Categorii

Academia mariană 2015

Academia-mariana-2015Având o lungă tradiție în ciclul activităților culturale din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, Academia mariană este un moment așteptat de întreaga comunitate seminarială. Academia mariană se ține în fiecare an în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, 8 decembrie, și este organizată de studenții anului III, care abordează mereu noi teme, pentru a prezenta auditoriului, într-un mod cât mai interesant și plăcut, figura Sfintei Fecioare Maria în toate frumusețea sa. Ediția de anul acesta a Academiei mariane a tratat despre cultul adus Sfintei Fecioare Maria în Biserică, accentul fiind pus pe fundamentele acestui act de venerație deosebită.

Programul cultural a constat în trei cântece dedicate Sfintei Fecioare Maria: „Răsai asupra mea” (muzică: pr. G. Dumitraș), „Ave Maria” (muzica: W. Gomez) și „Ave Maria” (muzica: pr. C. Tocănel), fiecare dintre acestea dorind să sensibilizeze sufletele spectatorilor, dar mai ales să le înalțe către fericirea cerească la care ne cheamă Mama noastră Maria.

Academia a continuat cu prezentarea conferinței intitulate „Cultul Sfintei Fecioare Maria”, pregătită de studentul Felix Pericică. Evlavia Bisericii față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu face parte intrinsecă din cultul creștin, deoarece Maria este icoana escatologică a Bisericii și Maica a acesteia. Conferința a căutat să ofere lămuriri în privința unor subiecte, precum solemnitatea „Adormirea Maicii Domnului”, perspectiva protestanților asupra figurii Mariei și cultul marian în Biserica Orientală, subliniind faptul că cultul adus Maicii lui Cristos este diferit de cel datorat numai și numai lui Dumnezeu.

Intitulată „Nașterea Sfintei Fecioare Maria”, sceneta, inspirată din Protoevanghelia lui Matei și Protoevanghelia lui Iacob, a prezentat publicului evenimentul nașterii Preacuratei Fecioare Maria, accentul fiind pus pe statornicia părinților Mariei, Ioachim și Ana, care deși au avut de înfruntat rușine, ocară și izgonire, și-au păstrat speranța în Dumnezeu, care nu își uită făgăduințele și îi ocrotește pe cei drepți și plăcuți inimii sale.

Sfânta Fecioară Maria nu este o simplă femeie care ne-a lăsat exemplul sfințeniei, ci este chiar Mama noastră, o persoană reală, care mijlocește pentru noi la Fiul ei, Domnul nostru Isus Cristos, de aceea să ne adresăm cu încredere Mariei și să-i imităm virtuțile, mai ales să ne deschidem inimile asemenea ei.

Michail Iulian Echert

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.