Categorii

Academia mariană 2016

academia-mariana-2016Deja o tradiție a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, Academia mariană reprezintă un moment festiv cultural, organizat de studenții anului III, în seara zilei de 8 decembrie, prin care este evidențiată figura Sfintei Fecioare Maria, adevărat model de sfințenie și de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu. Anul acesta, seminariștii au prezentat în fața publicului adunat în Aula Magna a seminarului o scenetă privind istoria icoanei sfintei Maria de la Sanctuarul din Cacica.

Reprezentarea scenică a surprins pelerinajul unor țărani spre Cacica, pentru a împlini pocăința pentru păcatele iertate, un drum al convertirii, dar și al descoperirii tezaurului minunat care sălășluiește în inima de mamă a Mariei. Sosiți la sanctuar, cei doi țărani sunt întâmpinați de rectorul acestui loc de pelerinaj care le explică istoria comunității catolice din Cacica, dar mai ales, le prezintă cea mai de preț comoară a acestei biserici, icoana Madonei Negre, copie a icoanei Madonei de la Częstochowa, un semn prin care Dumnezeu revarsă harul său asupra tuturor celor care îl caută cu inimă sinceră.

În cadrul acestei scenete, a fost inclusă și conferința, prezentată de studentul Antili Liviu Leonard. Prelegerea a avut trei puncte: o scurtă prezentare a istoriei dogmelor mariane; o analiză a dogmei Neprihănitei Zămisliri; Sfânta Fecioară Maria, model autentic de sfințenie și de urmare a Domnului pentru fiecare creștin.

Creștinul este chemat să fie martor al frumuseții lui Dumnezeu, o frumusețe care trece dincolo de granițele acestei lumi și se fundamentează pe valorile autentice pe care Dumnezeu le-a înrădăcinat în inimile noastre. Sfânta Fecioară Maria a cunoscut această frumusețe și a împărtășit-o și continuă să o împărtășească tuturor fiilor lacrimilor ei, de aceea, în pelerinajul vieții noastre, să ne lăsăm ghidați de Mama noastră cerească spre adevărata fericire, viața în Dumnezeu.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.