Categorii

A murit cardinalul De Paolis, preşedinte emerit al Prefecturii Afacerilor Economice

A murit astăzi dimineaţă, la Roma, cardinalul Velasio De Paolis, preşedinte emerit al Prefecturii Afacerilor Economice a Sfântului Scaun. Ar fi împlinit 82 de ani la 19 septembrie.

Născut în 1935 la Sonnino, dieceza de Latina-Terracina-Sezze-Priverno, a intrat de mic în Congregaţia Misionarilor Sfântului Carol, făcând parcursul de formare în seminariile scalabriniene. A depus primele voturi la 20 septembrie 1955, la Crespano del Grappa, şi cele perpetue la 4 octombrie 1958, la Piacenza. În acelaşi oraş a primit hirotonirea sacerdotală la 18 martie 1961, în casa mamă a Institutului.

În acelaşi an a fost trimis la Roma pentru a perfecţiona studiile. După patru ani a obţinut doctoratul la facultatea de drept canonic din Universitatea Pontificală Gregoriana, apoi licenţa la facultatea de teologie din Universitatea Pontificală „Sfântul Toma”, şi licenţa în jurisprudenţă la Universitatea „La Sapienza” din Roma. A frecventat şi doi ani de teologie morală la Academia Alfonsiana.

În domeniul academic a început ca profesor de teologie morală şi de drept canonic în seminarul scalabrinian din Piacenza şi apoi la Bassano del Grappa, în anii 1965-1970.

După aceea a fost rector al colegiului internaţional din Roma, până în 1974. În acelaşi timp, a fost şi vicar provincial al congregaţiei sale. În 1974 a devenit consilier şi procurator general.

Din 1971 predă în facultatea de drept canonic din Universitatea Pontificală Gregoriană, din 1980 ca profesor extraordinar şi din 1983 ca profesor ordinar. În 1987 a fost chemat să predea şi la Universitatea Pontificală Urbaniana, în calitate de profesor asociat al facultăţii de drept canonic. După ce a devenit profesor ordinar, din 1998 a fost numit decan al aceleiaşi facultăţi, unde încă are cursul de teologia dreptului.

S-a remarcat prin publicarea de peste două sute de cărţi şi articole în diferite reviste ştiinţifice şi de spiritualitate. Printre operele publicate, De bonis Ecclesiae temporalibus. Adnotationes in codicem: liber V, editat de Universitatea Pontificală Gregoriana în 1986; Bunurile vremelnice ale Bisericii, editat de Dehoniane din Bologna în 2001; Biserica şi migraţiile, editat de Urbaniana University Press în 2005.

A fost importantă şi contribuţia sa în dezbaterea despre unele teme specifice din dreptul canonic. A participat la iniţiativele pentru studiul disciplinei, îndeosebi în Asociaţia Canonistă Italiană, în grupul italian de profesori de drept canonic şi în Consociatio internationalis pentru promovarea dreptului canonic, unde a fost membru al consiliului director.

A fost şi consultant în diferite dicastere din Curia Romană: Congregaţia pentru Bisericile Orientale şi Congregaţia pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice, Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative. S-a dedicat şi activităţii apostolice şi predicării, ţinând cursuri de exerciţii spirituale şi zile de reculegere pentru grupuri parohiale, laicale şi pentru comunităţi călugăreşti.

La 30 decembrie 2003, Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Tribunalului Signaturii Apostolice, atribuindu-i sediul titular episcopal de Telepte. După aceea a fost numit şi judecător la acelaşi tribunal. A primit hirotonirea episcopală în bazilica „Sfântul Petru” la 21 februarie 2004 din mâinile cardinalului Angelo Sodano, pe atunci secretar de stat.

La 12 aprilie 2008, Benedict al XVI-lea l-a pus în fruntea Prefecturii Afacerilor Economice, funcţie menţinută până la 21 septembrie 2011, şi l-a promovat în acelaşi timp ca arhiepiscop, creându-l cardinal în consistoriul din 20 noiembrie 2010 cu diaconia „Isus Bun Păstor la Montagnola”. Tot Ratzinger i-a încredinţat funcţia delicată atunci când au apărut comportamentele foarte grave şi imorale ale fondatorului Legionarilor lui Cristos, Marcial Maciel Degollado. Pontiful stabilise o vizită apostolică la congregaţie, în urma căreia, la 9 iulie 2011, l-a numit pe De Paolis delegat pontifical cu funcţia de a conduce – în numele său – institutul călugăresc până la revizuirea constituţiilor.

Cardinalul a participat la conclavul din martie 2013 care l-a ales pe papa Francisc. Cu moartea sa, colegiul cardinalilor se compune din 220 de membri, dintre care 120 electori şi 100 non-electori.

(După Vatican Insider, 9 septembrie 2017)

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.