nu Amoris laetitia pune în criză familie; criza familiei pune în mişcare Biserica”. La exact un an de la publicarea sa, cardinalul Kevin Josef Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, oferă – într-un lung interviu acordat săptămânalului spaniol Vida Nueva – o nouă cheie de lectură a discutatei exortaţii apostolice a Papei Francisc. „Probabil documentul magisteriului cel mai aşteptat din ultimii ani”, afirmă fostul episcop de Dallas creat cardinal în consistoriul din noiembrie 2016, luând în considerare marile aşteptări apărute în jurul celor două Sinoade despre familie. Probabil documentul magisterial cel mai criticat din timpurile lui Humanae vitae. Ca şi enciclica lui Paul al VI-lea – care împlineşte 50 de ani – în acea perioadă (precum şi în anii următori) „contestată şi adesea greşit înţeleasă”, şi exortaţia lui Bergoglio – afirmă Farrell – a fost diminuată la polemică despre împărtăşania pentru divorţaţii recăsătoriţi, şi unele dintre pasajele sale acuzate că ameninţă indisolubilitatea căsătoriei.

„Chiar nu cred că indisolubilitatea căsătoriei este în pericol din cauza lui Amoris laetitia, dimpotrivă: vorbeşte despre ea de 11 ori”, afirmă sec cardinalul nord-american. Şi spune: „Mai mult decât polemici academice despre chestiuni specifice – şi cu siguranţă importante în măsura în care se referă la doctrină – sau lecturi hermeneutice care îi aprofundează şi îi îmbogăţesc înţelegerea, contează a aminti ceea ce spunea deja sfântul Ioan al XXIII-lea cu privire la Conciliul pe care l-a convocat: „Nu Evanghelia se schimbă, suntem noi cei care o înţelegem tot mai bine”; astfel, parafrazând, ar trebui să spunem că nu s-a schimbat semnificaţia căsătoriei creştine (şi vestirea frumuseţii sale din partea Bisericii), ci trebuie să se schimbe – în sensul de creştere şi aprofundare – pastoraţia, îngrijirea, atenţia Bisericii faţă de familii, mai ales faţă de cele care au mai mare nevoie de ajutor, sprijin şi însoţire”.

Aceasta este, conform lui Farrell, „adevărata revoluţie”, care porneşte de la o constatare şi anume că familiile „nu sunt o problemă, sunt îndeosebi o oportunitate”, aşa cum a spus acelaşi Papă Francisc la Santiago de Cuba la 2 septembrie 2015. „Această intuiţie este esenţială pentru a duce înainte cotitura în pastoraţia familială, şi în sensul unei acţiuni bogate în acea milostivire care este parte a aceleiaşi motivaţii interne a exortaţiei. Aceasta este o misiune care încă trebuie desfăşurată”, spune prefectul.

Fără umbră de „dubia”, aşadar, Amoris laetitia după un an „este încă mai actuală ca oricând deoarece este obiect de reflecţie şi de dezbatere în cadrul Bisericii, dar rămâne mai ales o misiunea pastorală pentru toată comunitatea creştină, o propunere şi un apel la care trebuie să se răspundă cu angajarea la orice nivel, de la parohie la dieceze, la asociaţii”.

Indicaţiile conţinute în ea sunt „la baza” muncii Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă, care, instituit în august 2016 de Papa cu motu proprio Sedula mater, tinde mai ales „să nu risipească binele care ne-a fost încredinţat şi care se referă la promovarea vieţii şi a apostolatului credincioşilor laici, la îngrijirea pastorală a familiei şi a misiunii sale, la tutelarea şi sprijinul vieţii umane”, explică prefectul.

În această direcţie se mişcă şi „marile iniţiative” ale organismului, începând de la următoarea a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor care se va ţine la Dublin de la 22 la 26 august 2018 cu tema „Evanghelia familiei, bucurie pentru lume”. Va fi o „sărbătoare”, asigură cardinalul, un „eveniment de comunicare atât live cât şi mass-medială, cu mărturii ale familiilor din lume, spectacole artistice, fragmente literare, sublinieri grafice şi alte elemente funcţionale pentru relatarea conţinuturilor”. Pentru a realiza asta au fost constituite trei grupuri de lucru: pentru elaborarea catehezelor pregătitoare; pentru programarea Congresului Teologic Pastoral şi pentru organizarea „Sărbătorii familiilor” în prezenţa (dorită) a Papei, care va convoca oficial întâlnirea cu o Scrisoare publicată la sfârşitul lunii martie.

Din Irlanda în Panama, şeful Dicasterului priveşte şi la Ziua Mondială a Tineretului din 2019, care „cere tinerilor europeni – mereu numeroşi în participare – să treacă oceanul iarna”. „Este o frumoasă provocare”, admite cardinalul care totuşi se declară „încrezător” în succesul evenimentului: „Îmi amintesc că la Cracovia, în pofida situaţiei de criză, erau prezenţi zece mii de tineri brazilieni. Pentru aceasta avem încredere deplină în capacităţile tinerilor de a găsi modul pentru a participa la întâlnirea din Panama”. În timpul zilelor panameze, între altele, se va putea reflecta asupra temelor referitoare la următorul Sinod dedicat tinerilor, credinţei şi discernământului vocaţional. Cu privire la tineri, cardinalul reafirmă că ei nu sunt „uitaţi” de Biserică: „De multe decenii este mare angajare a Bisericii faţă de noile generaţii: conferinţe, dieceze, parohii, mişcări facă atâtea… uneori nu se cunoaşte capilaritatea acestei prezenţe şi acţiuni”.

Apoi conclude cu un comentariu despre „preocuparea” multor părţi din populaţia Statelor Unite ca urmare a alegerii lui Donald Trump. „Nu este misiunea mea de a da evaluări politice, cu atât mai puţin să mă exprim în privinţa persoanei preşedintelui SUA. Consider înţelept răspunsul Papei Francisc care-şi rezervă să se exprime pe fapte concrete”, declară prudent fostul episcop de Dallas. Dar se tulbură când afirmă că: „Biserica în ce o priveşte aminteşte mereu principiile de solidaritate, care trebuie să fie la baza oricărei convieţuiri. Închiderile nu sunt niciodată un semn bun, pentru nimeni şi în niciun loc, tocmai pentru că se nasc din frică. Şi frica naşte monştri”.

Cardinalul spune că nu ştie nimic despre o posibilă întâlnire dintre Trump şi Bergoglio, ipoteză prezentată din mai multe părţi în vederea participării preşedintelui SUA la G7 din mai de la Taormina.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 20 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.