Categorii

Adio cardinalului Coppa. Papa Francisc: „Colaborator sârguincios şi fidel a şase Papi”

Cardinal-CoppaS-a stins ieri, la casa de îngrijire Villa Luisa din Roma, cardinalul Giovanni Coppa. Decesul a avut loc ieri seara; cardinalul avea 90 de ani. Într-o telegramă de condoleanţe, Papa exprimă „profundă emoţie şi sinceră admiraţie” pentru plecarea „unui stimat om al Bisericii care a trăit cu fidelitate lunga şi rodnica sa preoţie şi episcopat în slujba Evangheliei şi a Sfântului Scaun”. Îndeosebi Papa aminteşte cu recunoştinţă „opera generoasă şi competentă” a cardinalului ca „sârguincios colaborator a şase Papi predecesori ai mei, care i-au încredinţat funcţii delicate şi importante”.

Piemontez din Alba, hirotonit preot în 1949, Coppa începe în 1952 serviciul său în Sfântul Scaun la Cancelaria Apostolică. Din 1958 este transferat la Secretariatul de Stat şi după câţiva ani ia parte la Conciliul al II-lea din Vatican în rolul său de expert latinist, care îl face să colaboreze la redactarea de documente.

Consacrat episcop de sfântul Ioan Paul al II-lea la 6 ianuarie 1980, după zece ani viitorul cardinal este trimis ca nunţiu apostolică în Cehoslovacia de atunci, apoi asumă funcţia de reprezentant pontifical în Republica Cehă şi în Slovacia în 1993, rămânând nunţiu apostolic la Praga până în 2001.

„Ca asesor al Secretariatului de Stat şi delegat pentru reprezentanţele pontificale – aminteşte Papa Francisc în telegramă – a mărturisit înţelepciune pastorală şi atenţie grijulie faţă de necesităţile celorlalţi, mergând în întâmpinarea tuturor cu bunătate şi blândeţe”. În munca sa de nunţiu la Praga, continuă el, „a dat mărturie despre o angajare deosebit de intensă şi rodnică pentru binele spiritual al acelei naţiuni”.

Creat apoi cardinal de Benedict al XVI-lea, la 24 noiembrie 2007, Coppa petrece ultimi ani ai vieţii sale în Vatican. În text, Pontiful înalţă „rugăciuni fervente pentru ca, prin mijlocirea Fecioarei Maria şi a sfântului Ambroziu, al cărui studios eminent a fost, Domnul să-l primească pe regretatul cardinal în bucuria şi în pacea veşnică”.

Înmormântarea cardinalului Coppa va fi celebrată mâine, miercuri 18 mai, la ora 15, în bazilica „Sfântul Petru” de cardinalul decan, Angelo Sodano. La sfârşitul celebrării, Papa Francisc va prezida ritul Ultima Commendatio şi Valedictio.

Cu decesul cardinalului, din ordinul diaconilor, colegiul cardinalilor este compus astăzi din 214 cardinali, dintre care 114 electori şi 100 non-electori.

(După Zenit, 17 mai 2016)

Traducere de pr. dr . Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.