Categorii

Academia Tomistă 2016: Pe urmele sfântului Toma de Aquino

Academia-tomistaMult așteptata Academie Tomistă a sosit! În sărbătoarea sfântului Toma de Aquino, preot și învățător al Bisericii (28 ianuarie), studenții anului II din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au prezentat o scenetă de-a lungul căreia publicul a avut ocazia să urmărească din viața Doctorului angelic acele momente care au lăsat o amprentă deosebită asupra personalității sale, dar mai ales asupra gândirii sale, ale cărei roade sunt prețuite de întregul popor al lui Dumnezeu. La acest moment cultural au luat parte PS Aurel Percă, Mons Benone Farcaș, părinți profesori, surori și întreaga comunitate seminarială.

Suntem capabil să-l cunoaștem pe Dumnezeu? Putem contempla Adevărul? – Sfântul Toma afirmă că omul poate să ajungă la acest nivel al cunoașterii, mai mult, poate să-și găsească și fericirea în contemplarea divinității și a Adevărului absolut. Este o chemare din partea lui Dumnezeu care se adresează fiecăruia dintre noi, o chemare la o împărtășire intimă care obligă persoana umană să iasă din starea sa și să se înalțe spre sferele înalte ale transcendentului.

Este vorba de o convertire a libertății și de o deschidere la acțiunea harului divin, căci astfel putem să cunoaștem secretele de nepătruns ale lui Dumnezeu. Viața sfântului Toma este un exemplu elocvent al căutării lui Dumnezeu; o călătorie în care descoperim minunățiile care sălășluiesc în sufletul nostru, însă de-a lungul căreia devenim tot mai conștienți de nimicnicia noastră în comparație cu maiestatea glorioasă a lui Dumnezeu. Intervenția lui Dumnezeu este necesară pentru ca omul să fie admis la acea a fericire supremă spre care tânjește – comuniunea intimă cu Sfânta Treime.

Sceneta studenților anului II nu a dezamăgit așteptările publicului care a fost obișnuit cu reprezentanții mereu deosebite și originale din partea acestor seminariști. Mai mult, a demonstrat că se poate face filozofie interpretând un rol și că, oricât de înaltă este această știință, ea poate fi înțeleasă și având zâmbetul pe buze, nu numai cu capul aplecat deasupra unui tratat de metafizică.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.