Categorii

„Am o amintire bună despre Irlanda când am venit să studiez engleza în urmă cu 38 de ani”

Papei Francisc îi plac întâlnirile cu familiile şi are o amintire bună despre Irlanda pentru că a venit aici în 1980 pentru a se practica limba. A povestit asta el însuşi înainte de a-i saluta pe fiecare dintre jurnaliştii care-l însoţesc în zborul Alitalia de la Roma la Dublin.

„Mulţumesc pentru companie şi mulţumesc pentru că aţi venit, aceasta va fi pentru mine a doua sărbătoare a familiilor, prima a fost la Philadelphia. Mie îmi place să fiu cu familiile! Sunt bucuros de această călătorie”.

Apoi Bergoglio a adăugat: „Există şi un al doilea motiv care-mi atinge un pic inima, pentru că am fost în Irlanda în urmă cu 38 de ani, în 1980, timp de trei luni, pentru a practica un pic de engleză. Şi pentru mine aceasta este o amintire frumoasă. Mulţumesc pentru munca voastră”.

După salutul la microfon, pontiful a parcurs lent coridorul avionului apropiindu-se de fiecare dintre corespondenţi. Am primit cereri de rugăciuni pentru persoane bolnave, a primit scrisori şi bilete, i-a fost dăruit un rozariu.

Cameramanul de la Rome Report i-a strecurat lui Francisc participarea la căsătoria sa iminentă. Papa mai întâi a făcut o glumă: „Iată un altul…”. Apoi a dat binecuvântarea sa şi a spus să i se aducă două rozarii – dintre cele dăruite de obicei oaspeţilor importanţi, unul cu bobiţe negre pentru el şi unul alb pentru viitoarea sa soţie rămasă în Italia.

Salutându-i pe jurnaliştii argentinieni, papa a întrebat ce se scrie în patria sa, spunând că citeşte puţin presa din ţara sa. În capătul avionului s-a pregătit un grup de fotografi, îmbrăcând fiecare un tricou galben cu imaginea de murală „Superpope”, care şi-au asigurat un selfie.

Episodul cel mai curios este cel care l-a implicat pe Martin Bashir, director al emisiunii religioase de la BBC, fiu al unei mame indiene şi al unui tată pakistanez: în această dimineaţă în zori, înainte de a părăsi hotelul său roman pentru a veni la Fiumicino, a primit un telefon de la soţie, din Londra. Care i-a comunicat o ştire pe care tocmai a primit-o din Hong Kong, de la fiica lor: Bashir va deveni bunic.

Jurnalistul englez a arătat papei pe celularul său fotografia fiicei şi a soţului său şi Francisc a binecuvântat virtual tânăra pereche şi pe pruncul care trebuie să vină. Viaticul just pentru întâlnirea cu familiile.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 25 august 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.