Categorii

Admissio – Admiterea studenţilor din anul III printre candidaţii pentru ordinele sacre

Prima duminică din timpul sfânt al Adventului, 1 decembrie 2019, a reprezentat un moment de bucurie pentru studenţii anului III de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, care au fost admişi în rândul candidaţilor pentru ordinele sacre, exprimându-şi astfel în mod public dorinţa de a-l sluji pe Domnul pe calea sfintei Preoţii şi îmbrăcând în mod oficial haina acestei sfinte vocaţii sacerdotale, reverenda.

Ziua precedentă, sâmbătă, 30 noiembrie, toţi seminariştii au avut parte de o zi de reculegere, care a fost ghidată spiritual de părintele Ştefan Socaciu care ne-a invitat să aprofundăm tema preotului ca om integru, chemat să trăiască în mijlocul oamenilor, dându-l de mai multe ori ca exemplu în acest sens pe sfântul Ioan Paul al II-lea, modelul desăvârşit al preotului.

La acest moment, care a culminat cu sfânta Liturghie de la ora 10:00, celebrată în capela Seminarului au luat parte părinţii formatori, spirituali şi profesori din cadrul Seminarului, părinţi oaspeţi, familiile şi prietenii candidaţilor, care au dorit să îi însoţească pe aceşti tineri la acest moment important din drumul lor.

Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată de PS Aurel Percă. După cuvântul de învăţătură, unde Preasfinţitul Aurel ne-a amintit importanţa acestui timp al Adventului şi ce presupune el, cei cinci tineri au răspuns „Prezent”, arătând astfel celor de faţă disponibilitatea lor faţă de chemarea Domnului, iar după acest moment, ajutaţi de naşii lor aceştia au îmbrăcat reverenda, haina preotului.

Ritul admiterii sau Admissio semnifică actul public pe care tinerii, care doresc să-l urmeze pe Cristos spre a sluji poporului credincios, îl fac înaintea Bisericii; acest lucru recunoaşte în ei germenele vocaţiei la slujirea sacerdotală şi îi primeşte pentru a se pregăti la ordinele sacre. De asemenea, în cadrul acestei celebrări, candidaţii îmbracă pentru prima oară haina clericală sau reverenda ca semn al slujirii lui Dumnezeu şi al Bisericii şi al dedicării şi disponibilităţii în continuarea procesului lor de formare în vederea Preoţiei.

Prin acest moment important, cei cinci tineri au făcut un prim pas important în drumul lor spre sfânta Preoţie, un drum de-a lungul căruia vor putea învinge orice ispită şi încercare, dacă îl vor avea alături pe Mântuitorul Cristos, căruia astăzi i-au răspuns afirmativ chemării de a-l sluji. Să-i însoţim cu rugăciunea noastră pe aceşti tineri, care au îmbrăţişat chemarea Domnului şi să ne rugăm pentru noi vocaţii la sfânta Preoţie!

Studenţii care au fost admişi printre candidaţii pentru ordinele sacre:

1. Andor Eduard Florin – Oţeleni

2. Beşleagă Petru Cătălin – Iugani

3. Budău Ionuţ Laurenţiu – Valea Seacă

4. Cojocar Ionel Gabriel – Iugani

5. Tancău Ionuţ Valentin – Valea Seacă

Impresii ale studenţilor nou-admişi:

„Acest moment, Admissio, reprezintă pentru mine o reînnoire a adeziunii de a-l urma pe Cristos. Totodată, este un pas însoţit de un gest exterior, îmbrăcarea hainei clericale, care ne întăreşte pe parcursul de formare şi ne îndeamnă la o mai mare responsabilizare cu privire la acest discernământ vocaţional” (Eduard Florin Andor – Oţeleni).

„Prin admiterea mea printre candidaţii la ordinele sacre, trebuie să-i mulţumesc lui Dumnezeu şi sfintei Fecioare Maria, pentru darul minunat pe care mi l-au făcut, le cer cu umilinţă în continuare ajutor în drumul de formare. Mă rog şi mă voi ruga mereu pentru aceia care astăzi mi-au fost alături: episcopii noştri Iosif şi Aurel, preoţii şi surorile din Seminar, familia, colegii, prietenii şi binefăcătorii” (Ionuţ Valentin Tancău – Valea Seacă).

Wincent Ostrovschi

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.