Categorii

Academia Tomistă

Pe data de 28 februarie a fost comemorat Sfântul Toma de Aquino, preot și învățător al Bisericii. Cu această ocazie studenţii anului II de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iaşi au organizat o Academie Tomistă. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a evidenţia importanța cercetării adevărului științific, și în ce raport se află el cu teologia.

La acest moment ştiinţific şi artistic au participat PS Petru Gherghel, părinții profesori și formatori, surori și întregul colectiv de seminariști. Punctul de plecare a fost dat de următoarea întrebare: „Mă întrebam… oare este bine să pun sub semnul întrebării creația lui Dumnezeu? Știința nu este contrară teologiei?”.

Cercetarea creației este necesară pentru fundamentarea credinței oamenilor în Dumnezeu, pentru că prin observarea creației, putem să admirăm și să descoperim înțelepciunea divină. Punctele de vedere ale doctrinelor de credință și ale filosofiilor umane sunt diferite, deoarece filosofia umană cercetează creaturile așa cum sunt percepute și astfel, după aspectele realității avem diverse domenii de studiu ale filosofiei.

În schimb, credința creștină, le consideră nu pentru ceea ce sunt, spre exemplu focul pentru că este foc, dar pentru că indică perfecțiunea divină și sunt rânduite într-un oarecare fel spre același Dumnezeu.

Momentul prezentat de către studenții anului II a reușit să mențină publicul atent, alternând între amuzament și meditații profunde legate în principal de tema conferinței, care a fost Epistemologia la Sfântul Toma de Aquino.

Daniel Chihalău

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.