Categorii

Ambasadorul rus: mare afinitate cu papa cât priveşte Siria şi Ucraina

Vizita pe care cardinalul Pietro Parolin o va face la Moscova la sfârşitul lunii, unde îl va întâlni pe preşedintele Vladimir Putin, pentru Kremlin „este un eveniment important, deoarece în lumea de astăzi papa Francisc are o mare autoritate” şi este „foarte stimat şi iubit” de ruşi: asta afirmă ambasadorul rus la Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, care în acest interviu remarcă „marea afinitate” existentă între Rusia şi Vatican, pornind de la situaţia din Ucraina şi din Siria, unde, subliniază el, „este clar că pericolul terorismului poate fi eliminat numai cu înfrângerea deplină a lui Isis”. Cât priveşte prezenţa lui Donald Trump la Washington, raporturile ruso-vaticane, afirmă reprezentantul diplomatic al Moscovei la Palatul Apostolic, „au propria valoare şi un mare impact pozitiv asupra situaţiei din lume. Nu depind de ţări terţe”.

Excelenţă, ce vă aşteptaţi de la călătoria cardinalului Parolin în Rusia?

Suntem încrezători că vizita secretarului de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, va contribui la desfăşurarea ulterioară fericită a relaţiilor bilaterale dintre Sfântul Scaun şi Rusia. Avem premisele cele mai importante pentru aceasta: un înalt grad de încredere reciprocă şi afinitate cu privire la multe chestiuni. Atmosfera perfectă a acestor relaţii este întărită şi de raporturile bune existente între Biserica catolică romană şi Patriarhia de Moscova. Acest lucru reprezintă o consecinţă directă a întâlnirii istorice din Cuba a papei Francisc şi a patriarhului Kiril.

„Nu se va putea să nu se trateze contextul activităţilor internaţionale unde Rusia are o prezenţă mai activă, cum ar fi tema Orientului Mijlociu şi a Siriei sau a Ucrainei, ţară în care am fost anul trecut”, a spus recent Parolin; care este punctul de vedere al Moscovei cu privire la Siria şi Ucraina şi ce convergenţe posibile există cu Sfântul Scaun?

Cele mai înalte autorităţi ruseşti atribuie o mare importanţă vizitei cardinalului Pietro Parolin la Moscova. Pentru Kremlin este un eveniment important, deoarece în lumea de astăzi papa Francisc are o mare autoritate. Desigur vor fi discutate temele despre Orientul Mijlociu, şi mai ales situaţia din Siria, precum şi alte conflicte din lume. Avem o mare afinitate de abordare cu Vaticanul: înainte de toate, credem că toate conflictele trebuie să fie rezolvate prin dialog şi negocieri. Este necesar să se persevereze în eforturile internaţionale pentru soluţionarea situaţiei din Siria, să se continue procesele de la Astana şi de la Geneva, menţinând sus steagul luptei împotriva lui Isis. Deja acum este clar că pericolul terorismului poate să fie eliminat numai cu înfrângerea deplină a lui Isis. Cât priveşte Ucraina, Vaticanul, ca şi Rusia, aminteşte părţilor implicate în conflict de îndeplinirea fidelă a acordurilor de la Minsk. În afară de asta, trebuie să ne gândim mereu la persoanele care trăiesc în zona conflictului şi care au o necesitate acută de ajutoare umanitare şi compasiune umană.

Ce colaborare poate să existe între Rusia şi Sfântul Scaun în privinţa creştinilor şi a celorlalte minorităţi etnice şi religioase din Orientul Mijlociu persecutate şi, mai în general, a prezentului şi a viitorului Orientului Mijlociu?

Rusia şi Sfântul Scaun au la inimă situaţia creştinilor şi a minorităţilor etnice din Orientul Mijlociu. Am gândit şi realizat câteva conferinţe despre această temă după „Comitetul pentru Drepturile Umane” la Geneva. În Rusia există o puternică percepţie a faptului că Orientul Mijlociu este patria lui Cristos, patria civilizaţiei creştine şi că fără creştini această regiune ar pierde propria valoare istorică. Acelaşi lucru este valabil pentru situaţia minorităţilor etnice din Orientul Mijlociu: ele reprezintă patrimoniul antropologic şi cultural al regiunii. Sunt sute de mii de persoane care suferă din cauza războiului aflat în desfăşurare. Rusia şi Vaticanul au evaluări şi abordări foarte asemănătoare ale posibilelor soluţii ale crizei.

Parolin îl va întâlni atât pe preşedintele Vladimir Putin cât şi pe patriarhul ortodox de Moscova şi al tuturor Rusiilor Kiril: ce a însemnat pentru Kremlin întâlnirea istorică dintre papa şi Kiril în Cuba?

Ruşii consideră întâlnirea dintre papa Francisc şi patriarhul Kiril un eveniment de civilizaţie. Acest eveniment, după părerea noastră, trebuie să fie însoţit de ulterioara dezvoltare a colaborării şi a dialogului atât între cele două Biserici cât şi între credincioşi. Acest lucru contribuie şi la întărirea raporturilor dintre Sfântul Scaun şi Rusia.

Din scrisoarea scrisă de papa lui Putin ca preşedinte al G20, în timpul unei veghi de rugăciune în piaţa „Sfântul Petru” pentru pacea în Siria, raporturile dintre Francisc şi Kremlin par impregnate de colaborare: ce reprezintă pentru preşedintele rus episcopul de Roma venit din America Latină?

Pentru noi ruşii, conducătorul Bisericii catolice, un latinoamerican cum spuneţi dumneavoastră, este o personalitate eminentă a lumii, foarte stimat şi iubit de locuitorii din ţara mea.

Cum ar putea evolua raporturile dintre Rusia şi Sfântul Scaun acum când la Washington este preşedintele Donald Trump?

Raporturile dintre Rusia şi Sfântul Scaun au propria logică istorică. Au propria valoare şi un mare impact pozitiv asupra situaţiei din lume. Nu depinde de ţări terţe.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 14 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.