Categorii

Adio cardinalului Capovilla, a fost secretar al lui Roncalli

Cardinal-CapovillaCapelan militar şi jurnalist, a primit bereta roşie la vârsta de 98 de ani. Era cardinalul cel mai bătrân, precum şi fost secretar al Papei Ioan al XXIII-lea. Cardinalul Loris Francesco Capovilla s-a stins astăzi la vârsta de 100 de ani, într-o clinică din Palazzolo, în provincia Brescia.

Capovilla s-a născut la Pontelongo (Padova), la 14 octombrie 1915, şi a fost hirotonit preot la Veneţia la 23 mai 1940. După ce a fost capelan militar în timpul celui de-al doilea război mondial, ca urmare a armistiţiului de la 8 septembrie 1943 s-a străduit să sustragă cât mai soldaţi de aviaţie posibili de la închiderea lor în Germania.

Înscris în ordinul jurnaliştilor din 1950, Capovilla a fost predicator duminical la Radio Venezia, din 1945, apoi, în 1949 a devenit director al săptămânalului diecezan veneţian La Voce di San Marco. A fost şi redactor al paginii veneţiene din Avvenire d’Italia.

Timp de un deceniu a fost secretar particular al lui Angelo Giuseppe Roncalli: în primii cinci ani (1953-1958), când era cardinal patriarh de Veneţia; în următorii cinci ani, după alegerea la tronul pontifical, cu numele de Ioan al XXIII-lea (1958-1963).

După moartea Papei Roncalli, monseniorul Capovilla a fost numit expert conciliar de noul Papă Paul al VI-lea, care după aceea, în 1967 l-a numit episcop de Chieti-Vasto, apoi, în 1971, prelat de Loreto şi delegat pontifical pentru sanctuarul lauretan.

Monseniorul Capovilla a renunţat la funcţia pastorală în decembrie 1988, retrăgându-se la viaţă privată la Sotto il Monte, localitatea natală a lui Ioan al XXIII-lea. Tocmai Papei slujit de el timp de un deceniu Capovilla i-a dedicat multe dintre cărţile sale (fără a număra nenumăratele articole): Jurnalul sufletului; trilogia Acesta este misterul vieţii mele, Ioan al XXIII-lea, un sfânt din parohia mea şi Mă voi numi Ioan.

Este creat cardinal de Papa Francisc, în consistoriul din 22 februarie 2014, cu titlul „Sfânta Maria în Trastevere”. Absent din motive de sănătate şi de vârstă, Capovilla în vârstă de 98 de ani a primit după aceea bereta roşie şi inelul de cardinal la 1 martie, la Sotto il Monte, de la cardinalul decan Angelo Sodano.

(După Zenit, 26 mai 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.