Categorii

Admissio – Admiterea seminariștilor în rândul candidaților la ordinele sacre

Duminică, 19 noiembrie 2017, seminariștii anului III din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași în cadrul liturghiei solemne celebrate de PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iași, au fost admiși în rândul candidaților la ordinele sacre și au primit haina preotului, reverenda.

Această zi deosebită a fost pregătită de o zi de reculegere pentru toți seminariștii în ziua precedentă, sâmbătă, 18 noiembrie. Această zi de reculegere a fost ghidată spiritual de părintele Paul Valerian Țâmpu. El prin intermediul celor două meditații (cea de dimineață la ora 09:30, și cea de după-amiază la ora 16:00) i-a introdus pe seminariști, în special pe cei care se pregăteau pentru vestitio, în tainele evenimentului ce îl vor trăi pictând în mințile și inimile noastre imaginea cavalerului lui Cristos care se pregătește să îmbrace o haină de rugăciune, de simplitate, de apartenență lui Dumnezeu. Cu sufletul pătrunzând aceste puncte de reflecție am pășit alături de frații noștri din anul III pragul dimineții de 19 noiembrie.

Astfel, la ora 10:00, în mijlocul adunării creștine liturgice din capela seminarului care a fost mai plină de frați și de har, seminariștii: Albu Alexandru, Burcă Iustin, Butnaru Paul-Cosmin, Chichiriță Mihai, Chihalău Daniel, Demșa Ionuț, Enășoae Bogdan, Relea Eusebiu, Robu Alexandru-Sergiu, Sescu Octavian, Șaran Silviu Marian, Tamaș Emil și Țebrean Gabriel în fața familiilor, a seminariștilor și a celor 22 de preoți împreună cu PS Aurel Percă ce se aflau în altar, și-au exprimat marea dorință de a urma calea preoției și au fost îmbrăcați cu haina preotului, reverenda.

În cadrul acestei celebrări cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de PS Aurel Percă. Acesta, făcând trimitere la evanghelia zilei ne-a încurajat să fructificăm „talanții” pe care Dumnezeu ni-i lasă în grijă, iar unul dintre aceștia este vocația. Aceasta, ca orice alt dar divin vine din iubire și trebuie trăit cu iubire, este prezent într-o ecuație în care el este darnic cu fiecare, dar nu în același fel având o relație unică cu fiecare om care este o creatură unică, iar noi trebuie să dovedim că nu am primit în zadar acest dar. Nu trebuie să devenim „gropari ai vocației” (după cum spune Preasfințitul), căci deja „în jurul seminarului sunt multe gropi” ale acelora care au îngropat vocația primită, ci trebuie să fructificăm ceea ce am primit, iar răsplata să ne fie motivația de a lucra și mai mult pentru astfel de roade.

În concluzie a fost o zi de bucurie și de speranță pentru toți cei care au participat la sărbătoare.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.